Premijer u intervjuu za HRT najavio rebalans proračuna radi demografije

Premijer u intervjuu za HRT najavio rebalans proračuna radi demografije

O aktualnim političkim i društvenim temama s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima razgovarao je Damir Smrtić .
Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo sjednicom Vlade održanom jučer u Splitu. Odbacio je optužbe da novim statutom stranke želi učvrstiti svoj status u stranci i riješiti se nepoželjnih. "Nema takvih želja. Ja sam kazao da nam treba novi statut. Napravljen je jedan konzistentan tekst koji dalje demokratizira stanje u stranci. Mislim da će jedna demokratizacija tijela pridonijeti daljnjoj učinkovitosti i da odgovorimo na ono za što stranka postoji, a to je da se bavi općim dobrom i boljitkom hrvatske države. On će se usvojiti s velikom većinom, uvjeren sam", kazao je Plenković.

Dodao je kako su sve reakcije i sugestije korisne. "Radna skupina će konsolidirati tekst u idućim danima, a vjerujem da će 26. svibnja na izvještajnom saboru stranke biti prihvaćen", istaknuo je Plenković.

Na pitanje kakvi su njegovi odnosi s predsjednicom rekao je da je s njom u dobrim odnosima. "Komunicirano, surađujemo. Neki dan smo razgovarali o šefovima konzularnih misija, o demografskoj revitalizaciji zemlje. Smatram da su inicijative svih dionika u društvu dobrodošle. Nažalost, problem demografije nije od jučer. Njega pratimo već nekoliko desetljeća. On je svojstven i drugim zemljama", napomenuo je.

"Činimo sve što možemo da se taj problem riješi i da se poveća prirodni priraštaj. Kao vlada u zadnjih godinu dana podigli smo roditeljske i rodiljne naknade, subvencionirali smo stambene kredite za mlade, investirali u izgradnju vrtića... I sve druge inicijative ćemo zajednički razmotriti", rekao je premijer Plenković.

Premijer: Planira se rebalans proračuna

Potvrdio je kako se nakon 1. srpnja planira rebalans proračuna da bi se više sredstava izdvojilo za demografske projekte.
Govoreći o sjednici Vlade u Splitu, Premijer je rekao da se kvalitetnom pripremom i suradnjom s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Bobanom radilo na tome da ova sjednicaVlade RH  ne bude samo simbolična već da bude sadržajna. "Velik broj projekata je usmjeren na razvoj projekata prometne infrastrukture. Ako se realiziraju ti projekti Split će prodisati. Puno je projekata koji se tiču darovanja državne imovine, poboljšanja zdravstvene zaštite... Slično je bilo i u prosincu u Osijeku kad je milijarda kuna išla samo za Osječko-baranjsku županiju, a potpisano je još niz ugovora za druge slavonske županije. Slična situacija je bila i u Kninu, Sisku i Vukovaru", rekao je Premijer te dodao da namjerava nastaviti s takvom politikom.

Naglasio je i da je država u prošloj godini prvi put imala suficit te prvi put zaradila više nego što je potrošila. Prema premijerovim riječima, to je rezultat fiskalne discipline. "S ovako velikim suficitom pokazali smo da možemo odgovorno voditi državne financije. To je vrlo važno za smanjenje javnog duga i podržavanje gospodarskog rasta", istaknuo je.

Premijer vjeruje da će to potaknuti ukupni gospodarski rast. Pohvalio se kako je refinanciranjem duga cestovnog sektora država na kamatama uštedjela 50 milijuna eura. Pad industrijske proizvodnje ne smatra zabrinjavajućim, no ministarstva gospodarstva i financija su dobila zadatak pronaći uzroke. Pad nezaposlenosti pripisuje prvenstveno vladinim mjerama aktivne politike zapošljavanja.

Proces otkupa dionica Ine od Mola ide dalje

Govoreći o procesu otkupa dionica Ine od Mola Premijer je rekao da on ide dalje. "Odabrani su financijski savjetnici koji će pristupiti dubinskoj analizi kompanije. Nakon toga u pregovorima s nama i Molom krenut će se dalje. Paralelno se vodi proces u Washingtonu i očekujemo da se ova dva pitanja u dogovoru s mađarskom stranom rješavaju zajedno", rekao je Premijer.

Na pitanje na koji način Hrvatska može pomoći oko postizanja dogovora o novom izbornom zakonu u BiH, rekao je kako nam je važno da se taj dogovor postigne. "Mora omogućiti legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Domu naroda federacije i u izboru članova Predsjedništva", kazao je.

O odnosima sa Srbijom: Čvrsto ćemo se zalagati za zaštitu našeg dostojanstva i nacionalnih interesa

Komentirajući odnose sa Srbijom, Plenković je rekao kako od tamošnjih vlasti očekuje profesionalan pristup problemu kako ne bi došlo do bilo kakvih problema u Hrtkovcima. Imamo snažan interes i brigu za hrvatsku manjinu. Srbija mora riješiti taj problem interno. Hrvatska je spremna za dijalog, mislim da smo jako puno učinili proteklih mjeseci. Međutim, čvrsto ćemo se zalagati za naše dostojanstvo i zaštitu nacionalnih interesa, a dijalogom rješavati sve što možemo - od gospodarskih pitanja do rezidualnih pitanja u vrijeme Miloševićeve agresije na Hrvatsku.

Na opasku da Vlada u zadnje vrijeme djeluje kao da se priprema za izbore, premijer je istaknuo da se samo ponašaju odgovorno te nabrojao sve pozitivno što je ova Vlada učinila. "Ono na čemu sada radimo je nacionalni program reformi. Ministri su dobili zadatak da prione poslu. Ovo je vrijeme idealno za reforme. A izbori će biti kad budu", rekao je Plenković.

Uzrok rasta popularnosti Živog zida vidi u pesimizmu koji vlada. "Vjerujem da će građani, u trenutku kad iziđu na izbore, znati napraviti razliku između onoga što je dobro i što nije dobro, što je odgovorna politika, a što populistička", naglasio je. Premijer je kazao i kako velika koalicija u ovom trenutku nije realnost. "Volio bi da povjerenje birača dobiju velike stranke jer imaju programe, ljude i sposobnost upravljanja Hrvatskom. Protiv sam populizma, demagogije i programskih ideja na razini bizarnosti. Mi smo na vlasti i normalno je da nas svi kritiziraju. To je takav sport, to je utakmica, tu smo da izdržimo i napravimo odličan posao za Hrvatsku", istaknuo je Premijer.

autor: D.P./HRT/ hia
foto:Vlada RH
 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.