Varaždin za Hrvatsku: Pješice od Vukovara do Pelješkog mosta, da se ne zaboravi

Varaždin za Hrvatsku: Pješice od Vukovara do Pelješkog mosta, da se ne zaboravi

Kako nekada u ratu, tako danas i u miru – zajedno za Hrvatsku – moto je pod kojim su hrvatski branitelji i sudionici Domovinskog rata Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Krasnodar Špoljarić i Miljenko Varga otpočeli svoj podvig da pješice spoje cijelu Hrvatsku.
Hrvatski grad heroj Domovinskoga rata podno svoga novoobnovljenog vodotornja ispratio je ovu četvoricu Varaždinaca na put dugačak 1200 kilometara kroz 13 hrvatskih županija, kako bi 26. srpnja simbolično spojili hrvatski istok i sjever sa jugom na otvaranju mosta Pelješac. Varaždinska četvorka branitelja – pripadnika elitnih policijskih i vojnih jedinica za vrijeme Domovinskoga rata, a sada u mirnodopskim uvjetima predstavnika Kluba hrvatskih branitelja Varaždin - pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske, propješačiti će 35 kilometara dnevno kako bi spojili dionicu od Vukovara do Komarne te na taj način dali svoj obol onome zbog čega su u Domovinskom ratu izvojevali pobjedu.

- Varaždinci su nekada u ratu dali osobit doprinos slobodi neovisne Republike Hrvatske a ovim projektom samo će potkrijepiti ono za što su se tisuće doboljuba borile – da Hrvatski teritorij bude cjelovit i spojen kopnom – govori predsjednik varaždinskih branitelja 1991.-1995. Vladimir Leskovar. Na put ih je u Varaždinu ispratio gradonačelnik Neven Bosilj, u Vukovaru njegov kolega gradonačelnik Vukovara Ivan Penava te u ime generalskog zbora Republike Hrvatske nekadašnji zapovjednik 104. brigade brigadni general Mladen Mikolčević. Prigodni kulturno-umjetnički program podno vukovarskog Vodotornja tim je povodom izveo mješoviti pjevački zbor Kapela Paulina Warasdin s umjetničkim ravnateljem Zdenkom Kušćerom.

Prvom su dionicom Hoda kroz Hrvatsku u subotu propješačili 47 kilometara od Vukovara do Osijeka, da bi u nedjelju pristigli u Našice. Dalje nastavljaju dionicama koje ih vode ratnim putevima pa će tako proći Lipikom i Pakracom, Bjelovarom i hrvatskim sjeverom preko Zagreba i Karlovca prema Jadranskoj obali i otocima te tako zaokružiti put dugačak 1180 kilometara. U pratnji Hoda za Hrvatsku Varaždince prati logistički tim s vozilima kako bi im pružili osvježenje i eventualnu medicinsku potporu u slučaju potrebe, a noćenje i prehrana osigurani su putem u mjestima i gradovima kroz koje prolaze na svom putu.

- Nek nam vrijeme bude naklonjeno i da se uz podršku na našem putu pozdravimo sa što više žitelja diljem Lijepe naše – želje su četvorice hrabrih Varaždinaca koji spajaju istok i jug Hrvatske, baš kao što su to učinili i onda kada je bilo najpotrebnije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.