Konstituirano novo Gradsko vijeće Grada Varaždina, a ima 10 žena i najmlađeg predsjednika u RH

Konstituirano novo Gradsko vijeće Grada Varaždina, a ima 10 žena i najmlađeg predsjednika u RH

Lovro Lukavečki, kojemu je samo 25 godina, danas je postao novi predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina. Po zanimanju je magistar politologije, a 2021. godine, već na prethodnim izborima postao je vijećnik u Gradskome vijeću Grada Varaždina. Lukavečki će funkciju predsjednika Gradskog vijeća pridodati svojoj funkciji predsjednika Foruma mladih SDP-a Hrvatske, a zaposlen je kao asistent na Sveučilišta Sjever.Konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Varaždina održana je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, a prisegu je položio 21 vijećnik. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Lovro Lukavečki, a za potpredsjednicu Gordana Marsenić, dok drugi potpredsjednik iz redova oporbe nije predložen.

Nakon sjednice Lukavečki je zahvalio na ukazanom povjerenju kolegicama i kolegama iz SDP-a, gradonačelniku Nevenu Bosilju i zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću, kao i svim vijećnicima ovog novog saziva, odnosno onima koji su bili prisutni na sjednici, koji su mu dali jednoglasnu podršku i izabrali ga za predsjednika Gradskog vijeća.

- Mi smo i dosad pokazali, kao SDP, da uistinu brinemo za mlade, da provodimo brojne projekte i inicijative u korist mladih, a ovime smo pokazali da na mlade stavljamo naglasak, da su mladi sadašnjost, a ne budućnost. Mi smo jedina stranka koja u ovome sazivu ima čak troje vijećnika mlađih od 30 godina, a sada imamo i predsjednika Gradskog vijeća koji spada u tu skupinu mladih. To je za mene velika odgovornost i čast. Kada sam prvi puta ulazio u Gradsko vijeće, u prethodnom sazivu, rekao sam da se neću mijenjati, da ću biti kao što sam bio i do sad, uporan, dosljedan, tako namjeravam i dalje, sada kao predsjednik Gradskog vijeća. Neću se promijeniti, neću se umisliti, neću biti drugačiji, već ću biti kakav sam bio i dosad, maksimalno ću komunicirati s građanima i koristiti ovu poziciju da vratimo dostojanstvo Gradskom vijeću i da rad Gradskog vijeća približimo građanima - najavio je Lukavečki. Preostalo dvoje mlađih od 30 godina sa SDP-ove liste, koje spominje Lukavečki, su Klara Huzjak i Filip Težak.

V.d. pročelnice Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Anica Mušanović otvorila je sjednicu, izabrana je Mandatna komisija te su novoizabrani vijećnici položili svečanu prisegu.

 Formirani su Odbor za izbor i imenovanje, Odbor za statutarno-pravna pitanja te Odbor za financije i proračun. Vijećnici su jednoglasno izabrali predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovru Lukavečkog te potpredsjednicu Gordanu Marsenić iz redova predstavničke većine.Rezultati izvanrednih izbora 16. travnja promijenili su odnos snaga u Gradskome vijeću, neki od vijećnika s proteklih izbora nisu ni ušli., a SDP je povećao broj vijećnika s pet na 12 i sada ima stabilnu natpolovičnu većinu. Gradonačelniku Bosilju to ide u prilog  što znači da u preostale dvije godine mandata gradonačelnik Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković mogu neometano odlučivati. Nezavisna lista Ivana Čehoka pala je sa šest na četiri mandata, HDZ je ostao na tri mandata, Reformisti su pali s dva na jedan mandat, a platforma Budimo grad s četiri mandata na jedan mandat. Sa SDP-ove liste u Gradsko vijeće ušli su: Lovro Lukavečki, Gordana Marsenić, Josip Garić, Blaženka Beli, Leonard Sekovanić, Lidija Maček, Damir Đopar, Danka Marić Paravinja, Dražen Jagić, Klara Huzjak, Filip Težak i Biserka Ivek.  

