Predsjednik Milanović odlikovao hrvatske branitelje i poručio im: Ne smije se zaboraviti istina i vaš doprinos obrani Hrvatske

Predsjednik Milanović odlikovao hrvatske branitelje i poručio im: Ne smije se zaboraviti istina i vaš doprinos obrani Hrvatske

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je danas branitelje Domovinskog rata. Na svečanosti u Uredu predsjednika Republike odlikovanja su uručena dubrovačkim braniteljima, dragovoljcima i pripadnicima Hrvatske ratne mornarice, pripadnicima 156. brigade iz Makarske te pripadnicima 15. mješovitog protuoklopnog artiljerijskog divizijuna Križevci. Odlikovani su, također, pripadnik 105. brigade i 52. domobranske pukovnije pukovnik Darko Banjeglav, ratni liječnik pukovnik Tihomil Žiger i pripadnik 204. Brigade Tomislav Štimac.

 „S dva kraja Hrvatske ste, s mora i kontinenta, ali ono što i vas i nas objedinjuje je sjećanje na slavne dane kada je prije više od trideset godina mali broj ljudi obranio Hrvatsku“, poručio je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. Rekao je kako, usprkos tome što je prošlo trideset godina od Domovinskog rata, neke stvari postaju jasnije nego što su bile tada.

 „Naš zadatak je da se sjećanje na istinu, a istina je uglavnom bila čista i dobra za nas, ne izgubi, da se istina njeguje, ne kao agitacija i ne kao propaganda, nego kao dug časti prema onom što ste vi, kao i oni kojih danas nema ovdje, dali da se Hrvatska obrani“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako se Hrvatska tada branila u vrlo teškim uvjetima, bez međunarodne pomoći i pod embargom. „Bez hvala za ono što je Hrvatska napravila ne samo za Hrvatsku, nego i za regiju i neke druge, koji nakon trideset godina žele svoditi račune i ne žele vidjeti očite stvari“, rekao je.

 „Mi imamo državu koja je kompletirana kao povijesni projekt, povijesno poslanje o kojem su razmišljale i nadale se generacije naših ljudi. U tome ste sudjelovali sa srcem, preuzimali veliki rizik kada su stvari bile neizvjesne i kada ništa nije bilo garantirano. Za to se trebalo izboriti, a pomoć izvan Hrvatske je bila mala. Time su vaša zasluga i doprinos veći“, zaključio je predsjednik Milanović.

 Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu odlikovan je Darko Banjeglav. Redom bana Jelačića, za osobite zasluge u ustrojavanju i zapovijedanju ratnim sanitetom 67. bojne Vojne policije odlikovan je prof. dr. sc. Tihomil Žiger. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Redom hrvatskog križa odlikovan je Luka Vuletić, a Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, posmrtno su odlikovani

Željko Đuratović, Željko Bašica, Siniša Bačić, Ivica Marić i Risto Kureš.

 Redom hrvatskog trolista odlikovani su i Mato Barišić, Dobroslav Kostić, Ivica Matijaš, Miho Pejdar, Fabijan Vukić, Petar Srijemsi, Lovorko Klešković, Marin Lale, Ivica Matijević, Ante Radić, Stojan Krkić, Vlaho Radičević, Milenko Šare, Bruno Tomičić, Jerko Mikulić, Nikša Iveta,

Željko Čotra, Vlaho Obradović, Dragan Klepo, Neven Stjepović, Matko Andrijašević, Ivan Glibota, Igor Filipeti, Dalibor Katić, Stjepan Kotarac, Nenad Radojković, Mirko Pranić, Stanko Primorac, Stevo Mladenović, Stjepan Belušić, Milan Čorak, Željko Knapić i Zrinko Grganić.

 Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana i Spomenicom domovinskog rata odlikovan je Tomislav Štimac.

 Na dodijeljenim odlikovanjima zahvalio je Darko Banjeglava koji je kazao kako su za sve njih dodijeljena im odlikovanja potvrda čestitosti i smisla njihove žrtve te „boli, ranjavanja i života mnogih“.  „I danas, čuvajući istinu od zaborava, znamo da je to cijena koju smo morali platiti, sanjajući i boreći se za slobodnu Hrvatsku. Ovim činom promiče se i istina o vrijednosti Domovinskog rata, ugrađenog u temelje moderne hrvatske države te njeguje uspomena na žrtvu hrvatskog čovjeka i svih onih kojima je Hrvatska bila u srcu“, rekao je gospodin Banjeglava.

 Osim odlikovanih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na svečanosti dodjele odlikovanja bili su predsjednik Udruge 156. brigade HV-a Stjepan Kotarac, predsjednik Udruge HRM Dubrovnik Želimir Čizmić, predsjednik Udruge 15. MPOAD Križevci Željko Topolovec te gradonačelnici Križevaca i Makarske Mario Rajan i dr. sc. Zoran Paunović.

 Uz predsjednika Milanovića bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, savjetnik Predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina i dočasnik za informatičku potporu Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost časnički namjesnik Hrvoje Krajačić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.