Župan Međimurske županije Matija Posavec: Gospodarska smo lokomotiva Hrvatske

Župan Međimurske županije Matija Posavec: Gospodarska smo lokomotiva Hrvatske

Jedan od najproaktivnijih hrvatskih župana zasigurno je župan Međimurske županije Matija Posavec, koji svoju županiju vodi na način da uvažava i nastoji podržati svaki projekt i čovjeka koji Međimurju i njegovim žiteljima želi razvoj i dobro za što bolji standard i kvalitetu življenja. On je  entuzijastičan i ponosan na uspjehe Međimuraca kojih je u proteklih nekoliko godina bilo uistinu mnogo i to na svim područjima života i rada. A kako je bilo u 2022. godini i kakve su projekcije budućega razvoja Međimurja saznali smo u ovom razgovoru. 

Među najpropulzivnijim ste županijama u Hrvatskoj po pitanju kontinuiranog razvoja gospodarstva, za početak navedite glavne investicije u protekloj godini i kakav je njihov utjecaj na ukupan razvoj Županije?

Jedina smo regija u Hrvatskoj koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva, odnosno među deset regija najprivlačnijih ulagačima, što predstavlja neovisnu procjenu rezultata naših ulaganja i poduzetničke klime koju smo stvorili. Površinom smo najmanja županija u Republici Hrvatskoj, a kada je o gospodarskim trendovima riječ izvozno orijentirana sa sjajnim poslovnim rezultatima u prošloj i pretprošloj godini. Gospodarska smo lokomotiva Hrvatske, a brojnim bespovratnim potporama Međimurska županija nastoji podržati i osnažiti razvoj poduzetnika: sufinanciramo troškove promocije naših obrtnika na sajmovima te smo tijekom 2022. godine za tu namjenu izdvojili 70.000 kuna.

Važnost pridajemo i razvojnim mjerama te sufinanciramo kreditne kamate, izradu natječajne dokumentacije, ulaganja u osnovnu imovinu, te ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, kao i savjetovanja o dostupnim instrumentima financiranja, te inkubaciji poduzetnika početnika. U studenom prošle godine ukupno je 113 naših poduzetnika dobilo bespovratne potpore Županije u ukupnom iznosu od 1,3 milijuna kuna. U zadnje četiri godine bespovratne potpore smo osigurali za 391 poduzetnika u što smo uložili 4.881.401 kunu. Dodamo li nizu naših potpora poslovičnu marljivost Međimurki i Međimuraca, poslovni rezultati ne mogu biti drugačiji nego – sjajni.

biste u tom pogledu naveli kao vaše najveće uspjehe, na što ste posebno ponosni i koliko ste uspješni u privlačenju sredstava europskih fondova?

Kada niz poticajnih mjera plasiranih u poduzetništvo, primjerice rezultira jednom od najnižih stopa nezaposlenosti dosad ili kada vam ogroman investicijski ciklus u zdravstvo i stvaranje boljih uvjeta rezultira zapošljavanjem značajnog niza mladih specijalista koji su u našu Županijsku bolnicu Čakovec došli i iz drugih krajeva Hrvatske, tada vas to ispunjava ponosom i poletom.
S novom godinom, otvaramo i novi ciklus u zdravstvu na čijem cilju nas čeka uspostava centra za palijativnu skrb te uređenje prostora za sve dijagnostičke laboratorije naše bolnice.
Kada govorimo o privlačenju europskih sredstava po glavi stanovnika, Međimurska županija bila je prva u Hrvatskoj u razdoblju od 2017. do 2020. isto kao i 2021. godine. Iza tih podataka stoji ogroman rad naših razvojnih agencija, stručnih službi Međimurske županije te djelatnika naših ustanova. 

Koje su bile najveće poteškoće u zdravstvenom sustavu Međimurske županije tijekom pandemije i kakve mjere su poduzete kako bi se uspješno nosilo s tim izazovima?