S nezavisne liste Ivana Čehoka u Gradskome vijeću aktivni će biti: Ivan Čehok, Mario Lešina, Stjepan Cepanec i Danijela PuškadijaZlatan Avar stavio je mandat u mirovanje. Od njih, nitko osim Cepanca nije bio prisutan na sjednici. S liste HDZ-a (koji je na izbore izašao s partnerom HSU-om) u Vijeće ulaze: Damir Habijan, Spomenka Kiđemet Piskač i Aranka Oreški, koja mijenja Dražena Viteza. Habijan nije prisustvovao današnjoj konstituirajućoj sjednici.  

Radimir Čačić kao nositelj liste Reformista ne ulazi u Vijeće, mijenja ga Devid Kos. S liste plaftorme Budimo grad u novome sazivu Gradskog vijeća aktivna će biti Dubravka Novak.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj čestitao je vijećnicima i novom predsjedniku Lovri Lukavečkom te im poželio uspješan rad: „Vjerujem da je ovo novi put i novo vrijeme i da će ovo Gradsko vijeće kao predstavničko tijelo puno bolje surađivati s nama na izvršnoj vlasti. Drago mi je što imamo jednog od najmlađih predsjednika Gradskog vijeća u Hrvatskoj, ali i ostale mlade vijećnike u novom sazivu, jer svi govore da su mladi budućnost, a ovaj grad je pokazao da su sadašnjost.“ – rekao je gradonačelnik.

Najavio je da se donošenjem proračuna kreće s radom u petoj brzini kako bi se nadoknadilo pet mjeseci stajanja u mjestu: „Mislim da više neće biti opstrukcija u radu i da ćemo moći pokrenuti sve procese koje planiramo. Idući tjedan imamo i prvu radnu sjednicu, usvaja se proračun i zatim ide pedesetak javnih nabava u isto vrijeme jer smo nažalost izgubili dosta vremena. Kreće i zaduživanje za bale koje ćemo konačno maknuti. Zemljište koje ćemo osloboditi moći ćemo kapitalizirati i tako vraćati taj kredit, a Brezje će postati jedan od glavnih zamašnjaka gospodarskog razvoja Varaždina. Raspisujemo natječaj za glavni projekt za Kućansku rampu za koji imamo lokacijsku dozvolu, ide vrtić u Hrašćici, dogradnja 3. i 7. osnovne škole, veće naknade za novorođenčad, umirovljenike. Puno toga će se napokon pokrenuti.“

Gradonačelnik je istaknuo da oko suradnje s drugim političkim opcijama pruža ruke svima koji žele raditi na dobrobit Grada Varaždina, i Reformistima i HDZ-u i NZ Dubravke Novak, a da su građani prepoznali tko su oni koji podmeću i šire destrukciju.Predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki zahvalio je stranačkim kolegama, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika, ali i svim drugim gradskim vijećnicima koji su mu ukazali povjerenje. „I u prošlom sazivu Gradskog vijeća mi iz SDP-a smo pokazali da brinemo za mlade, našim brojnim inicijativama i projektima, a izbor mene kao predsjednika pokazao je još jednom koliko se uistinu naglasak stavlja na mlade. Jedina smo stranka koja ima čak troje vijećnika mlađih od 30 godina, a sada i predsjednika Gradskog vijeća. To je za mene velika čast, ali i velika odgovornost. Bit ću uporan i dosljedan, otvoren za dijalog i konstruktivnu raspravu, maksimalno komunicirati s građanima i koristiti svoj položaj da vratimo dignitet Gradskom vijeću, ali i da ga približimo građanima.“ – rekao je novoizabrani predsjednik Lovro Lukavečki.Prva radna sjednica na kojoj će se donijeti proračun Grada Varaždina već je u pripremi i održat će se u petak, 5. svibnja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.