Sjednica Antikorupcijskog vijeća: Bivši član Uprave Ine Davor Mayer daje iskaz

Sjednica Antikorupcijskog vijeća: Bivši član Uprave Ine Davor Mayer daje iskaz

Upravo traje sjednica saborskog Antikorupcijskog vijeća, na kojemu bi trebalo saslušati bivše članove Uprave Ine o načinu upravljanja tom kompanijom. Na saslušanje Vijeća pozvani su također premijer Andrej Plenković i bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, no, oni su ranije poručili da se neće odazvati pozivu. Na sjednicu Vijeća došao je Davor Mayer, bivši član Uprave Ine.

Na saslušanje su uz premijera Andreja Plenkovića i bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića pozvani članovi Uprave INA-e Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić, Ivan Krešić i Davor Mayer kako bi govorili o načinu upravljanja tom kompanijom.

Svoj iskaz pred Antikorupcijskim vijećem daje Davor Mayer, dok je Ivan Krešić odgovorio mailom da je o toj problematici dao detaljni pismeni i usmeni iskaz u nekoliko navrata.

Plenković je jučer rekao da neće doći na sjednicu saborskog Antikorupcijskog vijeća kako ne bi davao legitimitet političkom igrokazu oporbe koja to radi u dosluhu sa USKOK-ovim  okrivljenikom koji je sa njima u dealu.

No, bit će u Saboru, gdje će u podne na plenarnoj sjednici podnijeti godišnje izvješće o radu Vlade. Premijerovo izvješće, uz izuzetak Socijaldemokrata neće slušati klubovi oporbenih zastupnika koji su ga odlučili bojkotirati. 

Grmoja: Nedolazak je smrtonosi udarac za Vladu

Predsjednik vijeća Nikola Grmoja izjavio je prije početka sjednicu kako će nesudjelovanje na sjednici Antikorupcijskog vijeća za Vladu Andreja Plenkovića biti smrtonosni udarac.

- Ne bojimo se da će nam premijerovo izvješće uzeti svjetla reflektora jer mislimo da nitko više ne želi slušati premijera koji u jeku inflacije priča o velebnim uspjesima ove Vlade i kako on svime dobro upravlja, poručio je.

Zastupnik Hrvoje Zekanović predložio je na početku sjednice Vijeća za koje je rekao da je "igrokaz i cirkus" da se na idućoj saslušaju bivši ministri iz kvote Mosta Slaven Dobrović i Tomislav Panenić i Božo Petrova.

Član Vijeća Željko Jovanović zatražio je pak od premijera ispriku ustvrdivši da je svojim izjavama uvrijedio članove Vijeća.

Oporba Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je dan uoči sjednice Antikorupcijskog vijeća da će premijer pokazati je li hrabar ili kukavica, ovisno hoće li se odazvati na tu sjednicu.

- Antikorupcijsko vijeće je radno tijelo Sabora i u parlamentarnoj demokraciji Vlada odgovara parlamentu, dolaziš na saborska tijela i odgovaraš na pitanja. To činiš ako imaš hrabrosti, ako si kukavica, to nećeš napraviti. Zato će Andrej Plenković sutra u 11 sati pokazati je li hrabar čovjek ili kukavica, izjavio je Grbin u Saboru.

Ured predsjednika Sabora poručio je pak da odluka da Hrvatski sabor zasjeda danas nema nikakve veze sa sjednicom Antikorupcijskog vijeća.

- Ne vidimo nikakav problem, Sabor u utorak počinje rad u 10,30 sati iznošenjem stajališta na slobodnu temu, sjednica Vijeća najavljena je za 11 sati, a premijerov govor u 12 sati, rekli su u Saboru komentirajući tvrdnje Nikole Grmojinih da predsjednici Sabora i Vlade pokušavaju oduzeti medijski prostor Vijeću jer su istoga dana organizirali druge događaje.

