U galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu otvorena izložba riječkog umjetnika Željka Jančića Zeca pod nazivom „Ljudi“

U galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu otvorena izložba riječkog umjetnika Željka Jančića Zeca pod nazivom „Ljudi“

U galeriji Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu danas je otvorena izložba riječkog umjetnika Željka Jančića Zeca pod nazivom „Ljudi“.  

U ime organizatora okupljene je posjetitelje srdačno pozdravila Lucija Starčević, rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika te nakon predstavljanja autora s kojim Hrvatska matica iseljenika ne surađuje prvi put, otvorila izložbu.

Autor izložbe Željko Jančić Zec koji ove godine obilježava 30 godina umjetničkog rada, naglasio je kako je ova izložba dio projekta „Ljudi za ljude“ koji je počeo ove godine i trajati će tri godine a osim likovnosti uključuje i druge vrste umjetnosti socijalne tematike.

„Mislim da će opus „People-ljudi“ još dugo trajati jer je puno toga u meni, puno toga negativnog se desilo proteklih godina tako da osjećam i nužnost i zadaću podijeliti to s vama, izbaciti ono što je negativno i transformirati u pozitivno“ – istaknuo je autor.

Ovaj suvremeni hrvatski multimedijski umjetnik zagrebačkoj javnosti se predstavlja ovom retrospektivnom izložbom u kombiniranoj tehnici koja obuhvaća dva likovna ciklusa: „People-Ljudi“ i „Freedom-Sloboda“ nastalih posljednjih pet do šest godina, a mogu se protumačiti kao autorova unutarnja stanja, ali i kao refleksija na sva događanja i teške situacije koje su pogodile svijet.

Na izložbi su postavljena i najnovija četiri rada u velikom formatu iz ciklusa „Ljudi“ koja su premijerno ponuđena zainteresiranoj javnosti u zanimljivoj kombinaciji s malim minijaturama iz ciklusa „Sloboda“.

Izložba se može pogledati do 27. studenog 2023.

Željko Jančić Zec rođen je 1969. godine u Rijeci, kazališni je pedagog, koreograf i redatelj koji je diplomirao na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten u Nizozemskoj, i od tada djeluje kao samostalni multimedijski umjetnik. Izlagao je i sudjelovao na brojnim izložbama i projektima u zemlji i inozemstvu (Europa i SAD). Član je Hrvatskog plesnog saveza Zagreba i Rijeke te IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst iz Beča. Osnivač je umjetničke udruge PART OF ART, Beč. Predaje izvedbene i vizualne umjetnosti u raznim prostorima, školama, festivalima i institucijama.

Radeći na performansima razvijao je fotografsku i filmsku perpektivu. Od početka 2000. godine fotografija i video su neizostavni i stalni dio njegovog umjetničkog djelovanja. Autor je nekoliko serija fotografija, a producirao je i nekoliko kratkih filmova koji su uspješno prikazani na međunarodnim filmskim festivalima.  Dobitnik je nagrada za film Waterish na festivalu Choreografic Captures International Competition 2009 Joint Adventures, te za film Drugi čovjek na 41. Festivalu KRAF.

Ovaj svestrani umjetnik stvara umjetnost kako bi istražio pitanja kao što su svakodnevni život, ljudsko stanje i složenost postojanja. Tijekom godina istaknuo je svoj umjetnički rad na ekonomskim i društvenim temama, političkoj stvarnosti, u interakciji s raznolikom raznolikošću modernog društva.

Tekst i foto: Snježana Radoš

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.