Veseli ruski fašnik, "Maslenica", osmu godinu za redom, ali prvi put na Zrinjevcu: 10. ožujka od 13 sati

ruski fašnik

Asocijacija mladeži ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj uz potporu Veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj, Agencije za kulturu «Rossotrudničestvo» i Grada Zagreba, 10. ožujka, u parku Zrinjevac, organizira tradicionalni Ruski fašnik «Maslenicu». Manifestacija je to koja na najveseliji način prezentira dio bogatstva narodnih običaja i ruske tradicije i kulture u Zagrebu. Održava se većo sam godina, a drugu godinu u središtu grada. Prošle godine Maslenicu, održanu na platou Gradec na Gornjem Gradu, vidjelo je više od 500 posjetitelja, a kako se ove godine seli na Zrinjevac zanimanje publike zasigurno će biti još i veće.


U najljepšem parku grada Zagreba u toj će se prigodi okupiti ljubitelji glazbe, veselja, igara i finih zalogaja. Asocijacija mladeži pod vodstvom predsjednice Svjetlane Marinov, s već na daleko poznatom udrugom «Kalinka» iz Čakovca, organizirat će veseli, inspirativan glazbeni događaj na ruskom i na hrvatskom jeziku.
Gosti manifestacije s glumcima će moći plesati, pjevati ali i kušati fine palačinke - tradicionalno jelo ruske Maslenice, koje svojim oblikom simboliziraju sunce i dolazak toplog proljeća. Djeca će moći sudjelovati u likovnim radionicama, koji će voditi poznata karikaturistica Sanja Pribić i slikarica iz Rusije Larisa Kralj. Sve radionice bit će vođene na ruskom i na hrvatskom jezicima.

Maslenica je praznik ispraćaja zime i dolaska proljeća, a tjedan Maslenice počinje prije Velike Korizme. Svaki dan Masleničkog tjedna ima svoje značenje i svoje tradicije, koje će posjetitelji upoznati tijekom manifestacije. Maslenica je blagdan kojim se evocira bogatstvo ruske tradicije, pjesme, glazbe, igre nekoliko naroda, na hrvatskom i ruskom jeziku. I ove godine bit će to prigoda za ugodno druženje i upoznavanje nematerijalne kulturne baštine Ruske Federacije, a posjetitelje će u toj prigodi pozdraviti i svima poželjeti sretan blagdan i njegova ekselencija veleposlanik Ruske Federacije u RH Anvar Azimov i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.