U Međimurskoj županiji obilježen Dan broja 112 – župan Posavec posjetio Županijski centar 112

DAN BROJA 112

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112  obilježava se 11. veljače u svim zemljama članicama EU, s ciljem informiranja građana Europske unije o jedinstvenom broju 112 za hitne situacije. Županijski centar 112 u povodu Dana europskog broja 112 posjetio je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenikom Josipom Grivcem ujedno i načelnikom Stožera civilne zaštite Međimurske županije.U 2017. godini Županijski centar 112 zabilježio je 25 600 poziva (70,1 na dan), a u 2018. godini broj poziva se smanjio na 23 885 poziva (65,43 na dan), no primjetan je pad broja zlonamjernih poziva te je blago porasla iskoristivost broja. „Jedinstveni operativno-komunikacijski centar zaprima sve pozive vezane uz hitne situacije, nesreće i prijetnje od nastanka katastrofe te putem sredstava veze žurno izvješćuje sve nadležne službe i koordinira djelovanje po pozivu. “, rekao je voditelj Županijskog centra 112 Ladislav Söke koji je zajedno sa suradnicima Dušanom Trstenjakom i Zorislavom Habušom predstavio rad Centra.

Župan Posavec pohvalio je rad Županijskog centra 112, djelatnike te rad svih službi u sustavu hitnih intervencija te je kazao kako je uvjeren da će se, budući da je od 1. siječnja 2019. godine Sustav 112 sastavni dio Ministarstva, omogućiti još učinkovitija koordinaciji i razmjena informacija.Pohvalio je i sudjelovanje u programu Nacionalne edukacije djece u području zaštite i spašavanja koja se izvodi u osnovnim školama i  predškolskim ustanovama. Kroz edukaciju djeca se upoznaju s pojedinim izvanrednim situacijama (požar, poplava, potres), kako nastaju opasnosti, načinom ponašanja za vrijeme i nakon trajanja opasnosti, upoznaju se s brojevima žurnih službi te postupkom pri pozivanju. U 2018. godini provedena je edukacija za 849 učenika u 17 osnovnih škola i 5 područnih škola s područja Međimurske županije.

„Županijski centar 112 od iznimnog je značaja za sve stanovnike naše Županije. Važno je i nadalje educirati stanovništvo, posebno najmlađe kako bismo u svim izvanrednim situacijama postupili prije svega pravovremeno, brzo, učinkovito i ako je moguće bez ljudskih žrtava, a u hitnim situacijama, sinergija svih službi na području Međimurja na dnevnoj bazi dokazuje svoju učinkovitost.“, dodao je župan Posavec.Nakon obilaska održan je radni sastanak na kojem su prezentirani podaci o radu, istaknuti izazovi i dogovorena daljnja suradnja, a sastanku su uz predstavnike Županije i Županijskog centra 112 prisustvovali načelnik PU međimurske Ivan Sokač, voditelj OKC-a PU međimurske Goran Đurašin, pročelnik HGSS Stanica Čakovec Neven Putar s tajnikom Miodragom Novoselom, zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Robert Meglić i glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Tomislav Milly.

Jedinstveni broj 112 zajednički je svim državama članicama Europske unije i služi za besplatno pozivanje hitnih službi, a uveden je kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju. Republika Hrvatska u operativnu funkciju broj 112 je stavila prije četrnaest godina, 11. veljače 2005. godine te je time uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.