Predsjednik Milanović pripadnicima Počasno-zaštitne bojne poručio: Nikada ne zaboravite odakle ste i gdje pripadate

Predsjednik Milanović pripadnicima Počasno-zaštitne bojne poručio: Nikada ne zaboravite odakle ste i gdje pripadate

„Vama hrvatska gardo, hrvatska elito, želim da stremite najvišim postignućima, ali da nikada ne zaboravite da uz to ide i svijest o tome tko ste, što ste, odakle ste i gdje pripadate. I da jedino ako je tebi stalo, naša zemlja može naprijed i može opstati. Drugima nije!“, poručio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanom obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora, Dana Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije „Sveti Valentin“.

 Govoreći o pripadnicima Počasno-zaštitne bojne kao o vojnoj eliti, predsjednik je ukazao kako je elita u vojsci  odabrana jer „ona ne može nastajati bez kriterija, ona se mjeri i po njoj se ravna“. „Elita u vašem slučaju je elita koja se okupljala u najtežim trenucima hrvatske povijesti. Srce junačko je bio glavni kriterij odabira onih koji su otišli u rat 1991. godine, vođeni i pod palicom malog broja dobrih ljudi“, dodao je i podsjetio ponovo na ulogu hrvatskih branitelja i pripadnika PZB-a ne samo u oslobađanju Hrvatske nego i Bosne i Hercegovine. 

 „Neki od njih svoj put su završili oslobađajući Bosnu i Hercegovinu koja zbog toga danas može funkcionirati i biti slobodna država. Jer, to nisu postigli ni američki ni francuski avioni nego hrvatski vojnici, hrvatska garda. Ranjeni su još među nama, a mrtve pamtimo. U duhu toga mi se uvijek okupljamo - da ne zaboravimo heroje i stvari koje su nam važne. Ta Bosna i Hercegovina danas svjedoči gaženje prava Hrvata, a Hrvatska vojska nije bila slučajno tamo, bila je s razlogom. I zamjenik zapovjednika Počasno-zaštitne bojne pukovnik Marko Čičak i umirovljeni general pukovnik, bivši zapovjednik 1. hrvatskog gardijskog zbora Mile Ćuk su porijeklom iz te države i tamo su branili i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Ovo govorim da se ne zaboravi i da se heroji ne zaborave“, rekao je predsjednik Milanović.

 U svom govoru predsjednik Milanović zahvalio se posebno načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiralu Robertu Hranju, kojemu uskoro prestaje mandat. „Naš admiral je već 40 godina vojnik. S hrvatskog kajkavskog sjevera odabrao je neobičan put i probijao se znanjem, ekspertnošću, elitnim rezultatima i pristupu stvarima. Nije slučajno postao šef hrvatske obrane, odnosno načelnik Glavnog stožera. Sretan sam i drago mi je što sam s takvim čovjekom imao priliku raditi“, rekao je predsjednik Milanović i zaključio - „admirale, čestitam i želim sretan novi početak“. 

 I načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj čestitao je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne obljetnicu, a u obraćanju je posebno spomenuo bivše pripadnike 1. hrvatskog gardijskog zbora, postrojbu za koju je rekao da je pored ostalih dužnosti sudjelovala i u Domovinskom ratu u kojem se istakla svojim uspjesima i hrabrošću. „Želim se svakome od njih zahvaliti što su kao svoj poziv odabrali poziv služenja domovini, posebno tijekom Domovinskog rata. Ovo je prilika da se prisjetimo svih onih koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a s posebnim pijetetom da se prisjetimo i onih koji su dali svoj život“, poručio je admiral Hranj.

 „Danas je Počasno-zaštitna bojna moderna elitna postrojba. Ima izuzetno važne zadaće s jedne strane, a s druge strane pripadnici moraju imati posebna znanja, vještine i psihofizičke sposobnosti da bi mogli te zadaće obavljati. Pozivam ih da u tome budu još bolji nego što su bili do sada, da opravdaju epitet elitne postrojbe i da u budućnosti budu vrhunska postrojba“, poručio je pripadnicima Počasno-zaštitne bojne načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. 

„Biti pripadnik Počasno-zaštitne bojne prije svega je čast i ponos, ali i velika obveza jer – čast, dužnost, domovina - snažan su imperativ da u svakom trenutku budemo spremni odgovoriti na nove izazove i zadaće, i uvijek biti odvažni i motivirani da na najbolji način u potpunosti odgovorimo na iste“, rekao je obrativši se pripadnicima postrojbe njihov zapovjednik brigadir Tihomir Zebec. Dodao je kako Počasno-zaštitna bojna ima vrlinu i snagu postignutu znanjem i iskustvom te zajedništvom pripadnika koji su bili pripadnici 1. hrvatskog gardijskog zbora.

 Počasno-zaštitna bojna je satnija zadužena za vanjsko osiguranje štićenih objekata, prijavnice na ulazima u štićene objekte, te osiguranje vojarne na Tuškancu. Osiguranje se provodi neprekidno, u svim vremenskim uvjetima, u različitim oblicima, unaprijed određenim snagama, sredstvima i mjerama zaštite. Djelokrug rada obuhvaća i preventivno djelovanje od napada, uništenja, otuđenja i oštećenja te otkrivanja tajnih podataka. Primarna zadaća im je osiguranje točaka na ulazu, odnosno kontrola ulaska osoba i vozila u kompleks Ureda predsjednika i vojarne na Tuškancu te osiguranje objekata i perimetra unutar njih.

 Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 1. hrvatskog gardijskog zbora i Dana Počasno-zaštitne bojne predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je i pohvalio djelatnike Počasno zaštitne bojne. Za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj aktivnostima i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista odlikovan je pukovnik Marko Čičak, zamjenik zapovjednika Počasno-zaštitne bojne.

 Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su bojnik Alen Harambašić, satnica Kristina  Kojundžić, časnički namjesnik Alen Hodak, časnički namjesnik Krešimir Naglić, stožerni narednik Tomislav Brezovec, stožerni narednik Goran Burazor, stožerni narednik Vatroslav Drmić, stožerni narednik Munib Hadžić, stožerni narednik Blaško Mudifaj i stožerni narednik Krunoslav Posavec.

Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu odlikovan je nadnarednik Janko Kralj, a za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljeni su satnik Mladen Horvat, stožerni narednik Ivan Šiprak, nadnarednica Valentina Kekelj i narednik Marin Kovačec.

 Osim predsjednika Milanovića, admirala Hranja i brigadira Tihomira Zebeca na svečanosti je govorio državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Jakop, a u  ime odlikovanih, pohvaljenih i nagrađenih zahvalio je zamjenik zapovjednika Počasno-zaštitne bojne pukovnik Marko Čičak.

 Uz predsjednika Milanovića bili su predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, glavni tajnik Ureda predsjednika Dinko Suton, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić, pomoćnik pročelnika Kabineta Predsjednika Goran Grobotek, pobočnik Predsjednika Vlado Čulina, stožerni časnik za operativnu potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost pukovnik Siniša Marić i stožerni dočasnik za informatičku potporu časnički namjesnik Hrvoje Krajačić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.