Ministrica kulture predstavila prioritete predsjedanja Vijećem EU pred Odborom za kulturu i obrazovanje EP-a

Ministrica kulture predstavila prioritete predsjedanja Vijećem EU pred Odborom za kulturu i obrazovanje EP-a

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU pred Odborom za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta u utorak, 21. siječnja 2020. godine

Na samome početku ministrica je zahvalila kolegama iz trija - Rumunjskoj i Finskoj, na dosadašnjem radu te rekla kako je uvjerena da ćemo za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU radiiti na daljnjem razvoj kulture, očuvanju kulturne baštine i europskog identiteta.

Dodala je kako je Hrvatska spremna nastaviti surađivati s državama članicama, Europskim parlamentom, Europskom komisijom i drugim dionicima tijekom sljedećih šest mjeseci kako bi se unaprijedili dokumenti i razgovaralo o temama za koje smatramo da su važne za EU i naše građane. 
 
Ministrica je predstavila tri prioriteta hrvatskog predsjedanja, upravljanje rizicima u području kulturne baštine, medijsku pismenost u digitalnom okruženju te mobilnost kao potencijal kulturnog i kreativnog sektora. 
U Dubrovniku će se krajem veljače organizirati konferencija na kojoj će se raspravljati o utjecaju ljudskih djelovanja i prirodnih katastrofa u kontekstu klimatskih promjena na stanje kulturne baštine. Predstavit će se nova dostignuća i znanja, a nakon kontinuirane rasprave o utjecaju klimatskih promjena na održivost naše bogate kulturne baštine, razgovarat će se i o tome kako poboljšati otpornost na negativne učinke. Ministrica je dodala kako se nada da će ta rasprava, kao i zaključci koji se pripremaju za sastanak Vijeća, doprinijeti zajedničkom razmišljanju o koracima koji se mogu poduzeti kako bismo osigurali održivost jednog od najvrjednijeg europskog resursa, a to je kulturna baština.


 
Drugi prioritet u području kulture odnosi se na mobilnost kao potencijal kulturnog i kreativnog sektora. 
Konferencija će se u lipnju održati u Rijeci, a razgovori će biti usmjereni na promicanje mobilnosti u kontekstu četiri osnovne slobode EU-a, poticanje kulturne suradnje, komunikaciju, razvoj i izgradnju kapaciteta. Od vitalnog je značaja kontinuirano raditi na poboljšanju uvjeta za lakši pristup mobilnosti s ciljem stvaranja povezanog umjetničkog okruženja za umjetnike.
 
Treći prioritet je iz područja medija i audiovizualne politike. Konferencija na temu medijska pismenosti u svijetu koji se stalno mijenja održat će se u Zagrebu krajem ožujka i početkom travnja u suradnji Agencije za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra, koji već dugi niz godina rade na promociji medijske pismenosti u Hrvatskoj. Ministrica je naglasila kako je medijska pismenost jedna od ključnih kompetencija u suvremenom društvu koja je usmjerena na bolje razumijevanje novih tehnologija i priljeva informacija s kojima se svakodnevno suočavamo, posebice u smislu borbe protiv dezinformacija i lažnih vijesti. Brzi razvoj društvenih medija i mrežnih platformi te povećana upotreba podataka i umjetne inteligencije ubrzali su širenje lažnih podataka i predstavljaju još jednu prijetnju demokraciji.

Istaknula je kako ćemo tijekom predsjedanja nastaviti naglašavati koliko je važno olakšavati pristup digitalnim sadržajima i uslugama diljem Europe. 



Ministrica je naglasila kako su ciljevi navedenih prioriteta odgovori na izazove s kojima se susreću kulturni i audiovizualni sektor, ali i ispitivanje budućih problema i udruživanje snaga u pronalaženju optimalnih rješenja za naše građane. Navedeni izazovi od temeljne su važnosti za našu demokraciju i vjeruje da bi trebali biti dio rasprava u kontekstu Konferencije o budućnosti Europe.

Za kraj, istaknula je da Hrvatska ima jedinstvenu priliku što kao zemlja koja prvi put predsjeda Vijećem EU istovremeno ima i grad koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Naziv projekta grada Rijeke „Luka različitosti“ ističe specifičnu povijest grada kao otvorenog i multikulturalnog, čiji je identitet snažno povezan s morem, poviješću luke i industrijskom baštinom. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.