Hrvatski bal u Beču posvećen Gradišćanskim Hrvatima na Hatskoj tromeđi, privukao više od 1000 gostiju

Hrvatski bal u Beču posvećen Gradišćanskim Hrvatima na Hatskoj tromeđi, privukao više od 1000 gostiju

Ovogodišnji, 77. po redu, Hrvatski bal Gradišćanskih Hrvata održan u Parkhotelu Schönbrunn, privukao je više od 1000 gostiju. Bio je po mnogočemu poseban, a ponajprije po tome što je tematski bio posvećen Gradišćanskim Hrvatima stanovnicima Heidebodena, odnosno Hatske tromeđe koja povezuje tri države: Austriju, Mađarsku i Slovačku. Pod motom "Hrvati upoznajte Schönnbrunn", ovom prigodom bal je bio i sjajan podsjetnik na tu nerijetko zanemarenu regiju koju odlikuje bogatstvo višejezičnih i multikulturalnih tradicija.  Organizatori su ove godine odlučili staviti Hate u fokus jer je riječ o tromeđi gdje se izvrsno očuvala folklorna tradicija Gradiščanskih Hrvata koja je na balu predstavljena tradicionalnim "jačkama" i Hatskom svadbom kroz sjajnu prekograničnu suradnju. Naime, u srcu Heidebodena, gdje prostrane ravnice omogućuju pogled daleko izvan lokalnih i državnih granica, rađaju se u novije vrijeme i nove značajne inicijative za očuvanje gradišćanskih običaja, jezika i kulture. Organizatori ovogodišnjeg bala stoga su s ponosom predstavili te inicijative, fokusirajući se na povećanje vidljivosti i oživljavanje raznih aspekata hrvatskog nasljeđa koje je gotovo palo u zaborav.
Uz inspiraciju pod motom "Ravnica vrištine", Bečki hrvatski bal pokušao je, i u tome i više no uspio, proslavljajući tu kulturnu raznolikost i prekograničnu suradnju oživjeti uspomene i stvoriti nove veze između različitih kultura u prezentaciji Hatske svadbe. Na plesnom podiju, susrela se tako prošlost i sadašnjost, tradicija i suvremenost, oblikujući nezaboravnu večer posvećenu ljepoti Heidebodena i ali i novog povezivanja i suradnje.

U ljepoti te tako predivno očuvane tradicije, starih običaja, nošnji, jezika, glazbe i tradicijskih plesova uživao je cijelim auditorij bala, da bi se kasnije na koncertnim podijima smjenjivali suvremeni bendovi i orkestri. Bal je otvorila predsjednica Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču Terezija Stojšić, nakon impresivnog glazbeno-plesnog programa. Svečano otvaranje pod naslovom “Svadba na tromeđi”, izveli su ansambli iz Slovačke “Generacija & Živel” i solisti iz Austrije, Mađarske i Slovačke, u prekrasnim narodnim nošnjama

Među brojnim gostima i uglednicima balu je nazočila ministrica Republike Austrije za žene, obitelj, mlade i integraciju Susanne Raab, u pratnji Kate Dilber, referentice iz ministričinog kabineta, inače Hrvatice podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.
Bili su tu tu i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj, gradišćanski Hrvat Markus Vuketić, bivša austrijska veleposlanica u Hrvatskoj, a sada u Bugarskoj Andrea Ikić-Böhm, koja je stigla s kolegom američkim veleposlanikom u Bugarskoj Mertenom Kennethom, koji je bio i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 2012. do 2015. godine. Balu je nazočio i Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, a sada predsjednik Savjeta koruških Slovenaca pri austrijskoj Vladi, te drugi poznati Austrijanci. S hrvatske strane na Balu su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i članovi njegovog diplomatskog tima. Među njima opunomoćeni ministar savjetnik u Veleposlanstvu RH u Beču Silvio Kus, opunomoćena ministrica Sanja Javor, te prvi tajnici Igor Kolar i Mate Bačić. Kako je ove godine geslo bala bila tromeđa Austrija-Mađarska-Slovačka, bečku balsku svečanost svojom nazočnošću uveličali su i hrvatski veleposlanici u Mađarskoj i Slovačkoj, dr. Mladen Andrlić i Aleksandar Heina. Na ovogodišnjem balu bili su i gradonačelnici Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i Svetog Ivana Zeline, Hrvoje Koščec.

