U Zagrebu održano 29. Međimursko prošćenje

U Zagrebu održano 29. Međimursko prošćenje

U organizaciji Društva Međimuraca u Zagrebu održano je tradicionalno Međimursko prošćenje koje je posljednjeg dana lipnja izazvalo veliko zanimanje kako kod Međimuraca koji žive u Zagrebu, tako i stanovnika grada Zagreba uz mnogobrojne turiste. 
Ovogodišnje Međimursko prošćenje organizirano je uz potporu Međimurske županije i župana Matije Posavca te općine Nedelišće i načelnika Nikole Novaka.
Ovogodišnja kulturno- vjerska manifestacija započela je svetom misom u Bogoslužnom prostoru na Kaptolu uz koncelebraciju Međimurca, Krunoslava Novaka, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije.
Svetoj misi nazočio je saborski zastupnik i gradonačelnik grada Preloga g. Ljubomir Kolarek te načelnik općine Nedelišće Nikola Novak.
Nakon svete mise okupljeni Međimurci su se uputili na zagrebački Zrinjevac na kojemu je prezentiran dio Međimurske baštine kroz prigodni kulturno – umjetnički program te predstavljeni Međimurski proizvodi. Međimursku baštinu predstavili su Pjevački zbor i folkloraši Udruge umirovljenika Nedelišće i Puhački orkestar Općine Nedelišće.
Lokalne proizvode iz Međimurja predstavili su izlagači na prigodnim štandovima u sklopu "Međimurske vulice", u kojoj su posjetitelji Zrinjevca mogli kupiti originalne međimurske cekere, domaće džemove, sokove od aronije, med i kolače, ljute umake ali i probati čips od domaćeg međimurskog krumpira.

„Ovogodišnje Međimursko prošćenje nastavak je i kontinuitet predstavljanja Međimurja u Zagrebu. Bagata kulturna baština kao i vidljivi napredak Međimurja nešto je što s ponosom ističemo ovdje u središtu Hrvatske. Naredne godine očekuje nas jubilarno 30. prošćenje što je i prilika za još snažniji prikaz doprinosa Međimurja Zagrebu“ istaknuo je Matija Kikelj, predsjednik Društva Međimuraca u Zagrebu.

Partneri u provedbi ovogodišnjeg Međimurskog prošćenja bili su Gradovi Čakovec, Prelog i Mursko Središće.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.