Burna prepirka Grmoje i Borića o Antikorupcijskom vijeću i Ini

Burna prepirka Grmoje i Borića o Antikorupcijskom vijeću i Ini

U Hrvatskom saboru danas će se paralelno održavati sjednica Antikorupcijskog vijeća vezano uz aferu u Ini i rasprava o premijerovu godišnjem izvješću o radu Vlade. Je li to preklapanje slučajnost ili namjera - o tome su se u HTV-ovim Vijestima sučelili predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (Most) i potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Josip Borić.

Grmoja je istaknuo da je sjednica Antikorupcijskog vijeća sazvana prije osam dana, a da je tek u petak objavljeno da će u utorak biti sjednica Sabora.

- Sasvim je jasno koja je namjera - baciti u nekako drugi plan ovo saslušanje na Antikorupcijskom vijeću, ali u tome neće uspjeti, rekao je Grmoja.

- Ovaj smiješni manevar neće uroditi plodom, dodao je.

Borić je rekao da je Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav Grmoji odlukom jasno dao do znanja da radi nešto što nije u skladu s poslovnikom o radu i odlukom o osnivanju tog tijela.

- On smatra da je u redu kršiti zakon i ovo što nudi je država bez zakona, kao Most, kao Nikola Grmoja, rekao je Borić.

Grmoja je poručio da se ponaša u skladu s poslovnikom, te da je Vijeće šest godina provodilo saslušanja, a da to sad odjednom navodno ne može činiti.

Rekao je da je zanimljivo kako se njega pokušava povezati s Draganom Kovačevićem, USKOK-ovim optuženikom i bivšim čelnikom JANAF-a koji je saslušan na prošloj sjednici Vijeća, a da je Kovačevića na čelo JANAF-a postavio upravo premijer Andrej Plenković.

Grmoja je naveo i da danas na sjednicu Antikorupcijskog vijeća dolazi bivši član Uprave Ine Davor Mayer, za kojeg je rekao da ima sve informacije o tome kako se ponašala Vlada RH, kakav je bio odnos Ine i MOL-a i što je u konačnici dovelo do gašenja sisačke Rafinerije.

- Dragi građani, morate znati - gasi se i riječka Rafinerija, mi ćemo naftu uvoziti... Dakle, Hrvatska u jeku energetske krize odlukom vlade Andreja Plenkovića gasi svoje dvije rafinerije, rekao je Grmoja.

- To je posljedica politika koje podržava gospodin Borić, dodao je.

Uslijedila je nešto burnija prepirka u kojoj je Borić rekao da je rafinerija zapravo u procesu modernizacije, a Grmoji, obraćajući mu se na ti, poručio da radi nešto što nitko do sada nije radio, osim nekadašnjeg zastupnika Ivana Pernara.

- Ako si krenuo njegovim putem, onda nastavi dalje, ali neću trpiti ove laži, rekao je Borić.

Grmoju je nazvao i čovjekom koji sve počinje, a ništa ne završava.

- Završit ću ja, gospodine Boriću. Bliži vam se kraj, rekao je Grmoja.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/nikola-grmoja-josip-boric-10232833

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.