Dvanaesti „Bobijevi dani smijeha“ od 7. - 23. studenog u Histrionskom domu

Dvanaesti „Bobijevi dani smijeha“ od 7. - 23. studenog u Histrionskom domu

Festival komedija, 12. po redu Bobijevi dani smijeha Glumačke družine Histrion, bit će održani od utorka, 7. do četvrtka, 23. studenog, najavljeno je u ponedjeljka 6. studenog 2023. godine, u zagrebačkom Histrionskom domu. Festival posvećen glumcu Josipu Bobiju Marottiju, bit će otvoren izvedbom histrionskog opatovinskog hita „Krčmarica Purgerica“ Carla Goldonija, a posjetitelje očekuje još 17 predstava.

Umjetnički savjetnik Ivan Goran Vitez istaknuo je kako će na ovogodišnjim Bobijevim danima smijeha biti izvedeno 18 predstava. Nastupit će kazališta iz Zagreba, Koprivnice, Varaždina, Pule, Karlovca, Splita i Virovitice te Hrvatsko narodno kazalište iz Pečuha u Mađarskoj i "Pozorište Slavija" iz Beograda u Srbiji.
 
Napomenuo je kako je predstava "Krčmarica Purgerica" adaptacija komedije Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina" u kojoj je na pozornicu izveo likove kakvi su se susretali na mletačkim kanalima, salonima i gostionicama.
 
Venecijanka Mirandolina, naglasio je, na histrionsku pozornicu stupa kao Barica, krčmarica-Purgerica, naša suvremenica. Barica je središte svojega maloga svemira, art caffea "Kod Purgerice" smještenog u povijesnoj Prišlinovoj kuli na Opatovini, rekao je dodavši kako oko nje obigravaju muškarci privučeni silom njezina šarma i ljepote, a Barica u toj igri uživa jednako kao i njezini udvarači.
 
Kazalište Komedija izvest će komad Oscara Wildea "Važno je zvati se Ernest" redatelja Ivana Plazibata, najavio je i dodao kako će Kazalište Gavella izvesti komad Kalmana Mesarića "Kozmički žongleri" u režiji Ivana Penovića.
 
Istaknuo je i kako će Istarsko narodno kazalište iz Pule izvesti komad Michaela i Susan Parker "Levan Beach Hotel" u režiji Jasminka Balenovića. Komad će izvesti na istarskoj čakavštini, dodao je.
 
Hrvatsko narodno kazalište iz Pečuha izvest će predstavu Marjana Kiša "Tri put Bog pomaže" u režiji Slavena Vidakovića, napomenuo je i dodao kako je ovo komedija s mnogo zapleta u kojoj uspješna poslovna žena Mara na neobičan način dolazi do svog cilja.
 
Na 12. Bobijevim danima smijeha nastupit će, između ostalih, Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom Johna Riske "Potonuće Titanika", Centar kulture na Pešćenici KNAP s predstavom Morane Foretić i Doroteje Šušak "Muškarci više vole plavuše", varaždinski HNK s predstavom Yasmine Reza "Art" u režiji Barbare Rocco, Zakon teatar iz Karlovca s predstavom  Roba Becke "Pračovjek" u režiji i izvedbi Peđe Gojića, Gradsko kazalište mladih iz Splita izvest će predstavu  "Zakon Zagore" Ivana Lea Leme u Leminoj režiji.
 
Zagrebačka Kazališna grupa Lectirum izvest će predstavu Neila Simona "Hotel nostalgija" u režiji Nine Kleflin, a Kazalište Virovitica komad Francisa Vebera "Budala za večeru" u režiji Draška Zidara.
 

Na kraju 12. Bobijevih dana u četvrtak, 23. studenog bit će dodijeljene nagrade najboljim predstavama i izvođačima ali i prikazan prošlogodišnja hit predstava Glumačke družine Histrion „Mali raj“ u režiji Ivana Gorana Viteza.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.