Deseti koprivnički jazz festival, 5. i 6. srpnja uveličat će Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Brekky Boy trio, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Big Band...

Deseti koprivnički jazz festival, 5. i 6. srpnja uveličat će Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Brekky Boy trio, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Big Band...

Na 10. jubilarni 'Fest Jazza Koprivnica' stižu Tamara Obrovac Transhistria ensemble, Brekky Boy trio, Zvonimir Šestak Groove Assembly, Big Band Radlje i mnogi drugi. U programu ovogodišnjeg 'Fest Jazza Koprivnica' nastupaju glazbenici iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, pa čak i iz daleke Australije
Koprivnički jazz festival 'Fest jazza Koprivnica' i ove će godine u sklopu poznate glazbene manifestacije 5. i 6. srpnja ugostiti stotinjak glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, pa čak i iz daleke Australije. Bogat glazbeni program ove godine obuhvaća koncerte u dvorani Doma mladih Koprivnica, glazbeni program i druženje u Jazz gardenu, Jutarnji jazz program, koncerte i jam sessione u klubu Mmc Kugla, sajam gramofonskih ploča Vinilija, te glazbene radionice za djecu.
Ovo će biti deseto izdanje festivala već dobro poznatog svim ljubiteljima jazza, dobre zabave i ljetnih koncerata. U dva dana festivalskog programa, a pod neizostavnim motom 'Dijelimo radost i glazbu' - 'Share happiness & music' Koprivnica ponovno postaje središte glazbenih zbivanja i mjesto susreta glazbenika iz brojnih zemalja. 'Fest Jazza' započinje u petak, 5. srpnja programima za djecu pod vodstvom mentorice Lucije Stanojević. Predstavljanje njezine knjige 'Čudnovata dama Trema' i glazbene radionice za djecu predškolskog uzrasta održat će se u prijepodnevnim satima u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović'. Osnovnoškolci će imati priliku učiti osnove skladanja i razvijati svoju glazbenu kreativnost na radionici u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić.
Nakon svečanog otvorenja festivala glavni koncertni program u petak započinje od 20 sati u dvorani Doma mladih Koprivnica koncertom Big Banda Radlje iz slovenskog mjesta Radlje ob Dravi i majstora na klasičnoj gitari Mihaela Hrustelja pod umjetničkom i dirigentskom palicom Aljaža Razdevšeka. Predstavit će svoj zajednički live projekt 'Big Band Fusion' koji vodi slušatelje na nevjerojatno glazbeno putovanje jazzom, bluesom i rockom duž slikovite rijeke Drave uz kombinaciju Hrusteljevog majstorskog sviranja klasične gitare i orkestracija Big Banda Radlje opijenih balkanskim ritmovima.
U petak od 21:30 sati nastupa Tamara Obrovac Transhistria ensemble, sastav koji na 10. 'Fest Jazza Koprivnica' donosi jedinstveno i strastveno glazbeno putovanje Istrom i Mediteranom kroz prizmu suvremenog jazza.Interpretirajući Tamarinu unikatnu glazbu, izvanredni glazbenici njenog internacionalnog transhistria ensemble-a, vješto i prirodno spajaju suvremeni jazz izričaj sa elementima istarske i mediteranske glazbe, postižući nevjerovatnu lakoću izričaja svojstvenu zaista samo najvećim umjetnicima. Ovaj vrhunskih sastav poznat je po nevjerovatnoj alkemiji te gotovo telepatskom razumijevanju među glazbenicima, njihovi su nastupi prožeti spontanošću, inventivnim improvizacijama, slobodom, humorom i snažnom komunikativnošću, a Tamarin je glas jednako efektan u pjevanju tekstova kao i vokalizama kada postaje dodatni instrument.

Prvi dan festivala zatvorit će koncert sastava Brothers, benda koji postoji od 2020. godine, a predvode ga braća Luka i Filip Palčić. Brothersi sviraju blues, gospel, jazz, funk, te redovito oduševljavaju publiku zagrebačkih klubova svojim originalnim izvedbama. Publici na 10. Fest Jazza Koprivnica predstavit će se koncertom u Klubu Mmc Kugla u petak 5. srpnja od 23:30 sati.
Kao i svake godine do sada, svira se i u subotnjem jutarnjem terminu od 10:30 sati kada će se u Jazz Gardenu Doma mladih Koprivnica predstaviti Puhački orkestar Virje koji okuplja 30-ak aktivnih članova, a dirigent je Josip Pankarić. Za sve ljubitelje glazbe sa dobrih starih vinila u suradnji s 'Šarenim dućanom' u Domu mladih održava se i 'Vinilija - sajam gramofonskih ploča, CD-a i drugih nosača zvuka' u subotu od 10 do 15 sati.
U večernjem programu drugog dana 'Fest Jazza' u dvorani Doma mladih nastupa Zvonimir Šestak Groove Assembly. Šestak je jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih kontrabasista koji će na jazz festivalu u Koprivnici predstaviti svoj autorski album 'In the Pocket' za koji je osvojio nagradu Porin 2022. u kategoriji najboljeg jazz albuma.
Direktno s plaža Sydneya u Koprivnicu stiže Brekky Boy Trio elektronički jazz trio iz Australije. Odustavši od sna o natjecanju u Svjetskoj surfing ligi, članovi grupe Brekky Boy su odlučili okušati se u jazzu. Od tada su nastupili kao podrška i predgrupa mnogim poznatim izvođačima kao što su Snarky Puppy, Ambrose Akinmusire te stekli međunarodno priznanje nastupima diljem svijeta i na najvećim svjetskim jazz festivalima - Montreux Jazz Festival, Montréal International Jazz Festival, London Jazz Festival, Jazzahead i mnogim drugim. Publiku oduševljavaju svojim originalnim zvukom i fantastičnim nastupima uživo, a ne sumnjamo da će tako biti i 6. srpnja u Koprivnici.
Posljednji koncert ovogodišnjeg Fest jazza održat će 'Funk Fu', svestran i dinamičan osmeročlani bend čiji članovi dolaze iz više europskih zemalja. Prošle godine objavili su svoj prvi album 'It's all Fun and Games' za koji su primili vrlo prestižnu nagradu časopisa Downbeat 'Student Downbeat' u kategoriji 'izvanredna izvedba u pop/blues/R'n'B'. Oni će nastupiti u Klubu Mmc Kugla od 23.30 sati.
Ulaz na sve programe u sklopu festivala je besplatan! Više informacija saznajte na web stranici – www.festjazza.com.

DETALJNI PROGRAM NA LINKU: https://www.festjazza.com/program

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.