Plenković s upravom i radnicima: Ispunili smo obećanje oko isplate plaća, razmatramo scenarije za održivost Uljanika

RADNICI

Nakon obilaska brodogradilišta Uljanik predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika te razgovarao o aktualnoj situaciji u pulskom brodogradilištu. Premijer Plenković u izjavi medijima podsjetio je na važnu ulogu Vlade u održavanju poslovanja Uljanik Grupe koja je u siječnju dobila jamstvo za sanaciju u dogovoru s Europskom komisijom u iznosu od 716 milijuna kuna.

"Taj je novac kanaliziran putem kredita komercijalnih banaka te je omogućio opstanak i funkcioniranje brodogradilišta i u Puli i u Rijeci. Obveze koje su u tom procesu preuzete od strane Uprave bile su prije svega napraviti plan restrukturiranja i pronaći strateškog partnera. Ponavljam, to su bile odluke i odabir kompanije", kazao je premijer.Nakon što je dobila plan restrukturiranja, Vlada je smatrala da on nije na razini koja bi podrazumijevala usvajanje na Vladi, nego je poslan Europskoj komisiji kako bi oni ocijenili o čemu se radi.

Ispunili smo obećano: plaće stižu na račune

"Prije tjedan dana imali smo temeljit razgovor s nadležnom povjerenicom za tržišno natjecanje i državne potpore Margrethe Vestager. Objasnili smo naše ciljeve, a to je dobra volja da se održi brodogradilište, da se pronađu načini u skladu s hrvatskim i europskim propisima za održivu brodogradnju u Puli i Rijeci. Komisija je u fazi da dovrši preliminarne komentare, no iz sastanka je bilo jasno da takav plan zahtjeva doradu da bi mogao biti prihvatljiv. Istodobno, Vlada je dala jamstva kako bi se osigurala plaća za radnike Uljanika i 3. maja. Plaće za kolovoz počele su stizati na račun radnika, tako da ono što smo obećali to smo ispunili", rekao je Plenković.   

Premijer je najavio da će danas na sjednici Vlade javnosti biti predstavljeno stanje hrvatske brodograđevne industrije jer smatra da javnost zaslužuje cjelovitu informaciju.

Nužno je vratiti optimizam i povjerenje u opstanak Uljanika

Budućnost brodogradilišta, naveo je, vidi prije svega u vraćanju poruka optimizma i povjerenja u opstanak Uljanika, njegovo funkcioniranje i pronalaženje rješenja koje će omogućiti da se brodogradnja u Puli i Rijeci održi."To povjerenje i odgovarajuće restrukturiranje mora pratiti realan odnos onoga što može donijeti strateški partner i onoga što je dopustivo da participira država. To je cilj i to je bit", poručio je premijer Plenković.Istaknuo je da je Istra ovoj Vladi jednako važna kao bilo koji drugi kraj Hrvatske.

Najvažniji je opstanak radnih mjesta

Odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuo je da je u ovome trenutku najvažnije da opstanu radna mjesta, da opstane funkcioniranje brodogradilišta, a manje su bitni akteri koji su možda svojim radom ili pogreškama ili nekim drugim okolnostima doveli kompaniju u situaciju u kojoj je danas. 

,,Bitna je budućnost i zato smo tu da tražimo rješenje. Danas smo vrlo otvoreno razgovarali o scenarijima koji su pred nama. O tome ćemo  govoriti i na sjednici Vlade, predano ćemo raditi da se nađu rješenja, jer nitko od nas nije u situaciji da raspolaže novcem poreznih obveznika na način koji bi bio nekonzistentan, nezakonit ili neuobičajen u ovakvim situacijama. Mislim da su i sindikati svjesni, kao i mi, onoga što smo do sada napravili i onoga što ćemo se truditi napraviti u budućnosti'',  zaključio je premijer.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.