Moliški Hrvati - održan Molizaiko 8. susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske

Moliški Hrvati - održan Molizaiko 8. susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske

Osmi susret domovinske i iseljene Hrvatske Molizaiko 8. i ove godine organizator je omogućio obilazak sva četiri mjesta hrvatske jezične manjine. Gosti su mogli pobliže upoznati nekadašnji, ali i današnji život moliških Hrvata od Tavenna – Tavela, Montemitro – Mundimitar, San Felice del Molise – Filić , Acquaviva Collecroce – Kruč. U mjestu Acquaviva Collecroce/ Kruč u kojima živi jezična manjina moliških Hrvata tijekom susreta, organizirane su radionice ( radionica igračaka od drva, Tombolo - izrada čipke na batiće te izrada košara od pruća) običaji Moliških Hrvata danas i nekad, kao i na sve one poveznice kulturne baštine između dvije obale jadranskog mora. 

Prvi dio program započeo je prezentacijom zbirke poezije “Vrime” tijekom koje su pjesnik Mario Giorgetta i Giovanni Romagnioli predstavili moliške poezije „Na našo“. Otvorena je izložba “KRAVATE“  povodom svjetskog dana kravate. Prvi puta u Moliseu projektiran je dokumentarni film “docuMAJA” realiziran u potpunosti od udruge Hrvatsko talijanski mozaik Rim. Ovogodišnji gosti iz Hrvatske bili su KUD „Laz“, domaćini iz Molisea bila je  Udruge „I Dragoni del Molise“ i gosti iz Perua Udruga „Fratelli D'arte e Cultura“ koji su uz ples, muziku i pjevanje pokazali bogatstvo folklora. Počasni gost bio je Dario Magdić zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je pozdravio sve nazočne predstavnike institucija i udruga. Posebno je istaknuo zadovoljstvo međusobnim razumijevanjem, poštovanjem i suradnjom obiju hrvatskih zajednica – iseljeničke i manjinske, koje surađuju na očuvanju tradicije hrvatskog jezika, običaja, kulture i identiteta kroz Molizaiko 8.

Obećao je i daljnju potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH kvalitetnim projektima poput ovih. Ispred VRH u Rimu, nazočne je pozdravila Iva Pavić, opunomoćeni ministar savjetnik i zamjenica šefa misije Veleposlanstva RH u Rimu,  koja je u govoru istaknula kako je Molizaiko u organizaciji moliške udruge Jedna musika u koordinaciji s članovima rimske udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik postao neizostavni godišnji susret i svjedočanstvo zajedništva svih Hrvata u Moliseu, Italiji i šire.

Ispred Hrvatske Matice Iseljenika, nazočnima se obratila Lucija Starčević, voditeljica Sektora za kulturu Hrvatske matice iseljenika, koja je prenijela pozdrave ravnatelja g. Marića, naglasila snažnu ulogu Hrvatske Matice Iseljenika u brizi o hrvatskim manjinskim zajednicama i hrvatskom iseljeništvu. Također goste je pozdravio i gradonačelnik Kruča Francesco Trolio. Na osmom Molizaiku nazočili su: Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim. a iz Italije i Hrvatske.

Tradicionalne talijanske plesove predstavila je Udruga „I Dragoni del Molise“ te gosti iz Hrvatske „KUD Laz“ i prvi puta udruga iz Perua “Braća umjetnosti i kulture” te zajednička revija nošnji. Antonella D’Antuono, predstavnica hrvatske manjine u Molizeu pri Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH, ujedno i predsjednica Udruge „Jedna musika“ zahvalila je svim institucijama i njenim predstavnicima na kontinuitetu u podršci, Središnjem državnom uredu za Hrvate u inozemstvu, Hrvatskoj matici iseljenika, VRH u Rimu i gradonačelniku Francesco Trolio iz Acquaviva Collecroce na gostoprimstvu. Zahvalila je i svim udrugama koje su pomogle u realizaciji projekta “Na Našo”, PRO Loco Tavena , Naš život, Zaklada Moliški Hrvati, i Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.

 Fotografije Molizaiko 8. Festival možete pogledati na linku: https://www.mosaicoitalocroato.com/blog/molizaiko-8/

 

Izvor: Hrvatsko Talijanski Mozaik

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.