Predsjednik Milanović u Barbanu: Trka na prstenac je proslava tradicije i ljudske vještine

Predsjednik Milanović u Barbanu: Trka na prstenac je proslava tradicije i ljudske vještine

„Trku na prstenac vidim kao proslavu tradicije, proslavu ljudske vještine ovih konjanika, ali i kao odnos čovjeka i ove plemenite i prekrasne životinje“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u Barbanu gdje je pratio 48. „Trku na prstenac“, a ovogodišnjem pobjedniku Danielu Broskvaru uručio prijelazni štit i repliku bodeža s posvetom. U prigodnom je obraćanju predsjednik Milanović, kao pokrovitelj “Trke na prstenac“, govorio o poštovanju koje zaslužuju konjanici koji sudjeluju u natjecanju, ali i o simbolici odnosa čovjeka i konja, tog “plemenitog, snažnog, upornog i lijepog stvorenja, a koji je i naš narod pratio kroz povijest i bez kojega ne bismo bili ono što jesmo”.  

Osim predsjednika Milanovića, ovogodišnju “Trku na prstenac” u Barbanu pratili su bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministrica turizma i sporta i izaslanica predsjednika Vlade RH Nikolina Brnjac, župan Istarske županije Boris Miletić, načelnik Općine Barban Dalibor Paus i predsjednik Društva “Trka na prstenac” Aldo Osip te brojni građani okupljeni oko trkališta u Barbanu.  Viteška igra “Trka na prstenac” je konjička manifestacija u kojoj pravila nalažu da natjecatelji moraju u tri utrke savladati stazu dugu 150 metara te kopljem pogoditi prstenac. Onaj natjecatelj koji u tri utrke postigne najviše bodova proglašava se slavodobitnikom.

Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i povjerenik Predsjednika za sport Željko Jovanović.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.