Pandemija je i pred međimursko zdravstvo stavila brojne izazove s kojima smo se nosili zahvaljujući predanosti zdravstvenih djelatnika svih naših ustanova koje su djelovale u sinergiji. Međimurska županija reagirala je odmah po prvom većem valu hospitaliziranih pacijenata te započela opremanje intenzivne njege naše bolnice dodatnim respiratorima i drugom potrebnom opremom, kao i logističkom pomoći pri organizaciji i provođenju masovnih cijepljenja. Da bi se rad uopće mogao organizirati u tako teškim uvjetima potrebno je imati dobar temelj, a naš je temelj bio najveći investicijski ciklus u međimurskom zdravstvu ikad. Tim smo razvojnim zamahom obuhvatili sve naše zdravstvene ustanove, poglavito Županijsku bolnicu Čakovec. Uvjeti za rad u našoj bolnici bolji su nego u nekim ustanovama znatno bogatijih zemalja od naše, što je rezultiralo zapošljavanjem niza mladih specijalista i iz drugih dijelova Hrvatske. Time nam je za rukom pošlo ono što je malo kome – spriječiti daljnji odljev liječnika iz Županijske bolnice Čakovec te se kadrovski ekipirati. Nekoliko odjela naše najveće zdravstvene ustanove dosegnulo je razinu referentnih centara, pa je naša interventna kardiologija, primjerice, prema zadnjem službenom rangiranju četvrta u zemlji te je iza sebe ostavila i neke kliničke centre.

Koje su bile najvažnije aktivnosti u području kulture i turizma u Međimurskoj županiji u protekloj godini i koji su planovi?

Protekla godina donijela nam je niz nagrada i na područjima kulture i turizma, čime je okrunjen veliki razvojni zamah započet nekoliko godina ranije. Muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja struka je proglasila najboljim stalnim postavom u Hrvatskoj, a Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora Međimurje su proglasili destinacijom godine u kategoriji najuspješnije destinacije održivog turizma. Terme sveti Martin proglašene su najboljim wellness hotelom u Hrvatskoj.
Koliko su bespovratne potpore koje osiguravamo u turizmu poticajne govori najjasniji pokazatelj - porast smještajnih objekata u Međimurskoj županiji za 77 posto pri čemu se uglavnom radi o rastu broja kuća za odmor. Prema rezultatima za 2022. Međimurje je prema broju noćenja i gostiju nadmašilo rezultate ostvarene prije pandemije.
Sve veći broj posjeta domaćih i stranih gostiju bilježi i reprezentativni vidikovac na Mađerkinom bregu u općini Štrigova, otvoren prošle godine na toj bajkovitoj lokaciji i izgrađen novcem iz europskih fondova.


Bogata riznica međimurske povijesti, kulture i baštine obvezuje nas da je prezentiramo i posjetiteljima našega kraja u najljepšem svjetlu te ucrtamo u turističke karte Hrvatske i Europe. Upravo je potpisan ugovor o konstrukcijskim zahvatima na palači Staroga grada Zrinskih koji uključuju radove na sjevernim krilima zdanja, na kojima su uočena oštećenja nakon potresa u prosincu 2020., te uređenje parkirališta.

Slijedi veliki zahvat revitalizacije Feštetićeva kaštela u Pribislavcu. Riječ je o jednom od najočuvanijih dvoraca u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske koji pruža izniman turistički potencijal. Revitalizacija će osigurati zanimljiv kolaž sadržaja od muzejskog postava, kulinarske akademije, vidikovca i zavičajnog hotela do manjih kongresnih dvorana. Razvijat ćemo Ekomuzej Međimurje malo i to kao inovativna platforma koja će omogućavati samozapošljavanje i inkluziju teže zapošljivih osoba.

Projektom će se uspostaviti novi kulturno-turistički proizvod koji umrežuje 30 baštinskih lokaliteta u Međimurskoj županiji. Neki lokaliteti su već u pripremi poput palače međimurske popevke u Donjoj Dubravi, centra cekera u Nedelišću, svjetskog centra pušipela i centar sv. Jeronima u Štrigovi, zatim centra zlatarenja u Donjem Vidovcu, centra za interpretaciju rudarske baštine u Murskom Središću, Centra Halicanum Sv. Martin na Muri, interpretacijskog centra Drava u Prelogu, nekropole pod tumulima u Goričanu, te svjetskog centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Iz planiranog je vidljivo da su nam područja kulture i turizma snažno umrežena s ciljem razvijanja modela održivog, inovativnog i otpornog turizma i reprezentativnog prezentiranja kulturno – povijesnog blaga našega kraja.

 

 

Obrazovanju u Međimurskoj županiji posvećuje se iznimna pozornost, recite nam nešto više o provedenim aktivnostima u 2022.?

Modeli potpora učenicima i roditeljima koje uspješno provodimo i s kojima nastavljamo su besplatan prijevoz autobusom ili vlakom za učenike neovisno o udaljenosti od škole, novčana pomoć pri kupnji školskog pribora i radnih materijala roditeljima srednjoškolaca, nagrađivanje naših najuspješnijih studenata, jednokratne pomoći svim studentima itd. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja financira pomoćnike u nastavi te asistente u vrtićima za djecu s poteškoćama u razvoju. Iznimno su nam važni centri izvrsnosti u obrazovanju koje ćemo jačati. Dodjeljivat ćemo stipendije djeci hrvatskih branitelja, a u suradnji s našim gradovima i općinama i Obrtničkom komorom Međimurja nastavljamo stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zvanja i koji primaju 6.000 kuna godišnje.

