Savezni predsjednik Republike Austrije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

KOLINDA, UI AUSTRIJSKI PREDSJEDNIK

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi savezni predsjednik Republike Austrije dr. Alexander Van der Bellen.

 Službeni posjet Saveznog predsjednika Republike Austrije započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice i tête-à-tête susretom dvoje predsjednika nakon kojeg je uslijedio bilateralni sastanak službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Austrije. U obraćanju nakon sastanka predsjednik Van der Bellen i predsjednica Grabar-Kitarović kazali su kako su zadovoljni bilateralnim odnosima dviju zemalja. "Naši odnosi nisu samo dobri, nego izvrsni, obilježeni uzajamnim poštovanjem, prijateljstvom i uvažavanjem", kazao je predsjednik Van der Bellen, dodavši kako Hrvatska i Austrija imaju brojne zajedničke interese.

 Osvrnuvši se na ekonomske odnose dviju zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović je kazala kako je Austrija drugi najveći ulagač u Hrvatskoj i jedan od najvažnijih gospodarskih partnera, čega se dotaknuo i predsjednik Van der Bellen. Kazao je kako su austrijske tvrtke stvorile u Hrvatskoj oko pedesetak tisuća radnih mjesta, a austrijski ulagači ostaju u Hrvatskoj, kako bi "s vama postigli uspjeh". 

Predsjednica Grabar-Kitarović je govorila o suradnji s Austrijom u energetskom sektoru, u kontekstu čega je važna Inicijativa triju mora. "Jedna od iznimno bitnih tema između Hrvatske i Austrije je i suradnja u energetskom sektoru. To je jedna od okosnica, jedan od tri stupa Inicijative triju mora", kazala je. Dodala je kako je LNG terminal na Krku "jedan od naših glavnih strateških prioriteta", a cilj je Hrvatske uspostava energetske sigurnosti i "diverzifikacija izvora energije i ruta". 

Predsjednica je kazala je kako očekuje da će Hrvatska do kraja 2018. ispuniti sve kriterije za ulazak u šengenski prostor i istaknula je kako je Hrvatska postigla velike uspjehe u kontroli svoje granice, koja je i vanjska granica Europske unije. "Moram reći da je upravo naglasak na zaštiti vanjskih granica Europske unije od posebne važnosti za Hrvatsku, jer dovršavamo pripreme za pristupanje šengenskom prostoru. Očekujemo i radimo na tome da do kraja ove godine dovršimo sve pripreme, da ispunimo sve preostale tehničke uvjete za ulazak u šengenski prostor. Veselimo se i cijenimo potporu Austrije u tom smislu i nadamo se da će to biti realizirano u vremenu koje je pred nama, dakle do kraja 2018.", kazala je.Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Van der Bellen podržali su članstvo zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju jer je to u interesu cijelog tog prostora i cijele Unije te preduvjet za mir, stabilnost i prosperitet tog područja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.