Ovoga petka, 22. rujna, uz zemlju partnera Švicarsku, započinju 53. Varaždinske barokne večeri

Ovoga petka, 22. rujna, uz zemlju partnera Švicarsku, započinju 53. Varaždinske barokne večeri

Svečanim koncertom otvorenja u varaždinskoj Katedrali u 20 sati, te atraktivnim vanjskim dijelom programa u petak 22. rujna započet će 53. Varaždinske barokne večeri. Najavljeno je na press konferenciji u atriju Staroga grada Varaždina u utorak 19. rujna, kojoj su nazočili organizatori, mediji, predstavnici žirija i popratnih programa te predstavnici države partnera.

Ovogodišnja zemlja partner je Švicarska, a u 13 festivalskih dana održat će se 25 koncerata u Varaždinu i u pet hrvatskih županija i jednako toliko popratnih programa u sklopu programa Total baroque, koji se održava u vanjskim prostorima te galerijama grada.  Ravnatelj VBV-a Davor Bobić osvrnuo se na ansamble i glazbenike koji će nastupiti na baroknom festivalu od otvorenja sa švicarskim La Centra Barockorkester iz Basela, Zborom HRT-a pod dirigentskom palicom velikog dirigenta Andree Marcona s kojim se o dolasku na Varaždinske barokne večeri pregovara 14 godina.

Obilježit će se u festivalskim danima i 15 godina ansambla Camerata Garestin, kao i 75 godina zbora Ivan Goran Kovačić kojeg je vodio nekadašnji ravnatelj VBV-a maestro Vladimir Kranjčević. „Varaždin postaje kulturna prijestolnica ne samo Hrvatske već i šire i dani pred nama bit će ispunjeni posebnom energijom. Svi naši prostori koji su na raspolaganju su prekrasni, a dali smo jako puno prilike mladima jer trebamo ulagati u naše mlade posebice  nakon razdoblja pandemije. Integracija mladih u ovaj festival od iznimne je važnosti“, naglasio je ravnatelj Bobić zahvalivši sponzorima i Klubu mecena koji podržavaju festival. Varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj podsjetio je da su Varaždinske barokne večeri jedan od festivala nacionalnog značaja i dodao: „Grad Varaždin ponosan je na to što je još 1994. godine ovaj festival postao festival od nacionalnog značaja i u Hrvatskoj postoji samo šest ovakvih festivala.

Varaždinske barokne večeri jedan su od kamena temeljca kulture u Hrvatskoj. Siguran sam da će festival i ove godine kao i svih ovih godina pronijeti dobar glas Varaždina diljem Europe, te pozivam sve zaljubljenike u vrhunsku baroknu glazbu da nas posjete“. Varaždinska županija i ove godine podupire održavanje festivala, a jedan će se od koncerata, 30. rujna održati u atriju Županijske palače. „Barokne večeri imaju dugotrajnu tradiciju i koristim priliku da pohvalim visoku kvalitetu i dosljednost u kvaliteti programa koja ne bi bila moguća bez truda, rada i entuzijazma organizatora. Mnogi vrsni umjetnici su davali svoj izniman doprinos kako bi se Barokne večeri mogle održavati ovaj dugi niz godina, a minimum koji mi moramo odraditi jest da to podržavamo, te da baštinimo tu tradiciju i prenosimo je na mlađe generacije jer one zaista obogaćuju varaždinsku, hrvatsku i europsku glazbenu umjetnost u cjelini", istaknula je na konferenciji za medije zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Zemlja partner ove je godine Švicarska, iz koje stiže osam ansambala, a zamjenik veleposlanika u RH Thomas Casuro pozvao je Varaždince i goste na koncerte, ali i u Swiss corner koji će biti na glavnom gradskom trgu u Varaždinu ovog petka u poslijepodnevnim i večernjim satima, te u subotu do 14 sati i u kojem će se moći kušati švicarske delicije, sir, slastice, vino, ali i odigrati igre za velike i male. „Glazbenici koji stižu iz Švicarske uistinu su najbolji i veselimo se koncertima u Varaždinu i Trakošćanu, a moramo izdvojiti i koncerte u sklopu Total baroque programa. Tako u petak nas očekuje nastup banda Schabyschigg kod Starog grada, a Trio vein, koji spaja jazz sa klasičnom glazbom nastupit će u Novom Marofu 28. rujna“, istaknuo je zamjenik Casuro. Nakon svečanog koncerta otvorenja u petak koji će se moći pratiti i u izravnom prijenosu na HRT 3 uslijediti će vanjski dio otvorenja kod Starog grada uz švicarsku glazbu, ali i druga iznenađenja, te vatromet oko 22 sata. U sklopu festivala na kojem će nastupiti i brojni domaći vrhunski barokni interpreti, održat će se i izložbe znanstveni skup posvećen akademiku Vatroslavu Jagiću, izložba u galeriji Keramemeikona, koncert za bebe i roditelje, nekoliko majstorskih tečajeva za učenike, a tradicionalno dan prije otvorenja Varaždinskih baroknih večeri, ovoga četvrtka na varaždinskom Korzu bit će otvorena 28. Međunarodna izložba cvijeća sa stalnom temom „Barok, glazba, cvijeće“

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.