Vijeće za prevenciju Međimurske županije definiralo akciju povećanja sigurnosti u Međimurju

vijeće za prevenciju Mž

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana  je 2. sjednica Vijeća za prevenciju Međimurske županije. Predsjednik Vijeća, ujedno i župan Međimurske županije Matija Posavec predložio je dnevni red s ciljem utvrđivanja zaključaka i mjera potrebnih za rješavanje problema stanja sigurnosti na području Međimurske županije. „Kad govorimo o stanju sigurnosti na području Međimurske županije, tada govorimo o specifičnim problemima koje institucije lokalne i regionalne samouprave ne mogu riješiti bez aktivnog uključivanja nekoliko ministarstava poput Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku, pravosuđa, obrazovanja, zdravstva i unutarnjih poslova. Stoga nam Vijeće za prevenciju služi za donošenje vrlo konkretnih prijedloga i zaključaka“, rekao je uvodno Posavec.

Policijska uprava međimurska u suradnji s Međimurskom županijom provela je u travnju i svibnju 2018. godine kvantitativno istraživanje pod nazivom „Osjećaj sigurnosti u Međimurskoj županiji“ koje je provedeno u 41 naselju na uzorku od 562 ispitanika, a koje je pripremila prof.dr.sc. Irena Čajner –Mraović i udruga „Sfera“. Rezultate istraživanja predstavio je savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber.

Temeljem provedenog istraživanja zamjenik Vijeća i načelnik PU Međimurske Ivan Sokač, rekao je „Pokazali smo rezultate s kojima smo se bavili. U pojedinačnim dijelovima Međimurja stanje je narušeno, a konkretno se radi o dijelovima županije koja su uz romska naselja. U narednom periodu, moramo se pozabaviti uzrocima, a temeljem Nacionalne strategije za uključivanje Roma, moramo poduzeti konkretnije i preciznije mjere kako bismo definirali i reagirali na uzroke problema. Nažalost, trenutačno se bavimo samo sa posljedicama.“

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Faber, istaknuo je: „U policiji smo se odlučili vrlo aktivno baviti problematikom ponašanja dijela Romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Podatak koji je zabrinjavajući jest da 54% kaznenih dijela građani ne prijavljuju, te je stvarna stopa općeg kriminaliteta na području Međimurske županije dvostruko veća nego što je bilježimo. Najveći problem predstavlja neovlašteni ulazak u tuđa dvorišta, odnosno kuće u zoni romskih naselja s kojima se susreću brojna domaćinstva iz Međimurja. Opći kriminalitet poput sitnih krađa, krađa iz dvorišta, krađe životinja, poljoprivrednih proizvoda, šumske krađe i krađe bicikala, u tome je naša županija iznad državnog prosjeka“. Faber je naglasio: „Radi se o kriminalitetu koji je izazvan socijalnim razlozima, dakle nezavršavanjem osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, nekorektnim korištenjem socijalne pomoći. Nažalost, temeljem istraživanja 70% kriminaliteta čine pripadnici romske nacionalne manjine, djeca od 14,16,17 godina.“

Tijekom same prezentacije Faber je predstavio rezultate istraživanja o osjećaju sigurnosti u mjestu stanovanja gdje je bitno spomenuti da je npr. broj remećenja javnog reda i mira 22,42% veći od ostatka RH.Po završetku prezentacije i kratke rasprave, Vijeće je donijelo zaključke s kojima će upoznati nadležna ministarstva ali i Vladu Republike Hrvatske.

Što se tiče djelokruga rada Policije, načelnik PU Međimurske Ivan Sokač i savjetnik ministra Vladimir Faber predložili su ministru unutarnjih poslova i ravnatelju Policije prijedlog izmjene unutarnjeg ustroja PU Međimurske, čime se veći naglasak stavlja na Policijske postaje u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, uključujući i dodatni tim interventne policije. Policija će se intenzivnije baviti sprječavanjem maloljetničke delikvencije, svaka općina i grad u Međimurju, gdje postoji potreba, dobit će kontakt policajce koji će sa načelnicima i gradonačelnicima, članovima romske zajednice i ostalih institucija rješavati probleme na tim područjima. Ujedno, pokrenut će se i čitav niz preventivnih aktivnosti kako bismo djelovali na uzroke koji pogoduju na nastanak kriminaliteta,“ kao zaključke navodi Faber.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, podržao je spomenute zaključke, osobito u smjeru angažiranje dodatnog broja policijskih službenika te istaknuo kako je potrebno hitno ojačati kapacitet Centra za socijalnu skrb Čakovec u vidu zapošljavanja većeg broja socijalnih radnika. Posavec je nadodao, „Aktivno smo uključeni u radnu skupinu za izradu novog Zakona o socijalnoj skrbi koji će puno strože definirati procese samog korištenja socijalne pomoći, i dječjeg doplatka koji je u nadležnosti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u smislu da će se, ukoliko se od strane socijalnog radnika utvrdi da se sredstva nenamjenski troše, ona više ne isplaćuju u novcu već u bonovima. Također, tražimo da se kategorija neovlaštenog ulaska u dvorište definira kao teži oblik prekršaja ili kaznene odgovornosti, a za što ćemo podnijeti amandman u nacrt novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Sa svim ovim zaključcima, osobno ću sa svojim suradnicima upoznati one koji o tome odlučuju te očekujem brzo i konkretno djelovanje nadležnih institucija. Ovo je samo dio jedne sveobuhvatne akcije i svega onoga što radimo u cilju jačeg stanja sigurnosti u Međimurju. Drago mi je da naši apeli, stvarno stanje sigurnosti, a ne statistike, nalaze uporište u konkretnim rješenjima“.

Također je prijedlog da se na razini Međimurske županije formira središnje tijelo i mjesto za prikupljanje i analizu podataka te koordinaciju mjera i aktivnosti usmjerene na poboljšanje položaja romske nacionalne manjine ali I koordinaciju aktivnosti s relevantnim dionicima u provedbi mjera sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma. Međimurska županija donijet će Akcijski plan za uključivanje Roma Međimurske županije od 2018-2020. godine, s konkretnim aktivnostima, nositeljima aktivnosti i rokovima provođenja.Sa zaključcima Vijeća za prevenciju i prijedlozima upoznati će se resorni ministri, saborski zastupnici i Vlada Republike Hrvatske. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.