Predsjednik Milanović u Makarskoj: Ljepotu koju imate treba cijeniti, čuvati i razvijati

Predsjednik Milanović u Makarskoj: Ljepotu koju imate treba cijeniti, čuvati i razvijati

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanoj sjednici makarskog Gradskog vijeća na kojoj je građanima poručio da je skori ulazak u eurozonu dobar za Hrvatsku jer, kako je kazao, „stjecajem okolnosti naša pozicija uslužne ekonomije je takva da će to nama koristiti“.

 „Turizam u Hrvatskoj je prerastao u jednu vrlo ozbiljnu industriju. Ako želimo imati punu zaposlenost i dobre prihode onda je ovo bogom dana prilika koju sve ozbiljnije koristimo“, dodao je predsjednik Milanović. Osvrnuo se i na prenapučenost i prezasićenost prostora koji je na makarskom području veći nego na sjevernom Jadranu. U tom smislu, usporedio je Maltu s Hrvatskom kazavši kako je Malta razvijenija turistička destinacija u kojoj su plaće i troškovi malo viši nego u Hrvatskoj, ali da je na Malti prostor iskorišten do zadnjeg zrna. „Ljudi u Makarsku dolaze radi sunca, mora i Biokova. To je činjenica, dolaze radi ljepote, a ta ljepota je adut koji uzimamo zdravo za gotovo, no ljepotu treba cijeniti, isto kao i talent“, istaknuo je predsjednik Milanović dodavši kako svoju djecu trebamo odgajati da tu neprocjenjivu ljepotu treba cijeniti, čuvati, razvijati i braniti od predatora.

 „Ovaj grad se razvijao bez EU fondova i razvijat će se uglavnom bez. Nastojite iskoristiti svaki euro koji se bilo gdje smješka, u bilo kojem kutu, koji nam je kroz bilo koji program dostupan - jer to je naš novac. Taj novac je skupo plaćen. I da - stvari nisu tako sjajne kao što su izgledale prije deset godina. Hrvatska godišnje dobiva 5 milijardi kuna više nego što uplati“, istaknuo je predsjednik Milanović i dodao kako je to jako mali dobitak te da nema puno prostora za napredak. U obraćanju se osvrnuo i na fond oporavka koji dolazi nakon nekakve kataklizme i lošeg vremena. „Dakle, ne možemo graditi budućnost da se uzdamo u to da će biti još loših vremena pa će biti još fondova, nakon tih loših vremena. U jedno trenutku doći ćemo do nekog prosjeka Europske unije, ali uvijek do prosjeka, jer sustav je dizajniran tako da najbogatiji ostaju najbogatiji“, zaključio je predsjednik Milanović. 

 Osim predsjednika Milanovića na sjednici su govorili predsjednica Gradskog vijeća Grada Makarske Gordana Muhtić, gradonačelnik Grada Makarske dr. sc. Zoran Paunović, u ime prisutnih gradonačelnika i načelnika općina obratio se gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije Matea Dorčić te državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonći Glavina. U sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća uručene su i godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima za doprinos razvoju Grada Makarske.

 U nastavku boravka u Makarskoj predsjednik Milanović obišao je zvjezdarnicu Orion.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.