Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“ u finalnim je pripremama za novo izdanje

Međimurski festival „Ljubo Kuntarić“ u finalnim je pripremama za novo izdanje

Organizacijski odbor Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“ u finalnim je pripremama za novo izdanje međunarodne glazbene manifestacije koja dulje od dva desetljeća sa sjevera naše zemlje, iz Čakovca, odjekuje te doziva izvođače i autore odane i predane glazbi.

Izvođači će, po 22. puta, 14. lipnja od 21 sat, zapjevati u zagrljaju drevnih zidina Staroga grada u Čakovcu, scene kakvom se može pohvaliti malo koja sredina u našoj zemlji. Atrij palače Zrinskih pretvara se u pozornicu kojoj ne treba dodatnih ukrasa. Drevno zdanje samo po sebi je tron i uzdiže svakog izvođača koji se ovdje pokloni publici. Stručna komisija Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, među više od 80 novih skladbi pristiglih na ovogodišnji natječaj, odabrala je 19 najboljih koje će biti interpretirane u završnoj večeri glazbene manifestacije. Za svoje mjesto na ovoj spektakularnoj pozornici natjecali su se brojni izvođači iz Hrvatske i šire, što svjedoči o ugledu koji MEF „Ljubo Kuntarić“ uživa na domaćoj glazbenoj sceni, kojom pronosi odjek djela legendarnog skladatelja bezvremenskih nota.

MEF od 2017. čuva spomen na Ljubu Kuntarića, skladatelja koji je u hrvatskoj riznici ozbiljne i popularne glazbe ostavio najljepše bisere. Ljubo Kuntarić rođen je u Čakovcu 20. lipnja 1925. godine, a Međimurski festival –  koji od 2017. godine nosi njegovo ime – i ove godine će, ususret ljetu, pronijeti priču o Kuntarićevoj zakletvi danoj glazbi, o njegovom notnom rukopisu kojim je osvajao srca publike i kojim je čuvao i melos međimurske popevke, dragulja s UNESCO-vog popisa blaga čovječanstva. Zato je i ove godine stručna komisija MEF-a, pri odabiru pjesama dodatno vrednovala elemente međimurskog melosa i izvedbe na kajkavskom dijalektu.

Zlatni glas Međimurja – Marija Küpper Jambrošić – predsjedat će žirijem 22. Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, uz Filipa Horvata, člana sjajnog Scifidelity Orchestra, te Tamaru Korunek Lesar, magistricu solo pjevanja. Njihov sluh, znanje i iskustvo odlučit će o pobjedniku, te dodatnih šest festivalskih nagrada. U atriju impozantne palače, kulturno-povijesnog spomenika najviše kategorije, 19 izvođača natjecat će se za veliku nagradu MEF-a „Ljubo Kuntarić“ 2024., za Grand Prix koji otključava mnoga vrata u svijetu glazbe. Pjevačice i pjevače pratit će festivalski orkestar. Festivalsku večer, 14. lipnja, vodit će popularni radijski i TV-voditelj i glumac Mario Petreković, čija će vedrina ohrabriti natjecatelje i zabaviti publiku. I u revijalnom dijelu programa, publiku očekuju glazbene poslastice u izvedbama Scifidelity Orchestra i Sashe Cui.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.