Gradonačelnik obišao obnovljen varaždinski aerodrom

Gradonačelnik obišao obnovljen varaždinski aerodrom

Varaždinki aerodrom u petak, 16. lipnja 2024. godine obišao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Marin Bašić, predstavnik poduzeća Parkovi koje je operater na aerodromu pokazao je gradonačelniku što je sve obnovljeno. Gradonačelnik se susreo i razgovarao s djelatnicima Parkova koji svakodnevno obavljaju poslove za normalno funkcioniranje aerodrom koji će uskoro biti mjesto održavanja velikog međunarodnog aeromitinga  CIAV.

Gradonačelniku su prezentirani obavljeni radovi, a Parkovi su o tome pripremili i detaljnije izvješće:

Nakon obnove rulnice i stajanke, varaždinski aerodrom sada se može pohvaliti i obnovljenom aerodromskom zgradom. Obnovljen je krov, sanirane instalacije, a u proteklih nekoliko tjedana uređene su i prostorije u aerodromskoj zgradi koje su spremne za iznajmljivanje pa će u tu svrhu biti objavljen i javni natječaj. Također je uređen i prostor za pilote, koji je sada reprezentativno mjesto za predah, okrjepu i rješavanje administrativnih obaveza. Mnogima ova prostorija predstavlja prvi susret s Varaždinom. S ciljem ostvarivanja pozitivnog prvog dojma ovdje se stoga mogu pronaći i osnovne servisne informacije, brošure o znamenitostima i turističkoj ponudi te fotografije gradskog pejzaža.

Asfaltirana pista duljine 1611 metara i širine 30 metara sa stajankom površine približno 3000 m2 , hangari, servis za zrakoplove i popratne prostorije u aerodromskoj zgradi, čine aerodrom Varaždin jednim od najcjelovitijih manjih aerodroma u Hrvatskoj. Od kolovoza prošle godine na aerodromu radi ugostiteljski objekt TOP GUN, s čije se terase može uživati u pogledu na avione.

Edukativne i profesionalne usluge

Aerodrom je baza brojnim pilotskim školama koje koriste letjelice poput Cessne 172 i Diamond Katana DA20. Najčešći korisnici aerodroma su državljani Slovenije, Mađarske, Austrije i Njemačke. Koriste ga i piloti službenih helikoptera policije, vojske i civilnih službi za spašavanje, kao i privatni korisnici lakih i ultralakih aviona.

Atraktivna lokacija i pristupačnost

Aerodrom je korisnicima atraktivan zbog blizine Zagreba, Ljubljane i Graza, raznolikosti usluga te stručnog i ljubaznog osoblja koje im uvijek na raspolaganju.  Osim toga, sve je više korisnika koji dolaze ciljano u Varaždin, poslovno ili turistički. Česte su posjete poslovnih jetova operatera Avcon Jet s Cessnom 525C Cj4 te Alibrent s Kodiakom 100.

Među partnerima i Jung Sky

Jedan od hangara na aerodromu unajmila je i domaća aviokompanija Jung Sky, specijalizirana za privatne charter letove diljem Europe. Riječ je o kompaniji izrazito visokog renomea u svijetu poslovne avijacije, a prepoznavši ekonomski i turistički potencijal te benefite koje ovaj specifični dio avio-industrije može donijeti varaždinskom aerodromu, ali i gradu te županiji, Jung Sky je u Varaždinu registrirao bazu za održavanje i kompleksne servise mlaznih zrakoplova tipa Cessna 525, 525A i 525B. To naravno uključuje i njihovu vlastitu flotu te se upravo zbog toga na pisti aerodroma vrlo često mogu vidjeti neki od njihovih mlažnjaka. 

Planovi za budućnost

Primarni cilj varaždinskog aerodroma je daljnji razvoj suradnje s aviokompanijama, školama, privatnim vlasnicima i aeroklubovima te povećanje broja slijetanja mlaznih zrakoplova. Održivost i likvidnost planiraju se kroz održavanje konkurentnih cijena najma hangara i pristojbi za slijetanje ali i kroz povećanje iskoristivosti aerodroma te različite oblike komercijalnog korištenja aerodroma.

Događaji i atrakcije

U fokusu je i organizacija aeromitinga, padobranskih boogija, natjecanja aeroklubova, utrka dronova i sličnih oblika sportsko-rekreativnih aktivnosti. Varaždinski aerodrom, s novim sjajem i moderniziranim prostorima, postavlja se kao ključna točka za povezivanje, inovacije i turizam. Planirani događaji i suradnje dodatno će obogatiti kako lokalnu zajednicu, tako i međunarodnu avijacijsku scenu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.