Gupčeva lipa nominirana za Europsko stablo 2019. godine, i vi možete dati svoj glas

lipa

Gupčeva lipa nominirana je za Europsko stablo 2019. godine, i vi možete dati svoj glas - poziva portal www.zagorje.com . Glasuje se do 28. veljače elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine: https://www.treeoftheyear.org.

Natjecanje za Europsko stablo godine dio je obitelji natjecanja za Stablo godine na našem kontinentu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središte pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi. Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju brigu i zaštitu. U natjecanju sudjeluje 15 država. Republika Hrvatska natjecanju se prvi put priključila 2018. godine kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Sudjelovanjem Hrvatske u natjecanju promovira se prirodna baština države.

Ove godine na natjecanju Hrvatsku će predstavljati Gupčeva lipa iz Gornje Stubice koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe. U cilju očuvanja genofonda Gupčeve lipe, 2011.g. zasnovan je Živi arhiv Gupčeve lipe.

Drvo  je pokraj crkve Sv. Jurja u Gornjoj Stubici i procjenjuje se da je starije od 400 godina. Danas lipa ima visinu od devet metara  i deblo opsega 4,70 metara te svojom starošću i dimenzijama predstavlja prirodnu rijetkost. Podržite ovo natjecanje i dajte svoj glas Gupčevoj lipipoziva Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije.

Izvor fotografija i teksta: www.tzpstubica.hr/hr/atrakcije/gupceva-lipa,282.html 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.