Grand Prix na Festivalu turističke karikature u Turskoj osvojio kaštelanski karikaturist Nikola Listeš

Grand Prix na Festivalu turističke karikature u Turskoj osvojio kaštelanski karikaturist Nikola Listeš

S Festivala turističke karikature u Turskoj glavna nagrada stigla u Hrvatsku - osvojio ju je kaštelanski karikaturist Nikola Listeš. Poznati i mnogo puta nagrađivani autor karikatura Nikola Listeš (i zapravo najpoznatiji hrvatski strip karikaturist u svijetu!), poznat diljem planete Zemlje, a ne samo u Hrvatskoj, dobitnik je ovogodišnje nagrade Grand Prix (dakle najviše) na 13. (!) festivalu Turističke karikature, a bilo je to na dan 13. svibnja (!) u Turskoj u gradu Antalyji. Zanimljivo je da se to dogodilo na mnogima, kako kažu, nesretan dan – u petak 13! No, kaštelanski karikaturist zadovoljan je, jer se eto održao festival karikature s radovima koji su pristigli praktički iz cijeloga svijeta, a on je bio najbolji. Ističe u svojim reakcijama nakon povratka iz Turske, kako je bilo jako dobrih radova, ali eto, nakon korone svekolikih nedaća on je ipak bio najbolji. Drugu nagradu osvojili su Alla & Cavdar iz Bugarske, a treću Engine Selçuk iz Turske. Nagrađene karikature izložene su u hotelskom centru Titanic, a laureatima je nagrade uručio direktor Festivala Nazmi Kozak.

O toj nagradi i humoru u nas najbolji sugovornik može biti Mladen Vuković, urednik nedjeljne dugovječne emisije Radio Splita prepune humora poznatoga naslova „Kad se smijah tad i bijah“, pa donosimo dio njegovog razgovara s laureatom Nikolom Listešom, objavljenim naravno na frekvenciji Radio Splita (ali i na njihovim mrežnim stranicama), gdje je Mladen Vuković ujedno i urednik kulture.

Evo što kaže nagrađeni karikaturist Nikola Listeš u spomenutom razgovoru: „Sudjelovao sam još prije 13 godina na prvom natječaju Turističke karikature i ušao u krug najboljih, ali tada nisam bio najbolji. Sada sam dobio Grand Prix, a kada sam vidio u Turskoj ostale karikature vidio sam da je bila doista velika konkurencija - unatoč korone zbog koje lani nije ni održan festival karikature.

Dodjela je ove godine bila u centru turskoga turizma i vrijedi naglasiti koju je temu hrvatski karikaturist nacrtao. Nikola Listeš ističe da je nacrtao pirate kako skaču s broda na brod s tacnama i čini se da se to svidjelo žiriju. Uvijek je tu faktor "sriće" presudan, drži splitski autor, a važno je i tko je u žiriju, ali je kasnije čuo - rad se odmah svidio žiriju i to je to. Listeš ističe: „ Puno je tu radova i važno je tko preferira kakav ukus i stil. Naravno, ja se trudim da na te festivale idem što jednostavnije i da moj humor bude što 'čistiji'. Ne volim previše gravirati s crtežom i mada je to nekad dobitna kombinacija.“

Gdje ste se ovih dana još prijavili na natječaj i kada će doći jubilarna stota nagrada – zanimalo je Mladena Vukovića, kolegu po velikom smislu za humor i sve ono to nas uveseljava i u ovim tmurnim vremenima. Odgovor glasi ovako: „To ste dobro rekli, ha, ha... A nadam se da ću doživjeti stotu! Ima tu još festivala. Zapravo mi je ovo četvrti ove godine, a ima ih još. Ne mogu sve ni stić', poslao sam radove još na četiri festivala, ali moram raditi političke karikature za web stranicu Cagle Cartoons (kažimo da ih oni dalje plasiraju i tako uglednim izdavačima kakav je New York Times). Za razliku od prije kad sam bio mlad sad mi je "vrime" najveći neprijatelj. Ne mogu sve stić'. Sad smo u godinama kad se moramo radovati svakom sljedećem danu i veseliti se svakoj ideji.
Poveo se razgovor i o tome da u Hrvatskoj ne postoji humoristički list, pa se Mladen Vuković sa svojim sugovornikom pita - Jesmo li se zaboravili smijati? E da, ističe Listeš da je primijetio u Turskoj na kioscima veliki izbor listova s karikatura. Ujedno se družio s kolegama, autorima karikatura, stekao nove prijatelje. I vidim: objavljuju se žestoke karikature, pa i političke, nepojmljive kod nas. Jer u nas su gotovo iščezle karikature iz dnevnih novina, a pogotovo s naslovnica. Je li to namjerno ili slučajno to već nije moj problem.

Kao svi ljudi od smijeha i šale i ironije završili su Mladen i Nikola razgovor u pozitivnom tonu. Mladen Vuković je rekao Vjerujmo u bolje sutra i još više u bolje danas, a Nikola Listeš je uzvratio – Trudit ćemo se. Podržimo ih u potpunosti! Jer, nije uzalud smišljena ona na izreka Smijeh je lijek!

Dobro je dakle naš hrvatski autor, plaćen i cijenjen od strane stranih medija i još ga oni dalje promoviraju. A on zapravo promovira Hrvatsku. Jer, nije mala stvar dobiti ovako prestižnu nagradu, posebno kad se vidi sadržaj i crtež i poruka. A uža tema festivala da je turizam – u svijetu svakako industrija broj jedan! To sve zajedno doista može biti na čast autoru, ali i cijeloj hrvatskoj kulturnoj javnosti.

Poželimo mu dakle puno sreće u daljnjem radu, poželimo mu još mnogo festivala karikature i uspjeha .... Zaslužio je. Jer tu godine nisu važne, ma što Listeš rekao o tome. Važni su talent, rad i hrabrost. A, znajući da mu je ovo bila 99. nagrada , poželimo mu da što prije osvoji i stotu!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.