Ministrice Pejčinović Burić i Kneissl o odnosima Hrvatske i Austrije

MVEP

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se danas, utorak, 24. srpnja 2018. godine, sa Saveznom ministricom za Europu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Obzirom da Austrija i Hrvatska, kao punopravne članice EU zajednički surađuju na mnogim poljima, ministrice Pejčinović Burić i Kneissl razgovarale su o aktualnim europskim temama posebno u kontekstu tekućeg austrijskog, te skorog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.Također se razgovaralo i o zajedničkom interesu Hrvatske i Austrije – stabilizaciji država u susjedstvu odnosno potpora euro integracijskim procesima u Jugoistočnoj Europi. Budući da je proširenje jedan od prioriteta austrijskog predsjedanja Vijećem EU, ministrica Pejčinović Burić je istaknula kako će i Hrvatska tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2020. godine također u fokus staviti jugoistočnu Europu, te organizirati Zagreb summit 2.Hrvatska i Austrija dijele mišljenje o izazovima migracija, te se slažu oko potrebe sveobuhvatnog odgovora koji uključuje zaštitu vanjskih granica EU. Ministrice su razgovarale i o važnosti zadržavanja strateškog i integriranog europskog pristupa globalnom izazovu migracija.

Nastavno na činjenicu da je Austrija drugi najveći strani ulagač u Hrvatsku, ministrice su razgovarale o nizu mogućnosti produbljivanja gospodarske suradnje.Ministrice Pejčinović Burić i Kneissl potpisale su Ugovor o razmjeni i uzajamnoj zaštiti klasificiranih podataka koji ukazuje na zajedničku opredijeljenost najvišim sigurnosnim standardima, ali i snažnom međusobnog povjerenju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.