Hrvatskom balu, tradicionalno organiziranom na četiri stupa, politici, kulturi, diplomaciji i gospodarstvu, nazočili su i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić te Marija Mesnjak, voditeljica Službe za projekte hrvatske nacionalne manjine u tom Uredu, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika (HMI), povjesničar dr. Ivan Tepeš, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, direktorica predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Austriji Daniela Reinisch, te druge poznate osobe iz hrvatskog i austrijskog javnog života. Kroz višesatni balski kulturno-zabavni program sjajno je dvojezično vodio mladi moderatorski par Vera Buranić i Philip Hauck - Tyran. Glavni koordinator Hrvatskog bala i predsjednik Društva za očuvanje hrvatske balske svečanosti u Beču bio je Petar Tyran.

 bogatom kulturno-zabavnom programu goste su na pozornici glavne dvorane zabavljati  poznati Jazz Orkestar iz Štajerske pod vodstvom Sigi Feigla, te glazbeni sastav MozART iz Varaždina, koji su s popularnim hrvatskim i međunarodnim hitovima napunili plesni podij. Goste u ostalim dvoranama zabavljati će u skladu s glavnim geslom Bala “Hatska tromeđa” glazbeni sastavi Čunovski bećari i Cimbalovka Bratov Kuštarovcov iz Slovačke te Hatsko kolo iz Novog sela na sjeveru Gradišća u AustrijiPrigodu da se predstavi balskim gostima dobio je i mladi glazbenik i pjevač Rubin iz Austrije, iza čijeg se umjetničkog imena krije Ruben Gludovac. Neizostavni sudionik Hrvatskog bala gradišćanskih Hrvata je i ove godine bio glazbeni sastav “Pax” iz Gradišća kao i dvojica DJ-eja poznatih kao Scooby Duo. Tradicionalna ponoćna atrakcija bio je sastav Moliških Hrvata “KroaTarantata” iz Mundimira u Italiji, s popularnom Kvadriljom.

 Organizirana je i bogata humanitarna balska tombola, a čiji prihod ide u korist Dječjeg vrtića “Viverica” Hrvatskog centra u Beču. Za posebno balsko vino,  ove godine bio je to Rajnski rizling,  pobrinula se vinarija Ota i Sabine Belihart iz Novoga Sela.

Rekli su o balu:

Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika središnjeg državnog ureda za iseljeništvo RH

Kao i svake godine od kad se organizira Hrvatski bal Gradišćanskih Hrvata iznimno smo zadovoljni sretni i ponosni što možemo participirati i na neki način pružiti potporu svim aktivnostima koje dovode do organizacije ovoga bala. A ovo odgađanje kao središnje događanje Gradišćanskih Hrvata ovdje u Beču je iznimno veselo, radosno i jako lijepo. A posebnost ovoga bala je to zajedništvo Gradišćanskih Hrvata na tromeđi u tri različite države – Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj. Imali smo priliku tijekom programa vidjeti lijepe nastupe kulturno umjetničkih društava i može se uočiti da iako su iz tri različite države Gradišćanski Hrvati opet zadržavaju svoje određene osobitosti i specifičnosti. Dakle, bez obzira živi u različitim sustavima i u različitim državama, oni pokazuju da pripadaju istom, hrvatskom, korpusu. To je jedna prekrasna sintagma, možda bismo je mogli usporediti sa svim Hrvatima koji žive izvan Hrvatske, a koji unatoč tome što žive u različitim državama i različitih su statusa i položaja mogu zadržati svoje temeljne vrijednosti koje ih identificiraju kao Hrvate, možemo kreirati zajednički kulturni krug, njegovati i gajiti kulturu, tradiciju i baštinu koja nas čini onim što jesmo. U mnogo primjera Zajednica Gradišćanskih Hrvata može biti i dobar primjer svima nama.

Daniel Glunčić, veleposlanik RH u Austriji

Bal je tradicionalna poveznica gradišćanskih Hrvata u Beču i Gradišću s Austrijom i Hrvatskom. Uvijek je organiziran na visokoj razini i prava je konkurencija poznatom bečkom Opernballu. Ovaj bal u znaku je Gradišćanskih Hrvata koji žive u području Hatske tromeđe, u tri različite države, zato smo na ovome balu i mi veleposlanici triju države, Hrvatske, Mađarske u Slovačke, triju država u kojima Gradišćanski Hrvati žive i djeluju, a s hrvatskim identitetom povezuje ih i njegovanje prekrasnih običaja, kulture i tradicije. Ovaj bal je jedna platforma idealna za susrete, upoznavanje i povezivanje što je dobro i za općeniti networking a i za nas u diplomaciji jer povezujući se otvaramo i nove poslovne veze za hrvatske i austrijske poslovne ljude.

