Nakon 30 godina ponovno se obnavlja Stari grad Varaždin

Nakon 30 godina ponovno se obnavlja Stari grad Varaždin

U tijeku je obnova Starog grada Varaždina, renesansne tvrđe u kojoj je danas smješten stalni postav Gradskog muzeja Varaždin. Riječ je o spomeniku nulte kategorije i svojevrsne vedute i najveće atrakcije grada, bez koje ne možete doživjeti Varaždin kao kulturno-povijesnu cjelinu.

Dobra je to vijest imajući u vidu da je prethodna obnova bila prije 30 godina i trajala je od 1983. -1989. kada je u rujnu ponovno otvoren stalni postav. S godinama postav se širio te je 2007. godine otvoren stalni postav Keramike, stakla i satova, a 2014. godine  postav mode i odijevanja.  Tijekom Domovinskog rata postav je bio privremeno zatvoren. A u više od tri desetljeća Stari grad je posjetilo gotovo milijun posjetitelja.

Kako je riječ o najvrjednijem i sinonimu za Varaždin, odlučili smo započeti s opsežnom obnovom - kaže ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini te nastavlja -  Tako smo prošle godine zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija, ali i sredstvima Grada Varaždina obnovili gotičku kulu. Poslovi su se nastavili i ove godine te je u srpnju završila i obnova ulazne kule.

No najvažniji posao očekuje nas u naredna 32 mjeseca. Naime ,nakon uspješno realizirane energetske obnove Gradske Vijećnice, Ministarstvo kulture i medija iz NPOO odobrilo je energetsku obnovu Starog grada. Projektom energetske obnove Starog grada u Varaždinu planiraju se zahvati u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrade, odnosno smanjenja troškova za grijanje zgrade.

Svi planirani zahvati na građevini su projektirani sukladno načelima DNSH (eng. „Do no signifcant harm“). Radi poboljšanja uvjeta boravka u zgradi predviđa se zamjena postojećih prozora novima, istovjetnima, također drvenim, ali energetski učinkovitijima - izo staklo. Radi sprečavanja gubitaka topline prema negrijanom tavanu, predviđena je izvedba toplinske izolacije stropova i zidova prema negrijanom tavanu s toplinskom izolacijom od kamene vune. Predviđena je i ugradnja LED rasvjete kao i rekonstrukcija postojećeg sustava grijanja ugradnjom dizalica topline voda-voda.

Ukupno je odobreno 949.114,85€, a obnova se financira u 100% iznosu sredstvima Ministarstva kulture i medija. No s energetskom obnovom ne završavaju aktivnosti na uređenju Starog grada. Već ove godine Grad Varaždin je osigurao sredstva za zamjenu južnog krovišta. Projekt je vrijednosti 82.500 € i u cijelosti ga financira Grada Varaždin.

Nadamo se da će nas i u budućnosti podupirati Ministarstvo kulture i medija jer za 2024. godinu kandidirali smo za daljnju obnovu i uređenje vanjske, a nakon energetske obnove i unutarnje fasade, zaključuje ravnatelj.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.