Premijer otvorio Europski tjedan sporta na Jarunu

Premijer otvorio Europski tjedan sporta na Jarunu

Na jezeru Jarun u Zagrebu u organizaciji Ministarstva turizma i sporta svečano je otvoren šesti Europski tjedan sporta koji se od 23. do 30. rujna održava u svim zemljama EU, a posvećen je motiviranju i aktiviranju građana za bavljenje tjelesnom aktivnošću pod sloganom #Budi aktivan.Europski tjedan sporta otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a prisutnima su se obratili i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev. 
"Bavljenje sportom i tjelesna aktivnost važni su jer doprinose zdravlju svake osobe, a u ovom razdoblju borbe protiv virusa moramo pronaći način da se naši građani nastave baviti sportom, poštujući mjere", rekao je premijer. 
Da bi podržala razvoj sporta, vlada je u prošlom mandatu povećala proračun tadašnjeg Središnjeg državnog ureda za sport za više od 100%, a tijekom krize i borbe protiv COVID-19 osiguravala je plaće sportskim radnicima.
"Nastavljamo ulagati u razvoj sporta koji doprinosi brendiranju Hrvatske, kao i zdravlju svake osobe,"
 
Nacionalni program razvoja sporta 2019.-2026
 
"Tjelesna aktivnost jedan je od najlakših i najljepših načina na koji možemo voditi brigu o svom zdravlju i to je poruka koju danas šaljemo. Nažalost, pokazatelji koliko smo fizička aktivnost kao nacija nisu dobri i nisu nešto čime se možemo ponositi. Ovaj. Vlada je reagirala na ove negativne trendove i zato je podnaslov prve strategije u povijesti sporta, Nacionalnog programa sporta 2019.-2026., Koju smo usvojili prošle godine, "Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportski uspjeh." Željeli smo naglasiti ljepotu sporta u svim uspjesima i medaljama koje su nam donijeli naši vrhunski sportaši, ali i, što je još važnije, to što nam bavljenje sportom omogućava zdraviji i bolji život ", rekao je ministar Brnjac.
 
Sportski klubovi, fitnes centri i sportska udruženja danas su imali priliku predstaviti građanima razne oblike tjelesnih aktivnosti. Program je započeo #BeActive zagrijavanjem u organizaciji Fitness učilišta, a potom su građani prošetali Jarunom u akciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo "Hodanjem do zdravlja".Bogati sportsko-rekreativni program obuhvaćao je sportove poput odbojke, košarke, tenisa, hokeja na travi, taekwondoa, kung fua, veslanja, streljaštva, kuglanja i raznih plesnih treninga. Poseban kutak bio je namijenjen djeci, a Majda Arslanagić, voditeljica projekta "Moje pravo na rukomet" i ambasadorica ETS-a, predstavila je sportski program prilagođen djeci i mladima s invaliditetom.Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije koja se održava u cijeloj Hrvatskoj od 23 do 30. rujna u organizaciji Ministarstva turizma i sporta. 
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.