Proveli smo i niz drugih korisnih programa poput besplatne škole plivanja, zatim projekt „Medni dan“ kojim se prvoškolcima osigurava domaći med s čime također nastavljamo. Jedan od novih modela je neograničena besplatna vožnja vlakom po Hrvatskoj za studente s našeg područja. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju i u naše osnovne škole potpuno spremno smo dočekali i s lakoćom organizirali besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce.
Spremni smo krenuti k novom cilju – da u svim našim osnovnim školama stvorimo uvjete za jednosmjensku nastavu. U Međimurskoj županiji potrebno je povećanje kapaciteta za petnaestak osnovnih škola, za neke ustanove je potrebno izgraditi nove zgrade poput OŠ Nedelišće i IV. osnovne škole Čakovec, dok je za osnovne škole u Vratišincu, Gornjem Mihaljevcu, Svetoj Mariji, Svetom Martinu na Muri, Macincu, Pribislavcu i Domašincu predviđena izgradnja školskih sportskih dvorana.

Kako gledate na predloženu reformu zdravstva?

Smatram da bi reforme, odnosno izmjene zakona u načelu trebale poštovati specifičnosti određenih područja jer jedino tako mogu donijeti ravnopravan napredak. Kad je o zdravstvu riječ, zalažem se da nam država ostavi upravljačka prava nad Županijskom bolnicom Čakovec. To je naša jedina sekundarna zdravstvena ustanova, bolnica kojoj gravitira više od 80 posto domicilnog stanovništva i u koju smo samo u zadnjem investicijskom ciklusu, najvećem dosad u međimurskom zdravstvu, s decentraliziranim sredstvima uložili oko 195 milijuna kuna od 2017. do kraja 2022. Paralelno, ulagali smo u razvoj svih ostalih zdravstvenih ustanova na našem području, smještenih unutar bolničkog kruga u Čakovcu, snažnog povezanih na dobrobit pacijenata.

Bolnicu u Čakovcu nekada su vlastitim novcem i rukama podizali naši preci i ona Međimurcima predstavlja više od ustanove, ona je naš ponos. Zbog razvojne razine do koje smo danas doveli ustanovu smatram da se nitko ne može bolje od nas samih brinuti za nju te se nadam da će zakonodavac to uzeti u obzir i uvažiti amandman pripremljen i usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije.

Koji su najveći problemi s kojima se suočavate, a gdje vam treba pomoć države?

S obzirom na činjenicu da smo prvi u Hrvatskoj po privlačenju europskih sredstava suočeni smo sa zahtjevnim razvojnim putem. Takav put traži izbalansirane, snažne proračune koji to mogu podnijeti, osobito u svjetlu činjenice da na isplatu sredstava iz EU fondova treba pričekati te predfinanciranje može postati problem. U tom smislu bi nam podrška države dobrodošla kao i u praćenju specifičnosti našega razvoja. To što smo po mnogočemu prvi u Hrvatskoj, ne znači da nas država treba zapostaviti.

Koje mjere će se poduzeti kako bi se osigurao daljnji ekonomski i socijalni razvoj Međimurske županije u 2023. godini?

Uspješnim privlačenjem novca iz europskih fondova otvaramo mogućnost da više novca iz našeg proračuna usmjerimo prema građanima. Želimo doprijeti do svakog stanovnika našega kraja, a osobitu pozornost poklanjamo ranjivim skupinama, poput djece s poteškoćama u razvoju, osobama s invalidnošću i umirovljenicima. Jednako je važna podrška koju ćemo također nastaviti pružati poljoprivrednicima te gospodarstvenicima za što već imamo razrađene izvrsne modele koji su urodili rezultatima. 

Kad je riječ o razvojnom zamahu ono što nas izdvaja jest činjenica da Međimurska županija podjednako potiče sve domene djelovanja i podrškom obuhvaća sve građane što u konačnici rezultira i boljom povezanošću područja te ravnomjernim razvojem: ulažući, primjerice, u stipendiranje učenika u deficitarnim obrazovnim programima, direktno pozitivno utječemo na tržište rada, svakim ulaganjem u kulturu jačamo i turistički potencijal, potporama koje dajemo našim gospodarstvenicima potičemo ih na razvijanje inovativnih i konkurentnijih rješenja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.