'Metabolizam 'Alme Čače fascinacija je golemim hridima viškog zavičaja

'Metabolizam 'Alme Čače fascinacija je golemim hridima viškog zavičaja

Izložba Alme Čače naslovljena 'Metabolizam' / 'Metabolism' otvorena je krajem siječnja ili točnije u petak 27. siječnja, u povodu Noći muzeja 2023. u Muzeju grada Kaštela u velebnom kaštelu Vitturi (točna adresa je Kaštel Vitturi, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić). Ta izložba nudi publici djela sve zapaženije umjetnice koja sada privlači pozornost svojim najnovijim atraktivnim radovima velikog formata i još traje: do 25. veljače.

Najprije nam je nešto o otvorenju i 'nastanku“'izložbe rekla Alma Čače:  - Izložbu su otvorili kustosica, muzejska savjetnica Mirela Duvnjak i ravnatelj Ivan Šuta, na kraju je sve prisutne razveselio moj otac Tonko Božanić Pepe -kalafot iz Komiže. Usprkos hladnoći bilo je dosta posjetitelja, pa i gradonačelnik, jer je i muzej u istoj građevini ( Kaštel Vitturi) koji je bio otvoren za posjetitelje.

Kustosica Mirela Duvnjak me pozvala da izlažem, ona prati scenu. Kasnije, u razgovoru mi je rekla da me zapazila prije više godina kada sam radila na seriji 'Emotivni sedimenti'.

Na zidovima su slike na platnima a kroz sredinu su site specific, instalacija rađena baš za prostor galerije Vitturi.

Zahvalna sam na pozivu i što sam uspjela prezentirati svoj rad u odličnom prostoru koji zrači poviješću, s odličnom (profesionalnom) suradnjom  kustosice Muzeja grada Kaštela. – ističe slikarica te dodaje: - Za vrijeme trajanje izložbe planiramo napraviti performans. Neću sad previše o tome- voljela bi da bude pomalo spontano i nepredvidivo. – Podsjetimo: izložba je otvorena do 23. Veljače.

 Vladajući crtežom i gestom autorica uspješno  transponira misaonost

 Evo što u predgovoru kataloga izložbe piše Mirela Vujević Duvnjak: -U recentnom slikarstvu Alme  Čače  gestualnost  i značaj slikarskog  čina (akcije) sve više dominiraju i posve se uvjerljivo i  prirodno razvijaju  kao odraz njezina umjetničkog htjenja, temperamenta i metode rada. Tijek  tog razvitka posljednje  dvije godine  pratimo u ciklusu "Metabolizam".  Ono što je "začeto" prije nekoliko godina, a to je egzistencijalističko, doživljajno slikarstvo  pročišćeno  od detalja i boje,  nastavilo je sazrijevati,  nadograđivati se  i ponovno se sporadično  vraćati boji.  U tom je razdoblju  Alma razvila  specifičan i prepoznatljiv slikarski rukopis.  Njezina fascinacija golemim okomitim vapnenačkim hridima viškog zavičaja, njihovim strukturama oblikovanim prirodnim silama,  složenošću, uslojenošću,  kolopletu mijena i atmosfera koje se oko njih stvaraju; promeće se u filozofska promišljanja o čovjekovoj egzistencijalnoj, nutarnjoj  dinamici, o sličnostima  očitovanima  kako u konstanti nestalnosti, tako  i u čvrstoj ukorijenjenosti   preobražavajući  se u doživljaj i znak.   Vladajući crtežom i gestom autorica uspješno  transponira misaonost, vizije, predodžbe  i doživljaje  u ono što nazivamo apstraktnim ekspresionizmom ili preciznije apstraktnim pejzažem koji je polazište i izgovor za vlastitu poetiku proživljavanja drame, erupciju kontrolirane  gestualnosti i nužnost stvaranja vlastitog estetskog otiska  u vremenu.

 Recentnim ciklusom Alma se otvorila novim mogućnostima  i sve većim formatima, što joj pruža, osim slikarskog platna i uporabu drugih materijala poput plastičnih folija i laganih, netkanih  prozirnih bijelih  tkanina. Slike se na tim providnim, nježnim podlogama promeću  u samostalne objekte "gledljive" s obje strane. Istodobno njihova preklapanja u prostoru čine veću cjelinu prilagođenu prostoru izlaganja čime postiže obilježja  site-specific  instalacije... - riječi su iz  predgovora kojeg potpisuje Mirela Vujević Duvnjak.

Kažimo još kako je Alma Čače suvremena umjetnica koja  živi i radi u Splitu. Nakon završene Škole likovnih umjetnosti u Splitu, upisuje Umjetničku akademiju gdje diplomira na Odjelu likovnih umjetnosti i restauracije 2001. godine. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 2013., Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i partner je projekta Geopark Viški arhipelag. Alma Čače aktivno izlaže svoje radove, neumorno ide od izložbe do izložbe, a ujedno i vodi likovne radionice za djecu i odrasle.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.