Što ruske novine „kažu“ o hrvatskom uspjehu: Heroj Subašić i čarobnjak Schmeichel…

Ruske Novine

Veselili su se Rusi šokantnoj pobjedi nad Španjolcima, a s druge strane vjerovali da će Hrvatska i dalje ostati neporažena nakon utakmice s Dancima. Jučerašnje dnevne novine uglavnom slave pobjedu svoje reprezentacije glorificirajući je do nebesa i do titule prvaka svijeta, a poneke od njih donose i ozbiljni osvrt na pobjedu hrvatske reprezentacije. Komsomolskaya Pravda piše da osim Rusije i Hrvatska te Engleska, Kolumbija ili Brazil mogu biti prvaci svijeta jer nema ničega nemogućega na SP u Rusiji i da su sve momčadi koje su ostale u igri dovoljno dobre da bi uspjele zaigrati na finalu u Moskvi 15. srpnja 2018.

Sport Express, sportski dnevni list velikog formata (kao nekadašnji Vjesnik op.a.) ipak donosi opširniji prikaz stanja na Mundijalu. Na naslovnici je veliki naslov  URAAAAAAA! Jasno, odnosi se na rusku pobjedu, a već na šestoj stranici donosi veliki naslov „Schmeichel – čarobnjak. Ali Rusiju čeka Hrvatska“ s  podnaslovom da je Hrvatska pobijedila nakon serije penala i uz odlične obrane dvaju vratara.

Novinar Andrej Kuzičev naglašava da i nakon četiri pobjede protiv Nigerije, Argentine, Islanda (u kojem je kako kaže igrao „drugi sastav“) i Danske to nije dovoljno da bi mogli govoriti o savršenstvu!„Strijeljanje“ je već započelo na početku utakmice, a onda panika u hrvatskoj obrani. Dalić je na konferenciji za tisak rekao da nije potrebno žuriti već čekati svoju šansu što je bila izuzetno opasna izjava. A nakon produžetaka i penala, Rakitić je odveo Hrvate na Rusiju – ističe novinar spominjajući da se s tribina u Nižnjem Novgorodu često čulo skandiranje: Rusija, Rusija. Naime, ruskih je navijača koji su navijali za Hrvatsku i bili odjeveni u hrvatske dresove bilo zasigurno više nego onih koji su navijali za Dansku.

Internetski portal eurosport.ru velikim naslovom „Subašić drugi u povijesti SP-a obranio tri penala nakon produžetaka“ hvali hrvatskoga vratara i naziva ga herojem. Isti portal prenosi Dalićev osvrt na pobjedu u kojoj je rekao da će momčad postaviti isto tako kao da igra s pobjednicima SP-a!

Psihološki smo ostali snažni, kontrolirali igru i na kraju osvojili. Rezultat je to napornog rada i to pobjedu čini još slađom. Nismo igrali najbolju utakmicu i ne na tako visokoj razini kao u prva tri susreta. Ali vjera u moje igrače sada je još veća. Subašić je danas pravi junak, triput je obranio penal, nećete to vidjeti svaki dan. Svaka je utakmica za nas najvažnija i to ću reći svojim igračima prije utakmice s Rusijom. Reći ću im da igramo s najboljom momčadi SP-a u Rusiji jer u svaku igru treba ući kao u finale – prenosi Dalićeve misli eurosport.ru.

Hrvatska protiv Rusije igra 7. srpnja 2018. u Sočiju, u 21 sat po ruskom vremenu. Kako se očekuje velika navala hrvatskih i ruskih navijača u to poznato rusko ljetovalište i zimovalište, već se organiziraju brojni čarter letovi jer su redovite zrakoplovne linije već odavno rasprodane, ali ulaznica za utakmicu, kako neslužbeno doznajemo, još uvijek ima.

 Iz Moskve: Slobodan Kadić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.