Malenica: Povećat će se plaće zaposlenih u javnom sektoru, pogotovo najniže

Malenica: Povećat će se plaće zaposlenih u javnom sektoru, pogotovo najniže

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u Saboru da je kroz zakon o plaćama u javnom sektoru predviđeno „sigurno“ povećanje plaća zaposlenih u tom sektoru, pogotovo za službenike i namještenike s najnižim plaćama.

Svjesni smo značaja koji službenici imaju u sustavu pravosuđa, prije svega zapisničari i kroz novi zakon ćemo zasigurno ići na povećanje njihovih plaća, najavio je ministar u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća (COP) u javnom sektoru.

Time je odgovorio na upit zastupnice Dalije Orešković što je poduzeo vezano za visine plaća zaposlenih u pravosuđu te na navode Katarine Peović kako zapisničari imaju plaću od samo 600 eura.

Zapisničarima koeficijent povećan u nekoliko navrata

Ministar Malenica je s tim suglasan, no ističe da za zakonsko uređenje toga pitanja treba vremena. Apelirao sam na Sindikat državnih i lokalnih službenika, s kojim je sastanak bio u srijedu, da bude strpljiv, kroz zakon o plaćama u javnom sektoru predvidjeli smo sigurno povećanje plaća, pogotovo za službenike i namještenike sa najnižim plaćama, naglasio je.

Rekao je i da je zapisničarima koeficijent u nekoliko navrata povećan, zadnji put prije mjesec i pol dana.

Novi zakon kojim se uvodi obveza korištenja Registra i Centraliziranog obračuna plaća (COP) u državnoj i javnim službama za sve korisnike državnoga proračuna, pozdravili su i oporba i vladajući. 

Zastupnik Željko Pavić predlaže da se umjesto 'centraliziranog obračuna plaća' koristi pojam 'centralizirani obračun zarada' u državnoj i javnim službama. Tu će biti i ostale zarade, putni troškovi, dnevnice i sve ostalo, pojasnio je.

Boris Lalovac je upitao koji je broj zaposlenika kojima se sada isplaćuju plaće putem COP-a, a koliko će ih biti nakon donošenja zakona.

Sada ih je oko 237 tisuća, a kroz novi sustav bi trebalo pridodati i tijela koja nisu uključena, odgovorio je Malenica.

Idući korak: U COP uvesti i lokalne jedinice

Anitu Pocrnić Radošević zanimalo je zašto su između dva čitanja zakona iz njega izostavljene Hrvatske vode, Fond za zaštitu okoliša?

Ministar je kazao da su razlozi tehničke i informatičke prirode i potvrđuje da je idući korak da se u COP uvedu i lokalne jedinice.

Objasnio je i kako je novi zakon ključan za analizu sustava plaća u javnom sektoru i strateško planiranje ljudskih potencijala.

Javne službe u smislu ovoga zakona su i školske ustanove čiji su osnivači država i lokalne jedinice, a kojima se sredstva za plaće obračunavaju u državnom proračunu, rekao je.

 Javnim se službama, dodao je, smatraju i javne ustanove kojima se sredstva za plaće osiguravaju iz sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a obveznicima ostaju HZZ, HZMO i HZZO.

Obveza COP proširuje se na sve isplate iz državnog proračuna, ne samo na plaće i naknade. „Stoga će od sada putem COP-a vršiti isplate kao što su obračun drugog dohotka, ostala materijalna prava, obračuni i isplate drugog dohotka i ostalih naknada vanjskim suradnicima“, kazao je ministar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.