Predsjednik pozvao premijera da nastave konzultacije i razgovore o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula

Predsjednik pozvao premijera da nastave konzultacije i razgovore o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se danas u Uredu Predsjednika Republike s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima Republike Hrvatske koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu. Predsjednik Milanović prenio im je svoje stavove vezane uz vanjsku politiku s naglaskom na odnose sa susjednim državama.

 Predsjednik Republike istaknuo je, naime, kako su njemu u fokusu upravo odnosi sa susjednim državama jer je politička i gospodarska stabilnost u hrvatskom okruženju jako važna i za Hrvatsku kojoj treba, kako je rekao, mir, red i predvidivost. Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje, smatra predsjednik Milanović. Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio je odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom,  te je konstatirao kako  suradnja sa Srbijom i dalje ide teško.

Nakon sastanka, za stotinjak hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika u Uredu Predsjednika Republike priređen je i prigodni prijem. Na sastanku i prijemu u Uredu Predsjednika Republike bili su i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te savjetnici Predsjednika Republike.

 Iako o tome na sastanku nije bilo riječi, vodeći se svojom ustavnom ulogom sukreatora vanjske politike, predsjednik Milanović ponavlja svoj poziv predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću da se nastave konzultacije i razgovori o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula kako na upražnjena mjesta u hrvatskim diplomatskim predstavništvima tako i na mjesta na kojima je veleposlanicima, generalnim konzulima i konzulima istekao mandat. Predsjednik Milanović smatra kako je razgovor s predsjednikom Vlade ili razgovor ovlaštenih predstavnika Ureda PRH i Vlade RH jedini način da se usuglase i dogovore potrebna imenovanja u hrvatskim diplomatskim predstavništvima. 

 Od početka 2020. godine do danas, predsjednik Milanović je donio jedino odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića na dužnost veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu i to na prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je na tom diplomatskom mjestu želio upravo spomenutog veleposlanika. Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja veleposlanika, generalnih konzula i konzula mogu dogovoriti ukoliko postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema. Ured Predsjednika Republike spreman je nastaviti razgovore o imenovanju veleposlanika, generalnih konzula i konzula već idućega tjedna.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.