Josip Tot-Pepi, nekadašnji Varteksov direktor i zastupnik u inozemstvu - dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Varaždina

Josip Tot-Pepi, nekadašnji Varteksov direktor i zastupnik u inozemstvu - dobitnik Nagrade za životno djelo Grada Varaždina

Na svečanoj sjednici varaždinskog Gradskog vijeća upriličenoj u povodu obilježavanja Dana Grada Varaždina i blagdana Sv. Nikole, zaštitnika Grada, Nagradu za životno djelo Josipu Totu - Pepiju uručili su gradonačelnik dr. Neven Bosilj i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan. Tom dugogodišnjem Varteksovom predstavniku u inozemstvu Nagrada je dodijeljena zbog posebnog doprinosa unapređenju Varteksovog izvoza na razvijena tržišta Europe i Amerike, kao i za znatan doprinos uspostavi Hrvatske misije pri UN u Ženevi i Hrvatskog veleposlanstva u Londonu. Evo što am je rekao nakon dodjele nagrade na koju je iznimno ponosan.

- Što vam znači Nagrada, upitali smo Josipa Tota?

- Osobno mi Nagrada znači jako puno i sretan sam što mi je dodijeljena. To je ujedno nagrada svim djelatnicima Varteksa, čijim su zajedničkim radom nastajali kvalitetni tekstilni proizvodi koji su nalazili put do kupaca na vrlo zahtjevnim tržištima Europe i Amerike. Istovremeno, Nagrada me podsjeća na golem doprinos Varteksa u razvoju našeg Grada, kao i čitave Varaždinske županije.

- Koliki je u vaše vrijeme bio Varteksov izvoz?

- Kad sam se zaposlio u Varteksu 1965. godine, tim mladih stručnjaka već je radio na uspostavljanju izvoza, jer su Varteksovi proizvodni kapaciteti i u tkaninama i gotovim odjevnim predmetima bili preveliki za ondašnje domaće tržište. Uključio sam se u razvoj izvoznog posla i polako probijao. Bili smo svi veliki optimisti, posjećivali smo europske tekstilne sajmove, prije svega u Kölnu i nudili našu robu. Na prestižnom sajmu u Kölnu Varteks je došao u kontakt s veletrgovcima tekstila u Engleskoj i Švedskoj i drugim državama tako je izvoz krenuo?

- Varteks vas je tada delegirao i za predstavnika u Švedskoj?

- Da, prodavao sam Varteksovu konfekciju u Skandinaviji osam godina i ostvario izvrsne prodajne rezultate je promet je udeseterostručen. Na osnovi izvrsne prodaje Varteks je mogao zapošljavati i plaćati 8 000 ljudi. Po povratku u Varaždin postavljen sam na šefa Varteksovog izvoza, s potom i direktora Vartimpeksa. Izvoz na sva tržišta bilježio je stalan rast, te je udvostručen.

- Bili ste i direktor zajedničke tvrtke Varteksa i Levisa u Ženevi?

- Da, u tom razdoblju koordinirao sam izvoz na sva tržišta, kao i nastup Varteksa na tekstilnim sajmovima u Europi. Istovremeno sam postavljen za direktora Varteksove tvrtke Vartex-Textiles u Londonu. Posao je bio odličan, a izvozili smo i u Ameriku.

- Osim redovnih komercijalnih poslova bili ste angažirani i na uspostavi Hrvatske misije pri UN u Ženevi i Hrvatskog veleposlanstva u Londonu?

- Varteks i Levi’s tu su financijski i organizacijski puno pomogli, a ja sam se osobno angažirao. No, o tome puno opširnije u mojoj knjizi koju pripremam, a gdje ću opisati i kontakte s tržištima Kine, Hong Konga i Turske.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.