Grmoja, predsjednik Antikorupcijskog vijeća, naveo je da je još 10. listopada za danas, 18. listopada sazvao sjednicu Vijeća, ali da su onda, u petak poslijepodne Plenković i Jandroković poslali tjedni plan rasprava po kojem premijer istoga dana dolazi podnijeti Godišnji izvještaj.

Prozvao ih je da su to učinili kako bi pokušali što više medijskog prostora i fokusa javnosti oduzeti saslušanju na Vijeću.

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik prije dva tjedna je, na dan kad je Vijeće saslušavalo bivšeg šefa Janafa uskokovog optuženika Dragana Kovačevića zaključio da Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno provoditi javna saslušanja, ali uz napomenu predsjednika Odbora kako se može postupati i drugačije od toga.

Kovačević je na saslušanju izjavio da je premijer Andrej Plenković na sastanku u Vladi 2018. sugerirao da se potpiše memorandum koji bi značio gašenje sisačke rafinerije.

Plenković je te tvrdnje odbacio dok je predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić poručio da Kovačevićevo svjedočenje obliuje nizom poluistina jer su ključne odluke donesene u prvoj polovici 2015. godine kad Plenki nije bio premijer.

 

Zekanović: Most je Mayeru omogućio da u šest godina zaradi 12 milijuna kuna

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (HDS) ustvrdio je kako je Davoru Mayeru, članu Uprave Ine, koji će danas svjedočiti na Antikorupcijskom vijeću, Most omogućio da u zadnjih šest godina legalno zaradi 12 milijuna kuna.

- Dolazi nam Mayer koji je u upravi Ine 10-11 godina, 2016. trebao je 'odletjeti', ali ga je zaštitio Most, ostavili su ga na tom mjestu, pa je danas došao svjedočiti o korupciji, rekao je Zekanović u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naveo je da Mayer godišnje zarađuje oko dva milijuna kuna, a pomnoženo sa šest godina, zaradio je 12 milijuna kuna.

- Dužan je onima koji su mu to omogućili, izjavio je, dodavši kako bi pod takvim uvjetima i on došao svjedočiti, a možda i ne bi.

Zekanović, koji je odnedavno član Antikorupcijskog vijeća, ustvrdio je i kako to tijelo radi suprotno saborskom Poslovniku, ali da se unatoč tome u medijima uvriježila tvrdnja da je važnije sudjelovati na "nelegalnoj sjednici Vijeća, nego nazočiti u Saboru današnjem premijerovom Godišnjem izvješću o radu Vlade.

- Radi se o igrokazu gospode iz Metkovića u kojemu sudjeluju SDP, Centar, Možemo i neke desne strane, a svi oni žele upravljati hrvatskom državom, rekao je zastupnik.

 

SDP i RF: Nećemo biti u Sabornici za premijerova Izvješća

Katarina Peović (RF) najavila je kako će opozicija izaći iz sabornice za premijerova izlaganja o uspjesima Vlade, odnosno o Godišnjem izvješću.

Ako on ne poštuje ovaj visoki dom, ne treba se ni njega poštovati, ne treba ga slušati, naglasila je.

Peđa Grbin (SDP) pak ističe da je Antikorupcijsko vijeće jedino mjesto gdje Vlada, odnosno premijer, treba podnositi spomenuto izvješće, a objasnio je i zašto.

- Jedna sustavna politika ove Vlade u šest godina (Plenkovićeva mandata) je korupcija, to je jedina politika u kojoj nije bilo promjena, skretanja, bilo je samo traženja još, još i samo još, izjavio je zastupnik navodeći da je onda Vijeće jedino mjesto gdje Vlada treba podnositi Izvješće.

No, to je, dodao je, mjesto na koje Andrej Plenković ne želi izaći, jer ga je strah onoga što bi ga pitali, onoga što bi morao odgovarati.

- Jer to izbjegavaju, jer nemaju hrabrosti, SDP neće sudjelovati u raspravo o Izvješću, Vlada to nije zaslužila, poručio je Grbin.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/antikorupcijsko-vijece-10230548

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.