Premijer: Hrvatska je i ove godine u suficitu, poreznom reformom smanjujemo PDV za najčešće korištene namirnice

Premijer: Hrvatska je i ove godine u suficitu, poreznom reformom smanjujemo PDV za najčešće korištene namirnice

Devetu sjednicu Hrvatski sabor je u ovom sazivu započeo Aktualnim prijepodnevom na kojem su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Ukupno je postavljeno trideset i osam pitanja.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Hrvoja Zekanovića, predsjednik Vlade Plenković kazao je da ova Vlada, kao i one prethodne, radi na rješavanju niza otvorenih pitanja sa Srbijom. Podsjetio je da je predsjednik Srbije Aleksandar  Vučić, na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, nedavno posjetio Hrvatsku te da su tom prigodom na sastancima stavljena na dnevni red sva otvorena pitanja između dvije zemlje. Dodao je da je nakon tog posjeta održano niz sastanaka na ministarskoj razini. 

Sva bitna pitanja sa Srbijom su na dnevnom redu

"U Srbiju je otišao ministar Bošnjaković nastojeći naći modalitete kako da riješimo ta pitanja, kao i ministar Butković, koji je razgovarao o prometnom pozivanju i gospodarskoj suradnji", ustvrdio je. 

Kad je riječ o pravima manjina, predsjednik Vlade je podsjetio da Hrvatska i Srbija imaju sporazum iz 2003. godine. "Mi želimo da prava Hrvata u Srbiji, kojih nažalost danas ima samo oko 50.000 u odnosu na četiri puta više prije 20 godina, budu na onoj razini kako mi u Hrvatskoj štitimo prava srpske manjine. Mislim da ih štitimo dobro i kvalitetno", poručio je, istaknuvši da Hrvatska ima odgovoran stav te da su sva bitna pitanja sa Srbijom na dnevnom redu.

Zastupnik Davor Bernardić upitao je premijera o radu Vlade, ustvrdivši da u zadnje dvije godine nije napravljena niti jedna reforma.

Plenković je rekao da je u Hrvatskoj najniža stopa nezaposlenosti u povijesti te da raste stopa zaposlenosti. Istaknuo je i podizanje minimalne plaće, kao i rapidno smanjenje javnog duga. Ustvrdio je i da Agencije za kreditni rejting podižu kreditni rejting Hrvatske. 

"Zdravstveni sustav želimo i da je dostupniji i da je racionalniji i funkcionalniji. Ovom poreznom reformom za zdravstvo ćemo osigurati dodanih milijardu i 350 milijuna kuna", rekao je.

Naglasio je da Vlada vodi ozbiljnu i pouzdanu politiku. "Takva vrsta jeftinog, lakonskog komentiranja, može proći samo u vašim kružocima, a ne u ozbiljnoj politici", poručio je Plenković.

Prihodi od turizma 12 milijardi eura

Predsjednik Vlade istaknuo je da je ovogodišnja turistička sezona bolja i u pogledu noćenja i u pogledu dolazaka. Kazao je i da investicije u turizmu dostižu 940 milijuna eura investicija, a prihodi od turizma bit će 12 milijardi.

"Ovo je najbolja u povijesti turistička sezona", naglasio je.

Na pitanje zastupnika Željka Jovanovića o stanju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, predsjednik Vlade je podsjetio da je u Puli nedavno održana sjednica Vlade.

"Mi smo tada otišli u brodogradilište, razgovarali s Upravom, sindikatima i radnicima. Primili smo ih ovdje", kazao je, premijer, podsjetivši i na ispunjavanje obećanja oko isplate plaća radnicima te jamstvo Vlade od 716 milijuna kuna kojim je osigurano funkcioniranje Uljanika od siječnja ove godine.

"Zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi donesena su rješenja. Ta difamacija i govorenje neistina o Uljaniku i 3. maju koje dolazi od vas i nekih drugih oporbenih zastupnika iz tih dviju županija je toliko bahata, bezobrazna i nekorektna”, ustvrdio je premijer.

Što se tiče stanja u zdravstvu, predsjednik Vlade je podsjetio da se ide dalje s gradnjom bolnice u Puli, dok su za Rijeku donesene odluke za unaprjeđenje skrbi majke i djece.

