Srednjoškolci upoznali Varaždinsku županiju i sudjelovali u kvizu znanja

Srednjoškolci upoznali Varaždinsku županiju i sudjelovali u kvizu znanja

Kako se zove prvi nasljedni župan Varaždinske županije, gdje je pronađen DNK neandertalaca, u blizini kojeg grada su pronađene kosti vunastog nosoroga - samo su neka od pitanja na koja su odgovorili srednjoškolci u sklopu Kviza znanja na temu Upoznaj svoju županiju, koji je organiziran u povodu 30. godišnjice od obnove Varaždinske županije i Dana Varaždinske županije. Učenike su na samom početku pozdravili i upoznali s poviješću, kulturom i običajima Varaždinske županije, kao i funkcioniranjem izvršne i predstavničke vlasti  - župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je da su ove godine u program obilježavanja željeli uključiti sve segmente društva - od gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika, branitelja, studenata do zdravstvenih radnika.

 - Danas je dan koji smo posvetili našim dragim studentima, našoj budućnosti. Željeli smo im na interaktivan, edukativno prihvatljiv način približiti funkcioniranje regionalne samouprave, te županijskih dužnosnika i izvršne vlasti. Osim kviza, za učenike smo pripremili i obilazak Županijske palače, kao i obilazak Centra za posjetitelje. Vjerujem da će im sve što će danas vidjeti, naučiti i doživjeti ovdje biti zanimljivo i da će prepuni dojmova otići iz Županijske palače - rekla je zamjenica župana .

Profesorica psihologije Željka Pačalat iz Prve gimnazije Varaždin, koja je i voditeljica Vijeća učenika, pohvalila je takav način upoznavanja učenika s Varaždinskom županijom. Varaždinska županija nam je kao osnivač i najbliži suradnik u organizaciji obrazovanja, a učenici baš i nemaju priliku vidjeti kako neke stvari funkcioniraju, a ovo im je vrlo vrijedna prilika. Osim što ću nešto naučiti, uvjerena sam da će naš susret proteći u druženju i zabavi .

Elizaveta Donskikh, učenica Prve gimnazije Varaždin, preselila se u Hrvatsku prije nekoliko godina i rado je pristupila ovom kvizu. Moje znanje možda nije tako dobro kao kod učenika koji ovdje žive godinama, ali mislim da sam ga dosta produbila i osjećam se spremno, uzbuđeno i radujem se onome što su pripremili za nas studente - kazala je Elizaveta Donskikh.

Njezin kolega Habijan Šamec smatra da je ovaj kviz dobar način za upoznavanje Varaždinske županije, upoznavanje učenika s radom županijskih tijela. - Iako me kao gimnazijalca matematičkog usmjerenje najviše zanimaju prirodno-znanstveni predmeti, mislim da je i povijest vrlo zanimljiva, pogotovo ako je riječ o povijesti moga kraja - zaključio je učenik Šamec.

U kvizu su sudjelovali učenici Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, Elektrotehničke škole, Strukovne škole Varaždin i Strojarske i prometne škole Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.