Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia stigli u Hrvatsku

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia stigli u Hrvatsku

Španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia došli su u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Počeli su ga susretom s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i njegovom suprugom Sanjom Musić Milanović na Pantovčaku.

Španjolski kralj sutra će se sastati s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora

14:35

Ovo nije protokolarni dolazak jer se očekuje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između hrvatskog ministarstva znanosti i obrazovanja i španjolskog ministarstva znanosti i inovacija o suradnji na izradi Programa DONES, kazao je novinar Danko Družijanić. Ovim projektom predviđa se partnerstvo Hrvatske i Španjolske u istraživanju fuzije, uz partnerstvo u razvoju i gradnji akceleratora DONES, te partnerstva hrvatskih i španjolskih kompanija na izgradnji opreme za velike znanstvene projekte.

Španjolski kralj Filip VI. sutra će se sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

 

Španjolski kralj i kraljica stižu u Hrvatsku

12:44

Kralj Filip VI. i kraljica Letizia trebali bi u Ured predsjednika Republike doći u 14.30. Nakon svečanog dočeka i zajedničkog fotografiranja slijei sastanak kraljevskog para s hrvatskim predsjednikom i njegovom suprugom, a zatim i sastanak dvaju izaslanstava.

U sklopu damskog dijela programa, kraljica Letizia i prva hrvatska dama Sanja Musić Milanović održat će radni sastanak posvećen pronalaženju inovativnih rješenja u prevenciji debljine kod djece. Kralj i kraljica zatim će položiti cvijeće na Spomenik domovini, a radni dan završit će večerom s hrvatskim predsjednikom i njegovom suprugom.

Tim posjetom obilježava se 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Španjolske, koji se inače ocjenjuju iznimno dobrima. Upravo zbog toga cilj mu je dati potvrdu iznimno dobrim međudržavnim odnosima i dodatno ih razviti. Poticaj u tom smjeru trebao bi biti i znanstveni forum na kojemu će sutra sudjelovati kralj Filip VI. i predsjednik Zoran Milanović. Posvećen je programu DONES-a, a riječ je o partnerskom projektu dviju zemalja u istraživanju fuzije, što je u Europskoj uniji ocijenjeno kao strateški važno.

Filip VI. na prijestolju je od 2014., a od 27 država Europske unije dosad je, barem službeno, posjetio sve osim Hrvatske i Cipra, rekao je novinar HTV-a Gordan Žvanović.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/spanjolski-kralj-filip-vi-i-kraljica-letizia-stizu-u-hrvatsku-10442730

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.