Evo kako se radi najbolja pizza na svijetu

EMISIJA DOBRO JUTRO HRVATSKA/NAJBOLJA PIZZA NA SVIJETU

Najbolji pizza majstor na svijetu je Alen Radanović iz Osijeka. Titulu najboljega osvojio je na natjecanju u Napulju, u konkurenciji s još oko 1100 majstora pizze. U HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" pokazao je kako se radi pobjednička pizza.

Izradu dobre pizze Alen Radanović usavršavao je tri mjeseca na "Academy of pizza" u Napulju, a potom je ostao raditi u Napulju još nekoliko mjeseci. Nekoliko zanimljivih podataka je i podijelio, posebno kada je riječ o izradi tijesta za pizzu. 

U tijesto, uobičajeno, ide brašno, voda, kvasac i sol. I kada se tijesto zamijesi, kaže Radanović, postoje teorije da bi se brašno trebalo na sobnoj temperaturi fermentirati bar 18 sati.

Kvasca u tijesto ne stavlja puno. Kada u Osijeku rade pizze u smjesu s 30 kilograma brašna stavi se svega 7-8 grama kvasca. Potom im tijesto u fermentacijskim komorama stoji 36 sati, odnosno - ima duplu fermentaciju.

Za sve one koji rade tijesto kod kuće, Radanović preporučuje da tijesto odstoji 15-ak sati, tj. najbolje je da odstoji preko noći. Kad se tijesto napuhne, potrebno ga je premijesiti, potom pričekati pola ili sat vremena.

Preporučio je pizzu peći na najvećoj temperaturi oko 45 minuta i to skroz gore u pećnici, do grijača.

Budući da najbolji pizza majstor dolazi iz Slavonije, priznao je da je već neko vrijeme smišljao pizzu s kulenom, ali to se nikako do sada nije realiziralo, jer kako kaže, oni kulen vole jesti, pa niti ne stigne do pizze. No ipak, omiljena pizza mu je margarita s pikantnom kobasicom.

Pogledajte kako se radi najbolja pizza na svijetu: https://magazin.hrt.hr/price-iz-hrvatske/evo-kako-se-radi-najbolja-pizza-na-svijetu-11648367

IZVOR: HRT

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.