Odnosi Hrvatske i Albanije kvalitetni, dobri i tradicionalno prijateljski; Snažna potpora Albaniji na europskom putu

Odnosi Hrvatske i Albanije kvalitetni, dobri i tradicionalno prijateljski; Snažna potpora Albaniji na europskom putu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je ponedjeljak u Banskim dvorima predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Ramu, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Razgovarali su o odnosima dviju zemlja, koji su ocijenjeni dobrima i tradicionalno prijateljskima, unaprjeđenju gospodarske suradnje te europskom putu Albanije, koji Hrvatska snažno zagovara i podupire. Snažno su osudili i nasilje srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova.U izjavi za medije, premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima u Zagrebu, koji će se, kako je rekao, nastaviti u Tirani, gdje se će se za dva tjedna održati sastanak na vrhu Berlinskoga procesa, kojem je domaćin albanski premijer Rama.

Hrvatska će prenositi svoja iskustava iz pristupnog procesa

Kazao je da su odnosi dviju zemlja izuzetno kvalitetni, dobri i tradicionalno prijateljski, naglasivši da Hrvatska daje snažnu potporu Albaniji u procesu prilagodbe za članstvo u Europskoj uniji.
"Veselimo se da je Albanija nakon niza godina došla u proces pristupnih pregovora", rekao je Plenković, dodavši da će Hrvatska, kao i do sada, prenositi svoja iskustava i dati stručnjake koji su prošli hrvatski pristupni proces.
Ponovio je da je Hrvatska jedna od onih zemalja koja zagovara europski put Albanije.
"Ovo je vrijeme kad je Putinova agresija na Ukrajinu ubrzala proces proširenja", pa se na njega u Europskoj uniji gleda potpuno drugačije", kazao je.

Potpisani sporazumi iz područja socijalne politike i zdravstva

Govoreći o suradnji dviju zemlja, predsjednik Vlade je podsjetio na strateško partnerstvo između Hrvatske i Albanije, potpisano prije pet godina. A danas su, kao nastavak te suradnje, u nazočnosti dvojce premijera, potpisani i sporazumi iz područja socijalne politike i zdravstva. Premijer Plenković je naglasio da su oni dodatni dio mozaika razgranatosti odnosa između dvije zemlje. 
Riječ je o Ugovoru između Republike Hrvatske i Republike Albanije o socijalnoj sigurnosti, kao i Administrativni sporazum za primjenu tog Ugovora, koji su potpisali ministar financija i gospodarstva Republike Albanije Ervin Mete i ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, dok su ministrica zdravstva i socijalne sigurnosti Republike Albanije Albana Koҫiu i ministar zdravstva Vili Beroš potpisali Plan suradnje između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite Republike Albanije u području zdravstva i medicine za razdoblje 2024.-2026.
Dvojica premijera su razgovarali i o unaprjeđenju gospodarske suradnje. Plenković je izvijestio da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Albanije u prošloj godini došla na nešto manje od 170 milijuna eura. Istaknuo je i važnost ulaganja hrvatskih i albanskih tvrtki.

Hrvatska izvor nadahnuća i ohrabrenja

Predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama naglasio je da je Hrvatska izvor nadahnuća i ohrabrenja albanskom putu prema Europskoj uniji, hvaleći Hrvatsku kao primjer uspjeha i državu čija su postignuća u samo jednom desetljeću u Europskoj uniji poticaj za Tiranu. 
Rama je kazao kako je Albanija imala velike koristi od izravne pomoći Zagreba, dodavši da je Hrvatska izradila veliku bazu iskustava u svom procesu pristupanja Europskoj uniji. 
Dodao je da Albanija od Hrvatske želi učiti i na području turizma, jačanju kibernetičke sigurnosti i potpora u procesu zapošljavanja.
"Tirana na Hrvatsku gleda kao na jedan od najbitnijih partnerstava", poručio je Rama. Dvojica premijera razgovarala su i o energetskom sektoru te o prometnoj infrastrukturi, s naglaskom na Jadransko-jonski koridor. 
"Premijer Plenković nas je obavijestio da je Hrvatska odlučila značajno financirati izgradnju tog koridora kroz hrvatski teritorij", rekao je Rama, dodavši da je Tirana u postupku potpisivanja ugovora o glavnom segmentu koridora kroz Albaniju te da se razmatraju načini usklađivanja s Crnom Gorom. 

Osuda nasilja srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na sjeveru Kosovu i nasilju srpskih paravojnih postrojbi, premijer Plenković je naglasio da ti potezi ne mogu ostati bez odgovora te da odluka Beograda o danu žalosti gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo. 
Kazao je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik Europske unije za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera. 
Albanski premijer Rama rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda. 
„Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika, te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili”, kazao je, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti. 
Upitani o mjerama Europske komisije, predsjednik Vlade Plenković je naglasio da je siguran da će do mjera doći, a premijer Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti bez gubljenja vremena jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije. 

Izvor: Vlada/Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.