Antolić Vupora: SDP ima rješenja kojima može pomoći mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma

Antolić Vupora: SDP ima rješenja kojima može pomoći mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma

 Divljanje cijena nekretnina na tržištu velika su opasnost prije svega za mlade obitelji koje sada teško mogu doći do nekretnine. Osim njih uskoro bi se u velikim problemima mogli naći i oni koji su preko kredita došli do svoje nekretnine jer im prijeti povećanje kamatnih stopa.

 Na ove potencijalne velike probleme za veliki broj mladih obitelji upozorila je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, Barbara Antolić Vupora, prilikom rasprave u Hrvatskom saboru oko Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju. Antolić Vupora jasno je ocrtala i pojasnila o kakvom se velikom problemu radi za veliki broj obitelji:

 -Moramo svakako još jednom istaknuti velike probleme koje naši građani imaju, a tiču se “krova nad glavom”. Zbog divljanja cijena nekretnina, zbog inflacije i postojanja poreza na nekretnine te zbog modela poticane stanogradnje APN, mnogi naši građani ne mogu si priuštiti ono minimalno, a to je stan ili kuću za normalan život. S druge strane, onima koji već imaju kredit, prijeti im povećanje kamatnih stopa - pojasnila je Antolić Vupora. Naglasila je kako su posebice pogođeni mladi jer uz ovako visoko cijene nekretnina teško da će netko imati kreditnu sposobnost. Nadalje, strelovit rast nekretnina pogađa i studente jer je najamnina također skočila, a mjesta u studentskim domovima nema dovoljno.

 -Vlada je pustila tržište da divlja i jednostavno nije im stalo za građane. Nažalost, Vladi Andreja Plenkovića je isto spavali građani u šatorima, kontejnerima ili u svojim domovima - kratko je kazala saborska zastupnica dodajući da građanima treba omogućiti uvjete života gdje će plaćati razumna iznos odnosno razumnu naknadu za nekretnine koje su kupili.

-Građani moraju normalno živjeti i priuštiti si druge stvari u životu, a ne da budu zarobljenici svojih stambenih kredita do kraja života. Zato će SDP posvetiti posebnu pažnju politici stanovanja kako bi svi građani ove zemlje, a posebno mladi, mogli lakše doći do svog doma - završila je Antolić Vupora te ispred SDP-a najavila neka od rješenja poput novih modela društvene stanogradnje te poticaja za lakšu otplatu kredita.

 Podsjetila je i na činjenicu da je SDP-ova Vlada pomogla zaduženim građanima u švicarcima koji su se našli u dužničkom ropstvu. Ujedno je uputila apel prema Vladi da sustavno riješi problem konvertiranih kredita desetina tisuća građana ako odluka na Vrhovnom sudu ne bude povoljna za dužnike.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.