"Provjerite koliko je projekata za ove Vlade napravljeno. Više nego vaše", poručio je premijer.

Ratni zločini - teški pravni slučajevi

Zastupnik Boris Milošević upitao je što se radi po pitanju procesuiranju ratnih zločina zanimalo, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da su od 1991. do prije mjesec dana u odnosu na 3587 osoba pokrenuti kazneni postupci u različitim fazama, podignuto optužnice u odnosu na 2104 osobe. Od toga je bilo 620 osuđujućih presuda, a u odnosu na 647 osoba se još uvijek kazneni postupci vode.

"To su složeni postupci i teški su tu dokazni predmeti jer i svjedoci često nisu dostupni, protek je vremena i vrijeme nam nije saveznik", rekao je ministar.

Odgovarajući na pitanje zastupnice Anke Mrak Taritaš (Glas), premijer Plenković je ponovio da su ministri Damir Krstičević i Tomo Medved pozdravili Mirka Norca u svojstvu suborca i da to ne znači da Vlada ne poštuje presudu hrvatskih sudova.

Osvrnuo se i na glasovanje HDZ-ovih europarlamentaraca protiv izvješća o Mađarskoj, pojasnivši da taj postupak nije pokrenula Europska komisija već zastupnici jedne političke skupine.

Što se tiče referendumskih inicijativa, predsjednik Vlade istaknuo je da postoji okvir koji postavlja zakon te prozvao zastupnicu Brunu Esih za podrivanje nepovjerenja prema institucijama.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izvijestio da je na području vodno komunalnog sektora pokrenuto 35 projekata vrijednosti 13,3 milijarde kuna od čega 7 milijardi dolazi iz europskih sredstava, odgovarajući na upit zastupnika Branka Hrga

O obrani od poplava spomenuo je projekt obnove nasipa od Račinovaca do Nove Gradiška, te projekt obrane od poplava na području rijeke Kupe.

Hitna pomoć ima određene slabosti

Odgovarajući na pitanje o sustavu hitne pomoći u Zagrebačkoj županiji, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da je svjestan da sustav ima određene slabosti, ali i istaknuo da su  krenuli s promjenama.

"Novim zakonom o zdravstvenoj zaštiti funkcionalno će se povezati hitni bolnički timovi i županijski bez povećavanje izdvajanja sredstava, te će dodatno educirati medicinske sestre i time povećati broj timova za teren", naglasio je.

Odgovarajući na pitanje Domagoja Hajdukovića o stanju u Croatia Airlinesu, predsjednik Vlade je pojasnio da nadležno Ministarstvo i sama kompanija rade na rješenjima koje će poslovanje kompanije pa eventualno i uz nekog strateškog partnera učiniti još učinkovitijim.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  izvijestio je kako je u ovom mandatu Vlade provedeno 269 terenskih izvida i 25 probnih iskapanja na području šest županija i Grada Zagreba. "Provedene su 52 ekshumacije na području Zagreba i ukupno ekshumirano 776 osoba, a pokopano 396 osoba", kazao je ministar, odgovarajući na pitanje zastupnika Željka Reinera o ekshumaciji žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća.

Zastupnik Marko Vešligaj ocijenio je kako ovoj Vladi nedostaje socijalne osjetljivosti, a premijer Plenković je odgovorio da Vlada trećim krugom porezne reforme nastoji pomoći onima koji žive na rubu siromaštva kako bi im u košaricama ostalo što više.

Cilj porezne reforme, a osobito promjena u Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, je da se stopa PDV-a smanji za najčešće korištene namirnice. "Ona ide s 25 na 13 posto za dječje pelene, životinje, meso, ribu, voće, povrće, jaja…Išli smo na to da spustimo stopu na proizvode koji se kupuju najčešće," , zaključio je.

Podsjetio je kako su u tri vala reforme rasterećeni  građani za više od šest milijardi kuna, izvan "poreznih škara" je milijun i pol ljudi kada je riječ o porezu na dohodak, a sve to, rekao je, zahvaljujući mjerama Vlade da im se olakša život.

Istaknuo je i kako je Hrvatska u prvih šest mjeseci u suficitu, nakon lanjskog suficita proračuna od 2,7 milijardi kuna, što dosada nije bila uobičajena praksa kod prijašnjih Vlada.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.