Premijer: Odlučili smo da ministrica podnese ostavku

Premijer: Odlučili smo da ministrica podnese ostavku

Nakon sastanka u Vladi premijer Andrej Plenković i ministrica Martina Dalić obratili su se javnosti. Premijer Plenković rekao je  da su nakon jučerašnjeg i današnjeg razgovora odlučili da ministrica Dalić podnese ostavku na svoju dužnost.

Premijer je naglasio kako svim svojim postupcima nisu dopustili da se kriza u Agrokoru prelije na cijelo gospodarstvo. Sa svojim koalicijskim partnerom Mostom angažirali smo stručnjake izvan državnog sustava koji su pomogi Vladi da se izbjegne najgori scenarij, niz stečajeva. To je bit i okolnost koju ne smijemo izgubiti iz vida, naglasio je.

Izvanredna kriza zahtijevala je izvanredne metode i to je ono što svi kritičari moraju uvažiti. U tako kratkim rokovima pripremljen je tzv. lex Agrokor. Podsjetio je na okolnosti koje su tada vladale. Loš scenarij pripremao se za više od 250 tisuća ljudi. Kriza je prijetila i prelijevanju izvan granica RH,rekao je premijer.

Svima bi nam bilo lakše da je tadašnja uprava iznašla načina kreditiranja svojih obveza. Izvanredna uprava u kratkom je roku pronašla nove kreditore. Kupljeno je novo bitno vrijeme kako bi se restrukturiranju pristupilo na sustavan način. Nakon toga su angažirani savjetnici koji su imali svoje podizvođače. Vidjelo se da su to neki ljudi koji su sudjelovali u kreiranju zakona. Da to nije idealno, sasvim je jasno, no odgovornost je na stranim savjetnicima pri izboru podizvođača, rekao je premijer. 

Istaknuo je kako su ispunjeni temeljni ciljevi vladinog angažmana. Žao mi je što nije bilo više vremena da izbjegnemo ovakve mrlje koje su bacile malu sjenu na sve što smo postigli. Izrazio je žaljenje što ministrica Dalić napušta Vladu i istaknuo njezin veliki doprinos. Sve što ne bude dobro korigirat će se kako bi se proces priveo kraju. Ponovio je da je ostvaren velik doprinos u spasu hrvatskog gospodarstva.
[EMBED:1405/premijer_dalic.mp4"]
Ispada da sam postala uteg Vladi i vladajućoj većini. Dobila sam politički zadatak da spriječim veliku gospodarsku krizu koja je prijetila. Sve je dogovoreno s koalicijskim partnerom Mostom. Zadatak je proveden. Svim kritičarima je sreća što ih nije dopao ovaj zadatak. Za to moraju zapaliti svijeću na Kamenitim vratima, rekla je ministrica Dalić.

Izrazila je nadu da će se pronaći oni koji su, kako je rekla, protuzakonito medijima ustupili njezinu privatnu elektroničku poštu. Vrijeme će pokazati kakva je čija uloga bila u ovom procesu. Ništa pogrešno nisam učinila, rekla je Dalić, te zahvalila premijeru i ministrima u Vladi na podršci koju su joj pružali tijekom ovog procesa. 

Index.hr danas je objavio nove mailove koji pokazuju, kako navodi taj portal, da su elektroničku korespondenciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić s vlasnicima brokerskih kuća, odvjetnicima i konzultantima, koji su navodno radili na 'lex Agrokor', primale i službene osobe u Vladi. Na dan kad je Vlada prihvatila 'lex Agrokor' Branimir Bricelj iz tvrtke Altera poslao je mail s prilogom “U prilogu je jutrošnja verzija (almost final)” i na službenu adresu Dubravke Vlašić Pleše, savjetnice premijera, te Sanje Mišević, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa.

Autor: I.M./HRT/HIA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.