Nova nagrada za Muzej Međimurja Čakovec

Nova nagrada za Muzej Međimurja Čakovec

Muzej Međimurja Čakovec nagrađen na TEF festu

Prvi festival turističkog i etno filma „TEF fest“ premijerno je održan na Krku 4. i 5. listopada ove godine. Na festival su prijavljena 124 filma, a stručni žiri je za prikazivanje na festivalu odabrao 25 ​​filmova u kategoriji etno te 52 u kategoriji turističkih filmova. Među odabranim filmovima našla su se i tri filma u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec: „Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju“, „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ i „Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske“.

Na svečanoj dodjeli nagrada održanoj drugog dana festivala proglašeni su dobitnici nagrada. Muzej Međimurja Čakovec dobio je čak dvije nagrade.

Prva nagrada došla je u kategoriju najbolji etno serijal za serijal od 7 filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja. Projekt koji je započeo 2017. godine vodi viša kustošica Etnografskog odjela Janja Kovač , koja je nagradu i preuzela. U svim filmovima koji su ušli u glavni program festivalske produkcije zajednički potpisuju Muzej Međimurja Čakovec i „Reci Da“ .

Film „Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske“ osvojio je nagradu u kategoriji najbolja glazba. Glazba koja je osvojila žiri je moderna obrada međimurske narodne pjesme „Ptica vuga“ koju potpisuje Bojan Miljančić .

U oštroj konkurenciji filmova snimljenih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti dobivene nagrade su potvrde da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznat od struke. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina po cijelom Međimurju te koristimo ovu priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u sve filmove iz serije.

Projekcije filmova pratile su dvije panel diskusije; prvog dana pod nazivom „Otoci u struji“, a drugog „Baština i turizam“. Festival je organizirala udruga Tragom hrvatske baštine uz pokroviteljstvo Grada Krka i Turističke zajednice grada Krka. Zamišljen je kao promišljanje simbioze između turizma i kulturne, u prvom redu etnografske, baštine, razmjeni iskustava u promišljanju vizualne prezentacije pojedinih lokacija ili regija te kao mjesto okupljanja aktera s političke, gospodarske, turističke i kulturne sfere.

Sve filmove možete pregledati na Youtube kanalu Muzeja Međimurja Čakovec.

 

   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.