Odabrana remek-djela starih majstora iz Muzeja za umjetnost i obrt jučer predstavljena u Ljubljani

Odabrana remek-djela starih majstora iz Muzeja za umjetnost i obrt jučer predstavljena u Ljubljani

Izbor odabranih remek-djela starih majstora iz zbirki lijepih umjetnosti, slikarstva, grafike i kiparstva, zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt jučer su premijerno predstavljena slovenskoj javnosti. U Narodnoj galeriji u Ljubljani izložbu naziva Stari mojstri iz zbirk Muzeja za umetnost in obrt, Zagreb – slikarstvo, kiparstvo in grafika (Stari majstori iz zbirki Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb – slikarstvo, kiparstvo i grafika) otvorio je državni tajnik Ministarstva kulture Republike Slovenije, Matevž Čelik Vidmar u prisustvu dr. sc. Višnje Bralić, glavne konzervatorice iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koja je u ime ministrice dr.sc Nine Obuljen Koržinek izrazila podršku međunarodnoj suradnji dviju institucija. Izložbu je posjetio i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji mr. sc. Boris Grigić.

Ravnateljica Narodne galerije dr. Barbara Jaki i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić osvrnuli su se na uspjeh dugogodišnje izvrsne suradnje dviju muzejskih ustanova čiji je rezultat upravo ova izložba koja u Sloveniju dovodi čak 62 odabrana eksponata iz zbirki slikarstva, kiparstva i grafike koja se čuvaju u Muzeju za umjetnost i obrt. Umjetnička djela predstavljena na izložbi naglašavaju i potvrđuju raznolikost pojma starih majstora te otkrivaju bogatstvo i složenost stvaranja umjetničkih zbirki muzeja među kojima se nalaze i djela umjetnika koji su izravno vezani uz naše neposredno okruženje, poput kipara Jožefa Holzingera i Ferdinanda Galloa te grafičara Jacquesa Callota, naglasila je dr. Barbara Jaki, ravnateljica Narodne galerije.

Iz Zbirke slikarstva MUO izložena su djela poznatih autora, njihovih radionica i sljedbenika u razdoblju od druge polovice 14. stoljeća do 18. stoljeća, od autora poput Andrije Schiavonea, Jana Victorsa, Leandra Bassana, Francesca Caira ili pak sljedbenika Paola Veneziana, Guida Renija i Balthasara van den Boschea te dr. Iz Zbirke kiparstva Muzeja za umjetnost i obrt na izložbi je predstavljeno 15 odabranih skulptura nastalih u razdoblju od kasne gotike do kasnog baroka, od 15. do kraja 18. stoljeća. Među odabranim majstorima su srednjovjekovni drvorezbar Hans von Judenburg, bavarski majstor kasnog manirizma Hans Degler te za zagrebački krug važni kipari Ivan Komersteiner, Claudijusa Kautza i Josip Stallmayer te osobito značajni štajerski majstori kasnog baroka, poput Vida Königera iz Graza, Josipa Holzingera s radionicom u Mariboru i Ferdinanda Galla djelatnog u Celju. Europsko grafičko stvaralaštvo iz Zbirke grafike MUO predstavljeno je odabirom jedanaest istaknutih djela starih majstora datiranih u rasponu od renesansnog 16. pa sve do kraja baroknog 18. stoljeća. Odabrani radovi, među kojima se nalaze grafički prijevodi djela Julija Klovića, Michelangela Buonarottija, Petera Paula Rubensa, kao i originalni bakropisi Jacquesa Callota, Giuseppea Vasija i drugih istaknutih grafičara navedenog razdoblja, predstavljaju svojevrsnu panoramu iznimnih postignuća europske grafike čuvane u Zbirci grafike Muzeja za umjetnost i obrt.

Autorice koncepcije i kustosice izložbe su dr. sc. Antonia Došen, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO, Jasmina Fučkan, muzejska savjetnica i voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti MUO i Marijana Paula Ferenčić kustosica u Zbirci slikarstva MUO. Izložbu prati opsežan katalog s opisima izloženih djela i tekstovima dr. sc. Antonie Došen, Jasmine Fučkan, dr. sc. Ljerke Dulibić, dr. sc. Višnje Bralić, dr. sc. Tanje Trška i dr. sc. Ivana Ferenčak.

Izložba će biti otvorena sve do 9. veljače 2025. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.