Ministar Banožić uručio beretke mladim Gromovima: Ove beretke simbolično povezuju hrvatske branitelje i modernu HV

Ministar Banožić uručio beretke mladim Gromovima: Ove beretke simbolično povezuju hrvatske branitelje i modernu HV

Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić nazočio je svečanom obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja 2. gardijske brigade Gromovi i Danu 2. mehanizirane bojne Gromovi, održanom u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji. 
Tom prigodom, ministar Banožić uputio je u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića  čestitke svim bivšim i sadašnjim pripadnicima povodom 32. obljetnice ustrojavanja i prisjetio se 205 poginulih i tri nestala pripadnika Druge gardijske brigade, koji su dali neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu. 
Povodom Dana 2. mehanizirane bojne Gromovi, 46-orici mladih pripadnika uručene su zelene beretke kao simbol pripadnosti postrojbi, pohvale i nagrade. 
U toj prigodi, ministar Banožić poručio je mladim Gromovima: „Uručenje 46 beretki pripadnicima Gromova na simboličan način spaja priču moderne Hrvatske vojske s onom o hrabrim hrvatskim braniteljima, našim Gromovima, koji su od prvog do zadnjeg dana Domovinskog rata, stajali na prvoj crti obrane Domovine. Vi ste nasljednici Gromova iz Domovinskog rata i nova ste snaga moderne Hrvatske vojske. Ponosno nosite ovu zelenu beretku i ostanite uvijek Domovini vjerni!“ 
U svom obraćanju ministar se osvrnuo i na sudjelovanje 180 pripadnika Gromova u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi te zahvalio na dostojnom, profesionalnom i časnom predstavljaju Hrvatske vojske u međunarodnom okruženju. 
Govoreći o realizaciji povijesnih projekata opremanja i modernizacije HV-a Banožić je poručio: „U nadolazećem razdoblju svjedočit ćemo realizaciji projekata koji će nas i dovesti do željenog cilja, a s ovog mjesta, mogu vam garantirati kako više nikada nećemo dozvoliti da se višegodišnje neulaganje u obranu ponovi. Ova Vlada zauzela je jasan stav kako Hrvatska treba i zaslužuje modernu i jaku kopnenu vojsku, moćno zrakoplovstvo i mornaricu.“

Svečanom obilježavanju u Petrinji nazočio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj koji je poručio kako su Gromovi među prvima krenuli u Domovinski rat i sudjelovali su u najvažnijim operacijama Hrvatske vojske. 
„Prisjećajući se naše slavne povijesti gledajmo u sadašnjost i budućnost. Javljaju se nove sigurnosne prijetnje i moramo biti spremni na njih odgovoriti. Moramo razvijati nove doktrine i taktike“, rekao je načelnik Hranj.

Predsjednik Udruge 2. gbr „Gromovi“ pukovnik Ivan Krupec prisjetio se početka ustrojavanja ove legendarne postrojbe kazavši kako i danas nastoje organizirati što više aktivnosti kako bi mladima prenosili istinu o Domovinskom ratu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.