Predsjednik Milanović pratio 26. Maraton lađa na Neretvi, pobjedničkoj posadi “Zagreb” uručio Veliki štit Kneza Domagoja

Predsjednik Milanović pratio 26. Maraton lađa na Neretvi, pobjedničkoj posadi “Zagreb” uručio Veliki štit Kneza Domagoja

Predsjednik Republike Zoran Milanović prisustvovao je 26. Maratonu lađa na Neretvi te je, čestitajući pobjednicima, posadi „Zagreba”, uručio zlatne medalje i Veliki prijelazni štit Kneza Domagoja dok im je Mali štit za osvojeno prvo mjesto uručio predsjednik Udruge lađara Neretve Luka Oršulić.  Prije starta Maratona, predsjednik Milanović je u Metkoviću izjavio da mu je Maraton lađa drag zbog okupljanja ljudi i nepolitičke atmosfere. „Važno je okupljanje ljudi, atmosfera i veselje, koji nisu politički“, rekao je predsjednik Milanović. Istaknuo je da nema svog favorita, ali i dodao da su neke posade ipak u prednosti jer su bolje utrenirane.

 Maraton tradicionalnih plovila u dolini Neretve, amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ove godine Maraton je dobio puni natjecateljski smisao jer su sudjelovale 29 ekipe iz doline Neretve, mnogih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.  Maraton lađa ustanovljen je 1998. kao priredba u sklopu obilježavanja akcije Hrvatske vojske „Zelena tabla – Male Bare“, a danas predstavlja ne samo jedinstveni kulturološki događaj nego i svojevrstan „brand“ neretvanskog kraja te vrijedan dio nacionalne kulturne baštine.  Kada su kuburaši „Dubrovački trombunjeri“ pucnjem s obale u Metkoviću označili start utrke, mnogobrojne veslačke posade krenule su u borbu za štit kneza Domagoja veslajući u tradicionalnim lađama na stazi od Metkovića do Ploča, dugoj 22 kilometra.

 Predsjednik Milanović utrku je pratio plovidbom na zapovjednom brodu „Nada“ po Neretvi do Ploča gdje se nalazio cilj utrke. Na cilju su uručene srebrne i brončane medalje te Mali štit za dugo mjesto posadi Slivno i treće mjesto kominskim Gusarima. Brončane medalje i Mali štit za treće mjesto uručili su župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Grada Metkovića Dalibor Milan, a srebrne medalje i Mali štit za drugo mjesto uručili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, izaslanik predsjednika Vlade Branko Bačić i gradonačelnik Grada Ploča Mišo Krstičević.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.