Boris Ljubičić, autor originalnog dizajna kockica - "Hvadrata" koji su zahvaljujući Vatrenima ovih dana preplavili svijet

Boris Ljubičić, autor originalnog dizajna kockica - "Hvadrata" koji su zahvaljujući Vatrenima ovih dana preplavili svijet

Veliki hrvatski dizajner Boris Ljubičić, autor je originalnog dizajna kockica - "Hvadrata" koji su zahvaljujući Vatrenima, ovih dana ponovno, preplavili svijet, pa Hrvatska može biti ponosna i na svoj vizualni identitet. Evo što nam je Boris Ljubičić, kao sada već godinama najpopularniji hrvatski dizajner, rekao o kockicama, tom svom najuspješnijem dizajnu, njegovoj zaštiti i primjeni. A povod je, naravno, veliki uspjeh Hrvatske nogometne reprezentacije na FIFA Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru 2022.

- Kako ste došli do ideje o kvadratićima koji su eto puni simbolike povezane s Hrvatskom i njezinim identitetom prepoznati i na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru i širom svijeta?

- Crveno-bijeli kvadrati na dresovima hrvatskog nogometnog tima su povijesni artefakat od najranijeg hrvatskog grba do danas jer su suvremeni, živi, prijemljivi za oko i različiti od drugih nacionalnih dresova. Hrvatski dres u Kataru je po definiciji boje koju određuje FIFA bio bijeli i zato smo u njemu igrali sve utakmice osim one s Argentinom. 

Neki duhovito i domoljubno tvrde da je dres kriv za taj jedini poraz na ovom SP. Dijelim veliko veselje zbog sportskog uspjeha i najšireg zajedništva, a novu priču dizajnirao sam u neobičnoj i nepravilnoj igri kvadrata koji se spajaju poput poznatih puzzle formi koje zovem „glave“.

- Taj novi dizajn je ponovno veliki pomak, modificirate izvorni, zašto?

Ovaj dizajn je dinamičan, sasvim nov i živ u svojoj pojavnosti. Međutim kad je riječ o najširem brendiranju crveni i plavi kvadrat koji se dodiruju u jednoj točki nose sintezu povijesnog grba i zastave te bismo ga kao cjelinu ili vizualni kod trebali zaštititi kao novu hrvatsku baštinu.

- Kako i kada bismo ga mogli zaštititi?

To je opće poznati dizajn iz davne 1990. za kojeg se zalaže i kolega Davor Bruketa u medijima i mnogi drugi. Opći pojmovi kao što su kvadrat ili krug se ne mogu zaštiti. Usporedbe radi ni Japan ne može zaštiti svoj osnovni vizualni identitet - krug koji je na njihovoj službenoj zastavi. Zanimljivo je da je Japan službeno usvojio zastavu tek 1999. godine iako je ona postojala cijelo jedno stoljeće ali kao neslužbena ili narodna. Mislim da je razlog u njihovom poznatom nazivu „zemlja izlazećeg sunca“ međutim sunce ima zrake, ali ga konceptualno predstavlja crveni krug zaštićen bijelom podlogom. Dakle naša službena zastava je starija punih 10 godina...mi imamo dovoljno vremena za promjenu ako to netko odluči!

- Znači li to da Hrvatska uistinu ima i s obzirom na povijesno izvorište pravo da zaštiti svoje kvadratiće?

Pojam „Hrvatsko je različito“ je osnovica ovog dizajna. Koncept dizajna s izmjeničnim kvadratima kao tamni i svijetli u svim bojama ili crveno-bijeli kao najslužbeniji oblik javlja se u suvremenom dizajnu ne samo u Hrvatskoj.
Izmjenične kvadrate nije moguće izdvojiti i zaštititi kao originalni dizajn, osim pojedinačnih predmeta koji se kao originali štite jer su u dizajn u kojem se pojavljuju.

Međutim, ako kvadrati dizajnom dobiju originalni izgled to je moguće postići. U ovom mojem projektu svi kvadrati imaju tipografski detalj kao slovo "H" i stoga imaju naziv HVADRATI. Projekt je najšire primjenjiv na papiru, tekstilu i drugim materijalima, te posebno pogodan za izradu različitih uporabnih predmeta kao hrvatski originalni dizajn ili brend.

Projekt je zaštićen kao originalni dizajn pod nazivom HVADRATI i može se koristiti pod određenim uvjetima jer je zaštićeno intelektualno vlasništvo. Primjerice ženski odjevni predmeti, torbice, čak i cipele...muška odijela, kravate, sve prilagođeno veličinom i bojom, kao dizajn koji se nosi.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.