Obilježen Svjetski dan turizma pod sloganom "Turizam i zelena ulaganja"

Obilježen Svjetski dan turizma pod sloganom "Turizam i zelena ulaganja"

„Održivi turizam je način na koji živi Zagrebačka županija“ – rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, i nastavila: „Važno je upoznati lokalno stanovništvo s kvalitetama  koje će dobiti u svom životu ukoliko prihvate, obrazuju se i krenu putem održivosti.“ Recikliranje, promoviranje kulturne baštine i isticanje prirodnih ljepota je održivost jer ćemo ih samo tako ostaviti budućim naraštajima. A da se već vidi učinke pokazuje činjenica da je od svih turista koji dolaze u Zagrebačku županiju čak njih 60 posto stranaca.

 Tako smo čuli da je 2022. godine u Dubrovčaku Lijevom (Ivanić-Grad) prvi puta zasađen i posavski kukuruzni labirint “Hrvatica” za koji poslužio motiv s posavske narodne nošnje, a koji je moguće posjetiti do sredine listopada. A uz to se može voziti i jednom od rijetkih riječnih skela s jedne na drugu obalu Save.

 I Velika Gorica je vrlo aktivna na očuvanju baštine i stvaranja održivog turizma i aktivno sudjeluje u stvaranju županijskog Green Destination modela. 

 Ministarstvo turizma i sporta također podržava ove projekte i fokus prema održivosti i održivom razvoju turizma. Jedino je šteta što nikada, baš nikada, nisam imao prilike vidjeti Nikolinu Brnjac, ministricu turizma i sporta, na nekom od tako važnih lokalnih skupova važnih za sve stanovnike i državu.

 Tom prigodom organiziran je posjet boutique destileriji obitelji Brigljević u kojoj smo saznali  kako je nastao leteći mačak. Naime, mačke i gin dijele jednu posebnu vezu još iz 18. stoljeća. U skrivenim kutevima londonskih ulica, lik mačka bio je tajni simbol za ilegalne točionice gina. Nadahnuti tom pričom u destileriji Brigljević su 2016. godine osmislili prvi hrvatski craft gin pod imenom Flying Cat Gin. Miljenko Brigljević, osnivač destilerije, i njegova kći Gabrijela zajedno proizvode gin, rakije i voćne likere. I nemojte se iznenaditi kada naiđete n pića s 55% alkohola. U destileriji je ponuđena i zakuska vrhunskog velikogoričkog restorana Mon Ami, koji se s razlogom nalazi u knjizi 100 vodećih restorana Hrvatske.

Za kraj je ostavljen posjet velikogoričkoj tvornici čokolade ChoCo u vlasništvu obitelji Marković. Čokoladne praline, dražeji, namazi i - buča! Bučine sjemenke melju i kombiniraju s biljnim likerom i bijelom čokoladom, a košuljice od tamne čokolade pune i slanim karamelom.

 Skup je održan u organizaciji profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu FIJET Croatia i Turističke zajednice Zagrebačke županije u velikogoričkom Centru za posjetitelje održan je skup na temu „Održivi turizam Zagrebačke županije. Tom prilikom su osim Ivane Alilović, direktorice županijske turističke zajednice, sudjelovale Maja Toth Bušljeta iz TZ grada Velika Gorica, Ana Gašparović, iz TZ grada Ivanić-Grada, Domagoj Jelenčić, pročelnik Upravnog odjela Grada Velika Gorica, Tina Eterović Čubrilo, predsjednica FIJE T-a Croatia, te Jelena Šobat iz Sektora za posebne oblike turizma i analitiku, inovacije i održivi razvoj. 

Ponovio bih riječi Tine Eterović Čubrilo, predsjednice FIJET Croatia, kako je očuvanje prirodnih ljepota i kulturnog blaga nužnost kao i što veća angažiranost mladih na radu po pitanju održivog turizma.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.