Dr sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina bio je oduševljen sjajnom atmosferom i mnogobrojnim susretima s domaćinima i njihovim gostima. - Iznimno mi drago što sam se mogao odzvati pozivu na ovaj bal. Ujedno sam i ponosan što smo mi Varaždinci uspostavili i već godinama njegujemo tako dobre veze s Gradišćanskim Hrvatima. Vesele nas susreti i suradnja koja je uspostavljena na brojnim područjima, a osobito na području glazbene kulture, turizma, poduzetništva i veselimo se njihovom ponovnom dolasku na naša događanja, prije svega na naš Špancirfest i Varaždinske barokne večeri. 

Hrvoje Koščec, gradonačelnik Grada Svetog Ivana Zeline:
Hrvatski bal je je za mene je jedno vrlo lijepo iskustvo. Mjesto je to promocije kulture i tradicije Gradišćanskih Hrvata kao manjine ali i mjesto susreta i ugodnog druženja s njima i Hrvatima koji danas žive i rade u Austriji. Upoznao sam nove zanimljive ljude, razveselili su me susreti s nekadašnjim kolegama Gradišćanskim Hrvatima s kojima sam radio u Zagrebu, a ugodno je bilo popričati i s mnogim novim ljudima različitih profila.
Posebno dragocjen bio je susret s predstavnicima veleposlanstva te uspješnim poslovnim ljudima s kojima smo u razgovorima otvorili i teme vezane uz našu poslovnu zonu i projekte koje su zanimljive za ulagače. Zaključak je bio da su takvi projekti vrlo interesantni ljudima koji su porijeklom iz Hrvatske ili su rodbinski ili na bilo koji drugi način vezani za Hrvatsku. Mnogi žele zadržati kontakt sa svojom domovinom i radije će ulagati u Hrvatsku nego u neke treće zemlje, pa su im i projekti poput onih iz naše poslovne zone iznimno zanimljivi. 

Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zeline:
Naš dolazak na ovaj bal je sjajna prigoda za promociju i Grada Sveti Ivan Zelina i Turističke zajednice našeg grada jer gradonačelnik je tu da prezentira mogućnosti za potencijalne investitore, a ja da privučem posjetitelje, a to je puno jednostavnije u ovakvom okruženju gdje se tema nameće sama od sebe i gdje vas već kada se upoznajete pitaju odakle ste.
Osim toga zgodno je ispalo i da smo sudjelujući u balskoj tomboli dali nagradni vikend u Zelini za dvije osobe (s dodatnim sadržajem) i naravno ljudi su bili oduševljeni. Kad sam ih išla potražiti, saznala sam da je riječ o jednoj bečkoj liječnici. S njome su bili neki prijatelji koji su odmah rekli - dolazimo i mi. Uzet ćemo si sve što su oni dobili tako će s tom tombolom za dvoje ljudi u Zelinu doći njih šestero ili osmero. Pretpostavljam da oni možda i nikad sami ne bi došli u Zelinu da nije bilo te tombole. Ovako znam da će im biti lijepo i da će potaknuti svoje prijatelje. To je jedan mali korak ali s puno, puno malih stvari dođemo na kraju do nečeg većeg i zaista mi je drago da smo u tome sudjelovali.

Zdenka Weber:

Kao opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji bila sam na više balova, a na ovaj Hrvatski bal koji organiziraju Gradišćanski Hrvati išla sam redovito za vrijeme mog rada u Veleposlanstvu, a dolazim i danas. Zapravo ove godine je to moj 13 Hrvatski bal, a inače jedan od najvećih dojmova na mene je ostavio Filharmonijski bal, dok na Opernball nekako dosad još nisam otišla. Šteta je da Varaždin nije ustrajao na održavanju svog bala. Bilo bi dobro da ga ponovno pokrene grad ili županija ili neka privatna inicijativa jer potreba za takvim događanje u Varaždinu postoji i mislim da bi to bila zanimljiva priredba i za današnju publiku.

Zanimljivo je da se balska tradicija nije prekidala ni za vrijeme pandemije, kada je bal održan online, ali budući da prekrasne dvorane Parkhotela Schönbrunn ništa ne može nadomjestiti organizatori stoga već sada najavljuju: Sljedeći 78. Hrvatski bal u Beču održat će se na istome mjestu, 18. siječnja 2025. godine.

 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.