Hvar bio domaćin Svjetskog prvenstva u Spartan utrkama

Hvar bio domaćin Svjetskog prvenstva u Spartan utrkama

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina i turistički sektor otoka Hvara, te uprave nekoliko gradova i općina na tom otoku  razgovarali su o izazovima Hvara kada je riječ o razvoju održivog turizma i osiguranju kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ministar Glavina naglasio je da Hvar, uz bogatu turističku ponudu, širi i sportski sadržaj, te da je u ovoj godini Vlada sufinancirala natjecanje Spartan Svjetsko prvenstvo u utrkama 2024. s 1,5 milijuna eura, čime se dodatno podržava sport kao važan segment cjelogodišnje turističke ponude. Izvijestio je da je na ovoj sportskoj manifestaciji sudjelovalo više od 2500 natjecatelja iz 36 zemalja svijeta, izrazivši zadovoljstvo što se i izvan ljetne sezone mogu organizirati događaji koji će privući turiste na Hvar, što, istaknuo je, dodatno jača poziciju Hrvatske na međunarodnoj turističkoj karti.

"Osim očuvanja turističke ponude otoka Hvara, naš cilj je osigurati da se kvaliteta života lokalnog stanovništva ne naruši, posebno u pogledu infrastrukture, stanovanja i upravljanja prirodnim resursima. Radimo na produljenju turističke sezone i razvijanju turističke ponude tijekom cijele godine, što je dio naše šire strategije održivog razvoja, te je naš najvažniji cilj razvijati cjelogodišnji turizam", rekao je ministar Glavina. Naglasio je da Hvar, uz bogatu turističku ponudu, širi i sportski sadržaj, te da je u ovoj godini Vlada sufinancirala natjecanje Spartan Svjetsko prvenstvo u utrkama 2024. s 1,5 milijuna eura, čime se dodatno podržava sport kao važan segment cjelogodišnje turističke ponude.
 
Na ovoj sportskoj manifestaciji sudjelovalo je više od 2500 natjecatelja iz 36 zemalja svijeta, izvijestio je Glavina i istaknuo da mu je drago što ova manifestacija pokazuje kako se i izvan ljetne sezone mogu organizirati događaji koji će privući turiste na Hvar, što dodatno jača poziciju Hrvatske na međunarodnoj turističkoj karti, ali i približava sport lokalnom stanovništvu. Svjetsko prvenstvo u Spartan utrkama održalo se od 10. do 13. listopada u gradu Hvaru, a ovaj veliki događaj produžio je turističku sezonu Hvara.
 
Ministar Glavina izrazio je zadovoljstvo što je prisustvovao ovoj manifestaciji, poručivši kako je Vlada usmjerena na jačanje promocije Hrvatske kao sportske i turističke destinacije.  "Grad i otok Hvar ovaj vikend zaista su bili centar sporta, aktivnog života i dobrih poruka ljudi koji šalju pozitivne stavove u životu, brinu o svom zdravlju i koji su fizički aktivni. Iznimno mi je drago što sam vidio i jako puno mladih i nadam se da će to probuditi interes i naših državljana, profesionalnih i amaterskih sportaša, da ih se što više priključi", istaknuo je.
 
Rekao je i da se Spartan kao velika svjetska franšiza, čija popularnost raste iz godine u godinu, tek probija u Hrvatskoj. "Činjenica kako je ovo već drugi Spartan događaj koji je organiziran u našoj zemlji, ulijeva nadu da će u budućem razdoblju njegova popularnost rasti i kod nas te će se i sve veći broj naših građana, a posebno mladih ljudi, natjecati", dodao je.  
Glavina je ocijenio da je održavanje ovakvog događaja u post-sezoni iznimno važno. "A poruka koja se prenosi putem medija, ali i društvenih mreža kako organizatora, tako i svih natjecatelja i posjetitelja, dodatno promovira Hvar i Hrvatsku kao destinaciju za aktivni odmor i sa zanimljivom ponudom sportskih sadržaja", istaknuo je.  
Najavio je da će Ministarstvo turizma i sporta nastaviti pružati podršku ovom događaju. "Zbog svega pozitivnog što ovaj događaj donosi, Ministarstvo turizma i sporta i dalje će mu pružati snažnu podršku te vjerujem kako će iduće godine biti još veći i još više se raširiti po otoku Hvaru", zaključio je ministar.  
Idejni začetnik Spartana je Amerikanac Joe De Sena, koji je, po završetku natjecanja, zahvalio hrvatskoj Vladi na snažnoj podršci ovom događanju.  
"Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na iznimnoj podršci i izuzetnom doprinosu. Zahvaljujem se također i gradu Hvaru i Hvaranima koji su nas prihvatili objeručke i dopustili nam da dovedemo Spartan na ovu predivnu lokaciju. Jedva čekam da se ponovno družimo", naglasio je De Sena.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.