Nedostatak radne snage gorući je problem u prometu

Nedostatak radne snage gorući je problem u prometu

„Bez ljudi koji održavaju vozni park, upravljaju prometom, održavaju infrastrukturu, nije važno koliko imamo vlakova, kamiona, aviona, koliko su nam autoceste kvalitetne i koliko napredne sustave automatizacije uvodimo, jer bez radnika – promet će stani Ako zbog nedostatka radne snage prometni sustav više nije održiv za deset godina možemo zaboraviti na turizam i trgovinu O strateškim prometnim ciljevima EU da i ne govorimo U cestovnom teretnom prometu nedostaje tek tri do pet tisuća vozača prometa. Krajnje je vrijeme da se ozbiljno pozabavimo problemom radne snage koja nas sve više ograničava", rekao je direktor Sektora prometa HGK Dario Soldo na konferenciji Izazovi i problemi radne snage u prometu koja je održana danas u HGK, od strane Hrvatske gospodarske komore i Saveza željezničara.

Soldo je istaknuo kako je vrlo važno da svi sudionici prometnog sustava počnu više međusobno surađivati ​​i razmišljati o nužnosti kvalificiranih radnika u prometnom sustavu, posebice u području srednjeg i visokog obrazovanja.

Europska komisija ovu je godinu proglasila Europskom godinom vještina. Namjera je ove godine ovoj problematici posvetiti veću pozornost, prioritete usmjeriti na cjeloživotno učenje, osposobljavanje, razvoj vještina, a sve to zajedno na tržištu rada koje pati od trajnog nedostatka radne snage. Trenutačno više od tri četvrtine poduzeća u EU ima poteškoća u pronalaženju radnika s potrebnim vještinama. Sektor prometa, odnosno sektor željezničkog prometa, te sektor cestovnog javnog prijevoza putnika i sektor cestovnog prijevoza robe, suočen je s velikim deficitom radne snage na svim razinama.

Europska unija proglasila je 2021. Europskom godinom željeznica, a strateški ciljevi navode da bi se do 2050. najmanje 75 posto tereta trebalo prevesti željeznicom i unutarnjim plovnim putovima, a većina putnika trebala bi putovati i održivo. Većinu tih putovanja u budućnosti bi trebali preuzeti željeznički sustavi.

"Sindikat željeznica je u 15 godina svog postojanja aktivno djelovao na području razvoja željeznice i ostalog javnog prometa u Hrvatskoj, nastojeći uvijek biti aktualan. Jedan od trenutno najvećih globalnih problema je nedostatak radnika u nekoliko važnih sektora, među kojima je i sektor prometa, s kojim se suočava i Hrvatska.Ovom konferencijom željeli smo okupiti sve dionike koji mogu pridonijeti stvaranju boljih prilika za obrazovanje, privlačenju i zadržavanju kvalitetnih stručnjaka i profesionalaca u prometu. Jer, samo zajedničkim snagama - stratega, stručnjaka, stručnjaka, obrazovanja, znanosti,civilnog društva i drugih zainteresiranih dionika – možemo stvoriti uvjete i temelje za osposobljavanje što većeg broja kvalitetnih stručnjaka te osigurati sve potrebne resurse i mehanizme za privlačenje i zadržavanje radnika u prometnom sektoru“, rekao je predsjednik Udruge željeznica.Ante Klečina .

Osim toga, strateški je planiran razvoj integriranog prijevoza putnika, što znači da će mnoge gradsko-prigradske i lokalne relacije morati biti pokrivene kvalitetnim autobusnim linijama. U teretnom prometu predviđa se razvoj multimodalnosti, a bit će potreban veliki broj vozača kamiona i dostavnih vozila za prijevoz na kratkim relacijama, od terminala do krajnjih korisnika.

Predsjednik Udruženja cestovnog prometa HGK Vedran Tomičić istaknuo je kako nije riječ samo o nedostatku vozača, već i servisnog osoblja.

Kad krene izletnička sezona, te brojke su i do 20 posto veće, rekao je Tomičić.

Uz Tomičića , na panel raspravi koja je okupila predstavnike gospodarstvo .

O tome što sektor obrazovanja može ponuditi u problemu nedostatka radnika govorili su sudionici drugog panela konferencije: Mladen Nikšić , prodekan za poslovanje Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predavač na Katedri za prometne znanosti. Logistika i održiva mobilnost Sveučilišta Sjever Ivan Cvitković, ravnatelj Tehničke škole Zagreb Patrik Mardešić i ravnatelj zagrebačke Cestovne prometne škole, Tomislav Čurković .

Ravnatelj zagrebačke Tehničke škole Patrik Mardešić rekao je da u zadnjih 20 godina nemaju problema s interesom učenika za upis, ostaje višak neupisanih učenika. Poseban problem predstavljala su samo trogodišnja zanimanja.

No, problem je nedostatak stručnih učitelja, kazao je Mardešić.

Tomislav Čurković , ravnatelj zagrebačke Škole za cestovni promet iznio je stanje u njihovoj školi. Svake godine upišu 234 učenika u devet odjeljenja.

"Interes je veliki, da smo mogli upisati još dva razreda na nekom smjeru, upisali bismo. Međutim, nemamo mogućnosti za to", rekao je Čurković.

 Na konferenciji je o tome kako privući kvalitetne radnike i kako održati kvalitetno radno okruženje u uvodnom dijelu govorio Filip Mott, komunikacijski stručnjak iz agencije Hauska&Partner , dok je predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Zoran Maršić govorio o problemi nedostatka osoblja u željezničkom sektoru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.